tisdag 1 november 2011

Travronden och Avkommeprövning

Lite sur på Travronden som inte tagit in min insändare. Nåväl, jag kan publicera den här istället. Det är ett ämne som jag tidigare skrivit om på bloggen, så det är inga "nya åsikter".
Insändaren i pdf-format

Det har varit avkommeprövning. Travronden ifrågasatte några av besluten. Det är rätt att ifrågasätta, om man anser att det är konstigt. Jag har snabbkollat lite på besluten. Först, ett utdrag ur registreringsreglementet:
"2 § En avkommeprövning ska grundas på en allmän bedömning av hingsten som förärvare mot bakgrund av senast kända avelsindex och med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse."
Vi jämför värdebokstäverna mot senast kända avelsindex.

HingstBokstavIndex född.år
Dream VacationA119 f.97
Lindy LaneA116 f.93
Love YouA123 f.99
Calvin CaparAB117 f.99
Jag de BellouetAB111 f.97
KoreanAB119 f.98
Goetmals WoodB110 f.94
San PellegrinoC112 f.96
Dexter FrontlineC111 f.96
Skogans OrlovC114 f.96
Inte så stora avvikelser. Det är kanske Korean som "sticker ut" och har hamnat lågt i förhållande till sitt index. Där har jag hört att hans bristande stoförärvning "sänkte" honom. Rätt eller fel? Det faller väl under skrivelsen "med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse".

För Koreans svenska förärvning, så är hans "bästa sto" (4-åriga Dessee d'Inverne) rankat som åttonde bästa avkomma rankat på intjänade kronor.

Travronden skriver:
"Konstigt i sammanhanget kan också tyckas att San Pellegrino fått värdebokstaven C. Trots allt är han far till travvärldens kanske bästa äldre travare idag, San Pail, men denne är ju inte svenskfödd..."

Här kan nämnden lugnt och med säkerhet stödja sig mot formuleringen "med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse". Prestationer som ÄLDRE är inte alls lika värdefulla när man vetenskapligt värderar avelsvärdet... Sedan är det som Travronden skriver, 7-årige San Pail är inte svenskfödd - så det har alltså ändå ingen betydelse.

Hur ska man se på prestationer på utlandsfödda avkommor? Jag håller med om att det kan se konstigt ut att franske championhingsten Goetmals Wood blir värderad till B-hingst i Sverige. Det är ändå rätt att man jämför prestationer utförda i det land som avses. Här jämförs prestationer utförda i Sverige, utifrån våra svenska förhållanden, tävlingsupplägg, medicinska regler, utrustningsbestämmelser, o.s.v. Nu har Goetmals Wood haft framgångar under året och kanske kommer hans avelsindex att öka vid nästa omräkning. Skulle framgångarna fortsätta, så har nämnden möjlighet att höja honom - men de kan aldrig sänka en hingsts värdebokstav...

3 kommentarer:

  1. H, Om förärvning blir vi tack och lov aldrig färdiga! Och GW blir säkert uppgraderad nästa gång. Men "...utifrån våra svenska förhållanden," bör väl också den i Sverige tillgängliga stoparken beaktas? (Inte "svenska ston".) Då blir min fråga: går det vid a-prövningen att räkna kvaliteten på stomaterialet som tillförts hingstarna via BLUP etc, dvs medeltal, median, antal segrar, ålder vid fölning, ordningsnr i fölproduktion, etc? Det kunde korrigera bortförklaringarna om "han fick bra/dåliga ston..." Åtminstone får du ännu en statistisk godis att bita i! Ulf Lindström

    SvaraRadera
  2. Ulf L.
    Den statistiken har jag väntat på sedan bluppen kom. Undrar varför den inte gjorts tillgänglig? Kan det vara för att den gynnar vissa "underdogs" och det vill inte travetablissemanget låtsas om???
    När kommer den?
    Hans K.

    SvaraRadera
  3. Varenne då?
    Trots att han har dubbelt så många svenskfödda avkommor som tex Korean kunde han inte bedömas.
    Skulle gärna vilja ha svar på varför han inte kunde bedömas.
    Att han underpresterat totalt i svensk avel är ju ett faktum och det känns bara fegt av ASVT att inte sätta betyg. "Fel" stuteri som han står på vilket gör det lite känsligt, eller?
    Lite konstigt att du inte kommenterar detta i ditt inlägg.

    Ang Blup så känns ju det bara larvigt. Kolla Håkans genomgång inför Kriteriet som ett lysande exempel.
    M.T Golden Boys mamma Mystical Michelle är efter en av modern tids bästa morfäder, Pine Chip. Hon har dessutom resultatet 11,4a - 2.914.438 kr - 34: 14-2-4. BLUP låga 104!!

    Lägst avelsvärde av mödrarna i fältet alltså. Lägre än ostartade Rite On Line-märren Monrovia. Lägre än Lord Of All-stoet New Look Staro som gått 16,4 och tjänat 137 tkr.

    Vari ligger logiken kring detta?

    Tack för en fortsatt alltid lika bra blogg!

    /Palle

    SvaraRadera