fredag 30 december 2011

God fortsättning och Gott Nytt År!

Oj, bloggen har blivit lite lidande på sistone. För min del har julen varit bra och det är rätt mycket jobb på skrivbordet i mellandagarna. Jätteskoj! Jag skickar ett livstecken, genom att svara på en kommentar.
Anonym kommentar: "Jag är helt övertygad om att det bästa för den absoluta merparten vore att ta bort allt var premielopp och kvalpremier heter och låt oss tävla om pengarna. Lägg allt på 2-3 åringslopp och framtiden för Svensk Travsport skulle se betydligt ljusare ut. De viktigaste hästägargruppen skulle skulle köpa fler hästar och uppfödarna skulle få bättre betalt. Ingen satsar idag på en unghäst 25 tkr i premie när det kostar 10-15 tkr i månaden att ha en häst i proffsträning."
Jag förstår ditt resonemang, men köper det inte rakt av. Det finns en stor andel som inte har hästar i proffsträning. Det är faktiskt i DEN gruppen som vi tappar flest aktiva. Statistiken säger att andelen hästar i proffsträning är konstant, medan vi under de senaste 7-8 åren tappar en amatör per arbetsdag. För den gruppen är det generellt sett målet inte att komma till start som 2-åring. För den gruppen är det generellt sett svårare att kunna hävda sig i 3-åringsloppen. För den gruppen hjälper 25.000 kr väldigt långt som ett bidrag, under en period när det bara är kostnader - utan förtjänstmöjligheter. Som en insändare i Ronden beskrev det - det räcker till krafftfoder och analyserat grovfoder under ett år + åtta besök hos hovslagaren. Vi uppfödare säljer även hästar till den gruppen, även om många av de föder upp sina egna hästar = själva är uppfödare. Nu finns möjligheten att välja, vilket förhoppningsvis gynnar båda grupperna. Det finns ytterligare en grupp mellan "de stora proffsen" och amatörerna som vill ha kvar premieloppen - "de mindre proffsen". Uppskattningsvis, tror jag, att 75% av proffstränarkåren är för premieloppen. Skulle vi ta bort premieloppen, tror jag att det vore ett hårt slag mot den blödande bredden av hästägare. Samtidigt som vi också måste värna om toppen, såklart.

1 kommentar:

  1. Hej läste att Anders Lind säger att det nya avtalet gynnar även uppfödarna??? Ja så kan man tycka om man inte lever i verkligheten som uppfödare.Det är inte många av oss uppfödare som kan använda dom dyra och attraktiva hinstarna typ Viking kronos och bröderna Hall eller en dyr fransk hingst.Dom flesta av oss har vanliga jobb och har uppfödning som en hobby som vi finasierar med våran lön,det medför att vi oftast får chansa med en billigare hingst där avkomman troligtvis säljs med förlust.Om det ska finnas några uppfödare som orkar hålla på så måste uppfödar premien höjas till 20%.Men det stora problemet är att medelåldern på uppfödarna är jättehög så när dom gamla lägger av så finns det inte många yngre som vill ta över när förtjänst möjligheterna inom uppfödning är så dålig,så ni måste inom stc och asvt agera NU innan det är försent.Ni bara pratar om att ni skall göra det bättre för uppfödarna men varje gång det blir ett nytt avtal så är det uppfödarna som får stå tillbaka.

    SvaraRadera