tisdag 19 juli 2011

Dopingdebatten

Nu börjar det komma fram nya uppgifter från Svensk Travsport som i alla fall inte jag har känt till. Det är väl lite synd att ingen av de som offentligt har uttalat sig heller har känt till deras uppgifter. Var det en medveten strategi från Svensk Travsport eller har de "bara" misslyckats med kommunikationen?


Den information som jag har fått, har varit att Svensk Travsport har tillämpat en nolltolerans mot de substanser som upptäcks i dopingproverna med förklaringen att det var svårt att dra en gräns, så en nolltolerans var det enda rätta. Det verkar tydligen vara fler som har trott att det varit så...


I dagens Travronden (ledaren): "Gränsvärden finns redan idag på kända preparat och ST:s överveterinär Peter Forssberg konstaterar ifjol att det rörde sig om någonstans mellan 50-100 "nedskräpningsfall" som hamnade i dopinglaboratoriets papperskorg och inte kom till allmänhetens kännedom."

Hur många kände till detta?

Det snackas om att provet på Wellino Boko innehöll tre nanogram av det förbjudna preparatet. Det låter ju som en väldigt väldigt liten mängd. Det framgick dock inte riktigt tre nanogram av vad. Enligt vad Peter Forssberg sa i söndagens "Vinnare V65" på TV4, så var det tre nanogram per MILLILITER urin. En milliliter urin är väldigt väldigt lite urin och då är tre nanogram rätt mycket.

I en liter urin, så skulle det vara 1000 milliliter urin som i så fall innehåller 3000 nanogram av det förbjudna preparatet?


Sedan är det så klart olyckligt att laboratorierna som testar proverna inte är kalibrerade. Givetvis ska båda vara lika välutrustade och moderna...

Fortsatt trevlig sommar på er!

3 kommentarer:

  1. "En milliliter urin är väldigt väldigt lite urin och då är tre nanogram rätt mycket.
    I en liter urin, så skulle det vara 1000 milliliter urin som i så fall innehåller 3000 nanogram av det förbjudna preparatet?
    "

    Ja det beror ju som sagt på vad det är för ämne, men 3000 ng är fortfarande "bara" 3 microgram. Dvs 0,000003 gram (!) per liter med ditt resonemang....

    "Mycket"???

    SvaraRadera
  2. Jag är ingen expert på urinprover.
    När tycker du att det är "mycket" då?

    Jag trodde att det var tre nanogram per urinprov. Nu var det tre nanogram per milliliter. Det är i alla fall mycket mer, än vad jag trodde först. Allt är relativt...

    / Håkan

    SvaraRadera
  3. Lägg därtill att de flesta ämnen utsöndras via urinet i ett par veckor. Hur många liter kissar en häst på en månad? Det är såhär man letar doping inom humanidrotten, små mängder metaboliter i urin. Om jag skulle gå och ta en alvedon nu på 500mg, tror ni man skulle hitta 500mg paracetamol i mitt urin om några dagar? Naturligtvis inte, det skulle handla om ytterst små mängder som dock skulle gå att härleda till mitt medicinerande.

    SvaraRadera