onsdag 2 november 2011

Kommentarer

Tack ni som kommenterat! Här kommer lite svar. 
 
(Tillägg: Ursäkta röran som varit i "layouten". Har försökt fixa så gott det går. Vet inte vad det är som racklar. / Håkan)
 
Anonym sa...
H, Om förärvning blir vi tack och lov aldrig färdiga! Och GW blir säkert uppgraderad nästa gång. Men "...utifrån våra svenska förhållanden," bör väl också den i Sverige tillgängliga stoparken beaktas? (Inte "svenska ston".) Då blir min fråga: går det vid a-prövningen att räkna kvaliteten på stomaterialet som tillförts hingstarna via BLUP etc, dvs medeltal, median, antal segrar, ålder vid fölning, ordningsnr i fölproduktion, etc? Det kunde korrigera bortförklaringarna om "han fick bra/dåliga ston..." Åtminstone får du ännu en statistisk godis att bita i! Ulf Lindström
BLUP-talet korrigeras utifrån stomaterial. Därmed får man en justering utifrån de vetenskapliga parametrar som finns. Jag tror också att nämnden tar (och har tagit i några fall) hänsyn till hingstar som fått anmärkningsvärt dåliga ston och ändå presterat.
 
Anonym sa...
Ulf L. Den statistiken har jag väntat på sedan bluppen kom. Undrar varför den inte gjorts tillgänglig? Kan det vara för att den gynnar vissa "underdogs" och det vill inte travetablissemanget låtsas om??? När kommer den? Hans K. 

Som jag svarade Ulf, så vävs stomaterialet in i BLUP:en för hingstarna. En hingst som jag tycker presterat anmärkningsvärt bra, utifrån tillfört stomaterial är Igor Brick. I hans 3-åringskull med 33 avkommor är han ändå på 10:e plats rankat utifrån intjänat/avk bland hingstarna med minst 20 avkommor. Då är snittet på stomaterialet 97,5 (snitt för kullen 100,9).
Igor Brick har 112 i BLUP och jag tror han har möjligheter att öka till nästa år. Det spelar dock ingen roll, eftersom han inte fick många ston i Sverige och står numera i Finland.

Möjligheten finns att ta fram siffror på Blodbanken PRO, så man själv kan tolka tabellerna utifrån vad man vill veta. Jag vet inte riktigt hur en sådan statistik skulle redovisas på ett vettigt sätt i tabellform.
 
Anonym sa...
Varenne då? Trots att han har dubbelt så många svenskfödda avkommor som tex Korean kunde han inte bedömas. 

Skulle gärna vilja ha svar på varför han inte kunde bedömas. 

Att han underpresterat totalt i svensk avel är ju ett faktum och det känns bara fegt av ASVT att inte sätta betyg. 

"Fel" stuteri som han står på vilket gör det lite känsligt, eller? Lite konstigt att du inte kommenterar detta i ditt inlägg. 

Ang Blup så känns ju det bara larvigt. Kolla Håkans genomgång inför Kriteriet som ett lysande exempel. M.T Golden Boys mamma Mystical Michelle är efter en av modern tids bästa morfäder, Pine Chip. Hon har dessutom resultatet 11,4a - 2.914.438 kr - 34: 14-2-4. BLUP låga 104!! 

Lägst avelsvärde av mödrarna i fältet alltså. Lägre än ostartade Rite On Line-märren Monrovia. Lägre än Lord Of All-stoet New Look Staro som gått 16,4 och tjänat 137 tkr. 

Vari ligger logiken kring detta?  

Tack för en fortsatt alltid lika bra blogg! /Palle

Varenne - så uttalade nämnden sig i Travronden att han bordlades för att han kommer med sin största svenskfödda kull på travbanorna nästa år. Han har nu 95 avkommor i startbar ålder och 2-årskullen innehåller 85 avkommor. Därför tycker jag att det känns motiverat att invänta deras 3-åringssäsong innan de fattar ett beslut. Det är som bekant bara möjligt att höja en hingsts bokstav, men det går aldrig att sänka.

