torsdag 24 november 2011

Kort inlägg

Det kom flera intressanta kommentarer till mitt förra inlägg. Tack! Jag har tyvärr inte tid att lyfta fram alla, utan det får bli en kort sammanfattning.

Läs gärna kommentarerna här!

Nej, det finns ingen tränare som tar 20.000:-/månad i träningsavgift. Såvitt jag vet ligger de flesta stora tränarna mellan 300-400:-/dag vilket blir ca 9.000-12.000:-/månad. Jag vet inte om Stig H Johansson är dyrast, men enligt stigh.se kostar det *488:-/dag om man väljer att hästens skötare bara ska ha fyra passhästar och då hamnar man på ca 14.500-15.000:-/månad.

*) På stigh.se står det även "Till dessa avgifter kan tillkomma andra kostnader, t ex för veterinärbehandling, transporter, resekostnader för skötare och utselning av starthäst.
Förutom träningsavgifter debiteras 15% på inkörda prispengar för alla hästar."


Det kanske är vad man som hästägare kalkylerar med när man lämnar en häst i proffsträning. Sedan tillkommer oftast en massa tillägg (varierar mellan olika tränare) och ytterligare kostnader. Det kan såklart variera, men det är allt ifrån mediciner, hovslagare/skoning, bandage, täcken, vitaminer, grimmor, avmaskningsmedel, massage, akupunktur och det värsta som jag hört talas om var att en hästägare till och med fick betala för boxskylten. Utöver detta tillkommer eventuella besök hos veterinären och medföljande behandlingar. (+ ev. resekostnader till och från veterinären)

Om/När hästen börjar starta så rasslar det till med traktamenten, resor, utselningavgifter, uppsittningsavgifter och "i bästa fall" även provision på eventuellt intjänade prispengar.

Snittfakturan från de större tränarna ligger förmodligen oftast på över 15.000:- i månaden och det är nog inte ovanligt att det handlar om 20.000:- eller mer också.

Visst är ovanstående ett problem för travsporten och en del av problemet i att rekrytera och behålla hästägare. Problemet löses inte enbart genom att höja prispengarna. Äsch, det blev inte så kort svar som jag först trodde... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar