torsdag 15 december 2011

Viktig dag och Goetmals Wood

Idag har ATG:s styrelse möte. En viktig dag och nu får vi svaret på om det kommer några stimulansåtgärder för 2012. Nu ska budgeten vara klar. Igår hade styrelsen för Svensk Travsport möte, men det går inte att finna någon information om vad som beslutades då. Som sagt, viktiga dagar...

Lite kommentarer, först fick jag en kommentar av "Lasual" som jag väljer att lyfta fram.
"Hej och tack för en bra blogg.

Kul att det finns människor som bryr sig!

Statistisk kan tas ur sitt sammanhang och utnyttjas på ett klumpigt sätt. Båda citaten ovan är ett tydligt exempel på detta.

För att börja med det första citatet:
Hur många hingstars avgifter fick ett snittpris på de svenska auktionerna som översteg levande fölavgift + uppfödningskostnader på ca 80 tkr?
Det borde vara efterfrågan på travhästar i allmänhet som är problemet och inte de nämnda hingstarnas fölavgifter.

Jag håller givetvis med om att vad avkommorna presterar spelar in, inte bara försäljningssnittet.

Det andra:
Vad har snittpriset på Goetmals Woods avkommor på svenska auktioner varit de senaste åren? Vad har hans avkommor presterat i Sverige över de senaste 5 åren? Dräktighetsprocent med fryst sperma? Detta känns som viktigare grund för att bedömma hingsten för oss som uppfödare i Sverige och inte snittpriset i Frankrike"
Tack Lasual! Håller med.

Fick ännu en kommentar från "anonym" som besvaras nedan.
"Trodde det var ASVT som stod bakom avelsvärderingen. Om inte vilka är det då? Sen spelar det väl ingen direkt roll om anledningen till betyget B är pga att riktlinjerna eller reglerna är felaktiga/dåliga eller ifall det är pga inkompetens på de som sätter betygen. Betyget är ju fel det fattar ju vem som helst och gör ju att trovärdigheten för den här typen av avelsvärdering bara blir löjlig."

Det är Svensk Travsport som är stamboksförande och deras styrelse utser en Avelsvärderingsnämnd som både avelsvärderar hingstarna och avkommeprövar desamma när de fått tillräckligt många avkommor.
"Men du som är en del av ASVT får gärna ge din bild av Goetmals Wood betyg? Tycker du att det betyget speglar den hingsten? Motivera i så fall gärna. Och ifall du motiverar det som att det är korrekt mot bakgrund av de regler som finns så förstår du väl att reglerna är dåliga?"


Jag har redan kört denna diskussion på bloggen och tänker inte dra den en gång till, utan hänvisar till tidigare inlägg som berör denna fråga.

1 kommentar:

  1. Någon som vet vad som kom fram på budget mötet ...

    SvaraRadera