Jag köper inte ditt påstående om att han har misslyckats i svensk avel. Han har 95 avkommor i startbar ålder, vilket kan jämföras med antalet avkommor från en fulltecknad hingst för en säsong. På dessa 95 avkommor har han fått fram fem miljonärer, varav toppnamnet Lie Detector med 5,2 miljoner. Bland meriterna för hans avkommor finns segrar i Gr.1-lopp som E3 (Lie Detector & Britannia), Drottning Silvias Pokal (Lie Detector), StoChampionatet (Lie Detector) och Breeders' Crown (Ibiza Broline). Lägg även till La Bella Vita som segrade i Stosprintern. Ibland får vissa hingstar orimliga förväntningar och därför anses de vara misslyckade om inte "alla" avkommor blir bra. Mack Lobell är ett annat exempel som fick orimliga förväntningar.

Sedan måste jag tyvärr ÅTER korrigera en felaktighet som verkar cirkulera runt. Det är inte ASVT som värderar hingstarna, utan det är Svensk Travsport och det är Svensk Travsport som är stamboksförande. 

Varenne står på ett italienskt stuteri, men jag förstår att du antyder att det skulle vara känsligt i och med att han har stått på Menhammar och att de tillhandahåller (?) fryst sperma från honom. Återigen, så har det inget med ASVT att göra, utan det är Svensk Travsport som äger frågan.


Konstigt att jag inte kommenterade detta? Det kanske det är, men jag tyckte som sagt inte att det var konstigt att Varenne bordlades och därför ansåg jag inte att en kommentar var nödvändig.

När vi ändå är inne på bordlägganden, så bordlades Goetmals Wood ifjol. Om han hade värderats ifjol, så är jag tämligen säker på att han fått ett C. I år fick han ett B, så det var nog rätt att bordlägga honom?

Ett problem för många är också att man hakar upp sig på enstaka avkommor och framförallt prestationer som äldre.

Hacka inte på BLUP... ;-)

Mystical Michelle - hennes "bästa" prestationer är utförda i USA och räknas därför inte in i BLUP. Vad hon har gjort i Sverige är, en start på Solvalla som 5-åring då hon blev sexa på 18,3. Såvitt jag kan se, räknas hon som ostartad i BLUP-systemet.
Huvuddelen av hennes BLUP (bör) komma från hennes förärvning.
2005 - M.T.Dancing Queen - s.e.Varenne - ostartad
2006 - M.T.Excellency - s.e.Muscles Yankee - 15,7k 15,2a 152.500 kr 26: 1-5-1
2007 - M.T.Fastandfurious - v.e. Lindy Lane - ostartad


Ingen strålande förärvning så långt. Bra hingstar (högt värderade BLUP-tal) har hon fått chansen med. M.T.Excellency har fint rekord, men bara en seger. Sedan har hon i år förbättrat sitt rekord som 5-åring till 13,7ak och tjänat 43.7000 kr på nio starter.


Ja, men M.T.Golden Boy då? Han är 3 år i år och därför har han inte räknats in i BLUP-systemet ännu. Det kommer han att göra vid årsskiftet och han bör hamna relativt högt, vilket säkert kommer att öka BLUP-talet även för Mystical Michelle.


Det är en felkälla för importerade ston. Dels blir inte deras härstamning oftast inte komplett (dvs deras anföräldrar saknas i BLUP-systemet) och eventuella prestationer räknas inte in. Här kan vi konstatera att Mystical Michelle blivit delvis drabbad av detta.


Monrovia är sju år yngre än Mystical Michelle. Det påverkar också BLUP-talet som i genomsnitt sjunker med 0,9 enheter per år.


New Look Staro är förvisso fyra år äldre än Mystical Michelle. Hon har däremot redan visat en mycket god förärvning och hon har en hög startprocent på sina avkommor. Det är mer värt, än hennes tävlingsresultat.
Kolla avkommorna här

Om vi ser på de avkommor som låg till grund för senaste BLUP-talet, så har hon:
  • Två avkommor som tjänat över 700.000 kr som 3-5 åringar.
  • Ytterligare två avk. som tjänat över 340.000 kr som 3-5 åringar.
  • Sex av åtta avkommor startade som 3-5 åringar.
Hon har riktigt bra siffror på sina avkommor och nu visade hon upp ytterligare en fin avkomma i New Royalty som kommer att räknas in i BLUP vid nästa omräkning.

Jag tänkte skriva "här kommer ett snabbsvar på era kommentarer". Det kunde inte blivit mer felaktigt... Det är så lätt att bli engagerad i dessa ämnen.

Tack så mycket för era kommentarer! Tack Palle för att du gillar bloggen! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar