onsdag 4 januari 2012

Svenskfödda avelshingstar

Jag har under julledigheten haft en "mailkonversation" med en bekant om svenskfödda avelshingstar. Det var rätt intressant och jag tänkte dela med mig lite av de resonemang som jag förde kring detta.

Till att börja med, så tror (=inte kollat upp) att det aldrig gått så stor andel ston till svenskfödda avelshingstar som det gjort 2011. Personligen gick jag också till en svenskfödd avelshingst 2011.

Svenskfödda avelshingstar som fick över 20 ston 2011.
Zola Boko 150
Turbo Sund 145
From Above 101
Revenue 87
Triton Sund 84
Jaded 69
Enjoy Lavec 57
Micro Mesh 49
Raja Mirchi 43
Order by Fax 47
Conny Nobell 31
Gidde Palema 26
Jocose 25
Digger Crown 21
Skogans Joker 20
Totat: 1.322 ston (andel 29,1%)
(Ingen uppgift på Gigant Neo)

Jämför med,
2010: 1.164 ston (23,7%)
2006: 1.299 ston (27,9%) 

Ingen Elithingst är svenskfödda och ingen Elithingst har en svenskfödd far. Är svenskfödda hingstar därmed sämre? Nej, naturligtvis inte. Födelselandet har ingen genetisk betydelse. Det är inte otroligt att vi får en svenskfödd Elithingst under kommande decennium.

Däremot kan vi inte blunda för att USA har ett helt annat avelsmässigt tempo, tack vare/på grund av deras tävlingsprogram. Det är något som vi kan (och ska) utnyttja i svensk avel.

Frankrike har gjort avelsframsteg de senaste decenniet och även där har vi möjlighet att haka på tåget.

I och med att det svenska avelsmaterialet har stärkts (tack vare import), så har också våra svenskfödda avelsdjur ökat sin konkurrenskraft. (Jag skiljer på tävlingsindivider och avelsindivider.) I Sverige har vi heller inte haft samma import de senaste åren av högintressanta avelshingstar, vilket ger större utrymme för de inhemska avelsindividerna att hävda sig.

Något som ligger "de svenska" i fatet är två faktorer som jag ser det.
1) De går till avel när deras tävlingskarriärer har börjat svalna.
- Stoägarna har "glömt" deras unghästmeriter som inte känns lika heta längre. Det gör att de inte vågar satsa fullt ut på hingstarna, eftersom risken är ännu större att "marknaden" glömt hingstarna innan de har en avkomma till salu.
2) De går generellt sett senare till avel.
- Jag tycker inte att man ska överskatta generationsväxlingarna, men det går inte heller bortse från att det blir svårare att hävda sig - ju senare man debuterar avel.

Om vi ska ta ett exempel, så var det en svenskfödd hingst vid senaste värderingen i Eskilstuna som (med rätta) fick högst poäng (82p). Det var Intoxicated, en son till Elithingsten Coktail Jet och Elitstoet Bourbon Eyes. Han har unghästmeriter (Solvalla Grand Prix och BC-tvåa) och goda förutsättningar att lyckas i aveln.

Vid årsskiftet blev han 11 år. Hade han gått till avel som 5-åring, så hade vi vid årsskiftet istället kunna göra bokslut för hans första 4-åringskull och vi hade haft ett bra underlag för hans förärvning. Nu känns det som han går till avel - "en generation för sent". Uppfödarna/Marknaden minns heller inte hans unghästprestationer. Han får nu konkurrera med nya och mer spännande individer med färskare resultat. Om Intoxicated skulle visa sig vara en "Elithingst", så kommer han att vara 16-18 år innan vi upptäcker det...och då är det inte så många säsonger kvar att använda honom.

Om jag ska vara lite provocerande och tänja på gränserna, hur mycket marknadsvärde har Maharajah tappat under hösten? Generna är de samma, liksom hans unghästmeriter - men han har fem raka misslyckanden i Gulddivisionen. De sitter främst på näthinnan hos "marknaden". Hade han gått till avel i våras, så hade läget varit ett helt annat. Nu vill jag såklart se Maharajah lyckas i Pd'A och gärna i Elitloppet på Solvalla i maj, men ur avelssynpunkt hade han gärna fått gå till avel (gärna på deltid) redan i våras. Nu är jag inte orolig för att Maharajah inte ska få en ärlig chans i aveln, men det var ett resonemang om ytterligheter.

