måndag 7 november 2011

Kommentar

Ännu en "Anonym" kommentar:

"Fullt rimligt att Intoxicated fick 82p!"
Japp.
"Men jag måste återkoppla till den förra bloggen du skrev!
Det är bara löjligt att man skall se till hur hingstarna lämnar i Sverige! Det finns väl flera faktorer som avgör? Då tänker jag framförallt på yttre faktorer så som träning och kulturer osv! I Sverige så har vi en träningsmetodik som är tagen direkt från Amerika. Hästarna körs allt snabbare och tränarna har väldigt ont om tid för att få ihop allt. Goetmals Wood lämnar heta avkommor som måste tränas på ett annat sätt för att det inte skall gå över styr! Enligt franska tränare skall Goetmals Wood avkommor tränas långsamt och ofta så att huvudet hålls i balans. Avkommorna har många gånger en ohygglig talang där både snabbhet och styrka finns men trycker du på fel knappar så går det åt skogen! Detta är något som svenska proffstränare sällan kan tillämpa i sin vardag. Scipon du gouiter körs eller rids 7 dagar i veckan men går aldrig snabbjobb?"
Du anser att det är löjligt och det är du inte ensam om, utifrån reaktioner i Travronden och andra media. Jag återkommer till GW längre ner.
"Man lika väl vända på det! Snazzy Hot Rod har tjänat 20 000 kr i Sverige men över två miljoner i Nordamerika. Eftersom förutsättningarna inte är de samma i Sverige som i Nordamerika så kan vi utgå från att han inte passar in med Svenska dopingregler utrustningsbestämelser och banor och då borde hingsten bara få tillgodose sig 20 000 som han tjänat i Sverige under Svenska regler.

Ni hör hur fel det låter!
"
Vad är mest relevant för att bedöma en hästs avelsvärde och potential? Det absolut säkraste sättet som vi har; är att bedöma hästens avkommor utifrån vad de har presterat i Sverige. Om vi inte har den möjligheten, så är det "näst säkraste" sättet att se vad hingsten har för förärvning i andra länder. Låter det konstigt?

När man ska bedöma en travhästs potential som avelsdjur, så är unghästmeriterna den viktigaste parametern. För hästar som INTE har tävlat i Sverige som unghästar, så är trots allt deras unghästmeriter i andra länder viktigare - än eventuella prestationer i Sverige som äldre. I alla fall om vi ska tro vetenskapen. För mig är det i det aktuella fallet med SHR är inte uppenbart för mig att det rör sig om dopingregler, utrustning eller banor, utan det kan lika gärna bero på förslitningsskador - fysiska eller psykiska.
Jag hör faktiskt inte hur fel det låter, även om jag förstår ditt tankesätt. Jag tycker faktiskt inte att det är samma sak.
"Dessutom tror jag det spelar en stor roll att många utav Goetmals Woods avkommor är producerade med fryst och det kanske inte är det ultimata för just den hingsten VISSA HINGSTAR PASSAR HELT ENKELT INTE PÅ FRYST."
Oj, här kom versalerna fram... Jag kan bara konstatera att det finns inga som helst vetenskapliga bevis för detta påstående. Jag har varit i kontakt med forskare på SLU och andra experter på området (avel och genetik) både i Sverige och utomlands. Alla skrattar åt påståendet - ursäkta, men det gör jag också...

Det finns personer som anser att Love You inte skulle fungera med fryst, och till och med skulle lämna hästar med sämre exteriör (!!) med fryst. Skulle spermier med egenskapen "dålig exteriör" ha bättre överlevnad från vissa hingstar? (Nu snackar vi...) Jag tycker att han lyckats rätt skapligt med att få till hästar som Nu Pagadi (DE), Sanity och Love Force (NO) med fryst i så fall. Det finns säkert fler, men dessa tre är med 100% säkerhet tillverkade med fryst sperma.
"Miss Shape 800 000 på 8starter polly frontline 380 000 på 4 starter Jackpott Brodde i derby final samt delfinal segrare. Samt en hög startprocent! trots att vi inte vet hur vi ska träna dessa fantastiska individer!
Helt fel att döma ut en hingst med ett B Då han kommer vara betydande för hela den Europeiska travstammen i framtiden. Hans söner har redan börjat övertygande i fransk avel."

Dessa tre individer har presterat bra under året i Sverige, absolut. Fram till fjolåret, hade GW en förärvning i Sverige som motsvarade ett C. Det blir mycket spännande att följa hans söner, både i svensk och fransk avel. Blir det någon skillnad? Vilken träning kommer hans söners avkommor att kräva? Vill svenska tränare ha hästar som ska köras sju dagar i veckan - långsamt och länge?

2 kommentarer:

  1. Ursäkta med oj vad less jag är detta med unghästprestationer!!!! Jag VET att det är det som just nu bara räknas, men herre gud hästar får tävla tills dom är 12/15 år typ. (beroende på ras/kön)

    Jag skulle vilja ha öppna journaler där man ser hur många gånger en 5 åring varit behandlad i en kombination med tidig unghästkörning.

    Det verkar som att man "skiter" i hur mycket man springer till vet, bara hästen kommer ut tidigt.

    För vems skull startar man tidigt egentligen - jo för börsens skull i många fall :-/

    SvaraRadera
  2. Helt korrekt bättre att vi pressar fram unghäst prestationer, än att låta var häst få sin tid som den behöver! Det är för länge sedan bortglömt. Det är helt enkelt för dyrt att ha häst i träning i förhållande till prispengarna som finns i Sverige! Att unghäst fenomen hos vissa tränare slutar vid 3-4 års ålder pga utav förslitningsskador är det ingen som bryr sig om. Nej kör hårt ASVT! hållarbarhet talar ni sällan om. blup och unghästmeriter är viktigast!!

    SvaraRadera