lördag 5 november 2011

Avelsvärderingen - Eskilstuna

Intoxicated (e. Coktail Jet) - 82p - högt - BLUP 121 f.01
Nu Pagadi (e. Love You) - 80p - högt - BLUP 126 f.05
Amour Ami (e. Tagliabue) - 78p - högt - BLUP 122 f.02
Muscles Wiking BR (e. Muscles Yankee) - 78p - högt - BLUP saknas f.07

Classic Grand Cru (e. Supergill) - 69p medel - BLUP 121 f.03
Express Road (e. Passionnant) - 69p - medel - BLUP saknas f.01
Västerbo Miguel (e. Super Arnie) - 69p - medel - BLUP 116 f.02
Yorktown Gunner (e. Balanced Image) - 63p - medel - BLUP 111 f.03
Hell of A Kemp (e. Conway Hall) - 62p - medel - BLUP 124 f.06
Year In Review (e. Self Possessed) - 59p - medel - BLUP 115 f.04
Snazzy Hot Rod (e. Mr Lavec) - 58p - medel - BLUP saknas f.04

Copper Beech (e. Como) - 55p - lågt - BLUP 109 f.01
Jewish Banker (e. Wall Street Banker) - 47p - lågt - BLUP 116 f.01


Big Challenger (e. Great Challenger) - 27p - mycket lågt - BLUP 111 f.06

Beanie M.M. (e. Super Arnie) - struken

Jag fick meddelande av en kompis som ansåg att det var "fel" att Intoxicated fick högst poäng av samtliga. Jag kollade lite snabbt och konstaterade:

Far: Coktail Jet - Elithingst i Sverige och en av Europas främsta avelshingstar.
Mor: Bourbon Eyes - Elitsto med fantastisk förärvning i Sverige. Förutom Intoxicated, så har hon lämnat One Too Many (2,2 Mkr) och Never Again (1,3 Mkr) - samt ytterligare två avkommor över 440.000 kr.
Prestationer: Som 3-åring blev han miljonär och placerade sig (2:a) i ett Gr.1-lopp. Som 4-åring segrade han i Gr.2-lopp. Två veckor in i januari som 5-åring segrade han i Prix de la Cote d'Azur.

Härstamningsmässigt (40p) tror jag inte att han tappade så många poäng. Vad kan bli bättre? Prestationsmässigt (50p) är det bra, men det är inte "tip-top" - så här föll rimligen några poäng bort. Den veterinära statusen (10p) känner jag inte till. (Visst har han varit skadedrabbad?) Kanske några några poäng bort här. Ja, det är väl rimligt att han hamnade på 82p och högt, kan jag anse.

2 kommentarer:

  1. Fullt rimligt att Intoxicated fick 82p!

    Men jag måste återkoppla till den förra bloggen du skrev!
    Det är bara löjligt att man skall se till hur hingstarna lämnar i Sverige! Det finns väl flera faktorer som avgör? Då tänker jag framförallt på yttre faktorer så som träning och kulturer osv! I Sverige så har vi en träningsmetodik som är tagen direkt från Amerika. Hästarna körs allt snabbare och tränarna har väldigt ont om tid för att få ihop allt. Goetmals Wood lämnar heta avkommor som måste tränas på ett annat sätt för att det inte skall gå över styr! Enligt franska tränare skall Goetmals Wood avkommor tränas långsamt och ofta så att huvudet hålls i balans. Avkommorna har många gånger en ohygglig talang där både snabbhet och styrka finns men trycker du på fel knappar så går det åt skogen! Detta är något som svenska proffstränare sällan kan tillämpa i sin vardag. Scipon du gouiter körs eller rids 7 dagar i veckan men går aldrig snabbjobb?

    Man lika väl vända på det! Snazzy Hot Rod har tjänat 20 000 kr i Sverige men över två miljoner i Nordamerika. Eftersom förutsättningarna inte är de samma i Sverige som i Nordamerika så kan vi utgå från att han inte passar in med Svenska dopingregler utrustningsbestämelser och banor och då borde hingsten bara få tillgodose sig 20 000 som han tjänat i Sverige under Svenska regler.

    Ni hör hur fel det låter!

    Dessutom tror jag det spelar en stor roll att många utav Goetmals Woods avkommor är producerade med fryst och det kanske inte är det ultimata för just den hingsten VISSA HINGSTAR PASSAR HELT ENKELT INTE PÅ FRYST.

    Miss Shape 800 000 på 8starter polly frontline 380 000 på 4 starter Jackpott Brodde i derby final samt delfinal segrare. Samt en hög startprocent! trots att vi inte vet hur vi ska träna dessa fantastiska individer!
    Helt fel att döma ut en hingst med ett B Då han kommer vara betydande för hela den Europeiska travstammen i framtiden. Hans söner har redan börjat övertygande i fransk avel.

    SvaraRadera
  2. Intressant kommentar.

    Men för mig är ett B inte detsamma som att "döma ut" en hingst.
    Låt istället marknadskrafterna styra, får hingstens avkommor gott rykte, tävlar de bra och har hög startprocent osv så ger det sig själv. Då finns inget som helst behov av varken värdebokstäver eller BLUP-tal.
    Då sköter marknaden sig själv. Det är naivt att tro att BLUP- och värdebokstäver styr våra hingst- och stoval.
    När vi lägger våra 100-tusentals kr på att föda upp hästar betyder det inte ett smack. Det enda som betyder något är vad som efterfrågas på marknaden, sen kan Intoxicated ha 82, 62, 27 eller 100 poäng för min del. Vill ingen köpa avkomman hjälper 100 poäng inte långt.

    /Palle

    SvaraRadera