Samtidigt, så vill jag se de bästa individerna på tävlingsbanorna. Det är inte lätt att både få äta kakan och ha den kvar. Men mitt resonemang ovan är strikt avelsmässigt.

Detta är inget fenomen för enbart svenskfödda avelshingstar, utan detsamma gäller de utlandsfödda. Om de fortsätter tävla, utan att fortsätta utmärka sig blir det tuffare på avelsmarknaden när de tänker debutera.

Ska besvara en kommentar.
Micael: "Hej läste att Anders Lind säger att det nya avtalet gynnar även uppfödarna??? Ja så kan man tycka om man inte lever i verkligheten som uppfödare.Det är inte många av oss uppfödare som kan använda dom dyra och attraktiva hinstarna typ Viking kronos och bröderna Hall eller en dyr fransk hingst.Dom flesta av oss har vanliga jobb och har uppfödning som en hobby som vi finasierar med våran lön,det medför att vi oftast får chansa med en billigare hingst där avkomman troligtvis säljs med förlust.Om det ska finnas några uppfödare som orkar hålla på så måste uppfödar premien höjas till 20%.Men det stora problemet är att medelåldern på uppfödarna är jättehög så när dom gamla lägger av så finns det inte många yngre som vill ta över när förtjänst möjligheterna inom uppfödning är så dålig,så ni måste inom stc och asvt agera NU innan det är försent.Ni bara pratar om att ni skall göra det bättre för uppfödarna men varje gång det blir ett nytt avtal så är det uppfödarna som får stå tillbaka." 
Tack för kommentaren Micael! Det som jag tror att Lindh menar är att avtalet indirekt gynnar uppfödarna. Ökade prispengar = indirekt ökade uppfödarpremier. Ökade prispengar = lättare att sälja våra hästar. Det blev ingen "direkt satsning" på uppfödarna denna gång, mer än att "kvalbonusen" på 5.000 kr kommer att finnas kvar ytterligare ett år.

20% i uppfödarpremier? Ja, det vore säkert nödvändigt och bra för uppfödarna. Är det realistiskt att tro på detta? Det skulle kosta ca 77 miljoner/år att öka till 20% för alla hästar, om vi utgår från utdelade prispengar 2011. Jag tror att första steget är att försöka öka uppfödarpremierna för unga hästar. Det vore väl en rejäl morot att få 20% för 2-5-åriga hästar? Det tror jag inte är en utopi. Jag vet att ST har fått upp ögonen för situationen och det är bara att hoppas att de kommer att agera också. Jag har gott hopp om detta i alla fall.

9 kommentarer:

  1. Hej ja jag håller med dej 20% för 2-5 åringar vore en bra början för uppfödarna,jag gillar din blogg den är mycket bra läser varje inlägg.

    SvaraRadera
  2. Hej Håkan , ja 20%för 2-5 åriga är en mycket bra start - det är ju också då som de flesta avkommor springer in mestadelen av sina prispengar och man får återbetalningseffekten till uppfödaren tidigare. Sedan är jag för att hingstar går till avel tidigare - se på Viking Kronos. Ingen chansning med operation av hästen utan till avel direkt. Senaste fallet som detta kunde tillämpas är väl viola silas. Varför söva ner en så dyrbar häst när hon har så högt avelsvärde??

    SvaraRadera
  3. Äntligen! Klat att det skulle vara extra krut att ge uppfödarna lite extra.

    SvaraRadera
  4. Tycker att du satte huvudet på spiken när du påpekade att de svenska avelshingstarna debuterar (alldeles) för sent i avel som regel. Jag kan inte hela den komplicerade biten med frysning av spermier men kan ju tycka att det hade varit ett alternativ? Så borde det inte funka för t.ex. fyraårings-kullens eventuella avelshingstar att låta dessa börja betäcka under vintern/våren men kanske begränsas till ett lägre antal ston, men åtminstone att de kommer ut på marknaden som nya och relativt heta avelsdjur. Som sagt, det kanske finns massor av komplikationer, men någonstans så borde det börja letas lösningar.
    Maharajah, Torvald Palema och Iceland osv är ju ganska gamla redan och ingen (med undantag för Torvald tror jag) har börjat användas i avel? Och det finns säkert fler hingstar i högsta serien i Sverige som kommer att tappa möjligheter till att få intressanta ston (kanske).
    Nåja bara mina svammlande åsikter.

    SvaraRadera
  5. 1 , Börja med 20% uppfödar pengar på 2 o 3 åringar till att börja med , Det kanske gör att man tränar mot att hästarna blir tidigare.
    sen kan man utvärdera och öka på uppåt i åldrarna.

    2 ) Att fler svenska hingstar får fler avkommor tror jag beror på att man inte längre med automatik får mer pengar för Amerikanska frys sperma hingstar i för hållande till de ökande kostnaderna det innebär med fryst import sperma.
    Man måste dra ner på utgifterna som uppfödare och detta är ett sätt. Använd svenska hingstar med lägre semin kostnader och föl avgifter , pruta på fölavgiften är lättare på svenska hingstar,
    Tror även att man fått se en annan uppfödarkår de sista åren, Dom som betäckt dyrt med frys sperma har draget ner på verksamheten och gått över mot billigare svenska hingstar.

    3 ) svante Båth gjorde ett försök med avel och tävling med Everest Ås , Malabar Circle Ås och Luxury Ås. Resultatet blev inte riktigt vad man räknat med, Därför tror jag att andra hingst ägare inte lägger tid och kraft på att avbryta vinter träningen med att samla fryst sperma.

    SvaraRadera
  6. Om man förskjuter prispengarna till unghästlopp så borde det gynna uppfödarna, högre omsättning av hästar. Samtidigt som bra individer kommer att gå tidigare till avel vilket hela artikeln började med. Det negativa är väl att det också kommer att gynna korvindustrin. Passar på att tacka dig Håkan för en intressant sida, kul att du delar med dig av dina tankar och alla sammanställningar som du måste lägga ned enorm tid på.
    /Anders

    SvaraRadera
  7. "I Sverige har vi heller inte haft samma import de senaste åren av högintressanta avelshingstar, vilket ger större utrymme för de inhemska avelsindividerna att hävda sig."
    -Va? Celebrity Secret. Laddie. Make It Happen. Holiday Credit. Judge Joe. Blue york Yankee(gick direkt till finland). Adrian Chip, Flirtin Man, Mythical Lindy, Up front Larry.
    -Vi har väl aldrig importerat så många amerikanska unghästtoppar som nu. Högintressanta? Vem bedömmer det?
    Men det är i vilket fall topphästar, med toppstammar.

    SvaraRadera
  8. Personligen så skrattar jag åt hysterin av amerikanska hingstar. I nordamerika finns det varje år över 50! två-åringar som vinner över 1 miljon kr. Lika många tre-åringar. Då tror vi i Sverige att hingstarna lämnar lika många miljonvinnare i Sverige. Vi i Sverige får betala marknadspriset i Usa, fasten marknaden är helt annurlunda här. (Borde vara som dom franska, ett pris i frankrike, ett pris i Sverige).

    SvaraRadera
  9. Jag tror att dom Svenskfödda topphingstarna idag har minst lika goda förutsättningar att bli bra avelshingstar.
    Allt handlar om politik och marknadsföring om vilken hingst som kommer bli bra. Precis som du skrev om Intoxicated. Lågt pris, "gammal". Två förutsättningar som gör att han får sämre ston, uppfödda av fler med mindre kunnande. Avkommorna går generellt till mindre bra tränare. Jag är ganska övertygad om att, om Intoxicated hade fått betäcka alla ston hos Menhammar, Kronos och Boko. Och att sedan alla avkommor hade gått till Goop, Kolgjini och Hultman. Så hade vi sett en ny Elithingst. Men tyvärr, Intoxicated kommer få ca 300-400 avkommor, tack vare sitt pris och några hyggliga miljonärer. Någon unghäst som är där och krigar i unghästloppen. Hur många småtränare satsar pengar på insatsloppen?

    SvaraRadera