lördag 9 juli 2011

Semineringsdags

Truly och "Ebba" är nu på seminstationen. Truly ska semineras idag med From Above. Det känns inte helt fel, efter Orecchiettis uppvisning i torsdagens Sprintermästaren. Det känns väldigt rätt...

Nå, hur tänkte vi när vi valde From Above?


Som jag tidigare sagt, så var spermakvalitén viktig för oss. Vi har en eller max två försök på oss att seminera och då vill vi optimera chanserna till dräktighet. Fick höra från en "oberoende" seminstation som jag litar mycket på, "Blir hon inte dräktig, så beror det inte på hingsten i alla fall". En annan sa att "Det finns många hingstar som har bra sperma, men From Above är i en klass för sig". Just det här med redovisning siffror av dräktigheten under säsongen är något som är efterfrågat bland stoägarna. Bl.a. inkom en motion i ärendet till ASVT:s årsstämma i mars. Visst kan man fråga hingsthållaren, men jag tror generellt att det är sällsynt med 100% ärliga svar då.

Vi har alltid valt beprövade hingstar hittills. Det är en filosofi vi har. (Den kommer säkert att frångås vid enstaka tillfällen.) Vi anser att From Above har bevisat att han är en bra hingst. Svårt att sia om han kommer att bli Elithingst, men vi tror att han har goda möjligheter att bli den bästa svenskfödda avelhingsten.

Vi brukar också kolla hur hingstarna har passat med liknande ston. From Aboves två bästa avkommor hittills är Marshland och Orecchietti. Båda dessa har ston med Bonefish i sig. Vårt sto har dubbla inslag av Bonefish. Kanske blir en eventuell avkomma dubbelt så bra då? Skämt-å-sido, men det var en faktor som hjälpte till att välja From Above.

Det känns också rätt att välja From Aboves hårdhet och skalle som han verkar nedärva, till ett Supergill-sto.

Prestationsmässigt, så har From Above de meriter som vi önskar. Han har vunnit både Kriteriet och Derbyt. Han satt fast i Sprintermästaren som trea bakom Scarlet Knight (med vinnarkrafter?). From Above visade då att han klarar dubbla heat, vilket han även som 5-åring visade när han vann Elitloppet. Jag har tidigare propagerat för att Elitloppet har noll avelsvärde. Det står jag generellt sett fast vid. Undantaget är för mig att det har det ett värde om man deltar som 4-åring och även ett visst värde som 5-åring. Elithingsten Mack Lobell vann Elitloppet som 4-åring...

Det gjorde som sagt inte ont att se att Orecchietti visade att även han kan gå två heat samma dag. Vilka heat han gick! 1.10,5 i dödens i första heatet som tvåa och sedan vann han finalen på 1.10,7a, som han också gick i andraspår.

Hur står sig From Above på marknaden? Det kommer nu ut flera stora kullar, vilket kan vara både på gott och ont. Om de går bra, så kan efterfrågan öka. Däremot kommer det också att finns många avkommor ute på marknaden. Vi hoppas naturligtvis på draghjälp av Orecchietti och att den kommer ytterligare några stjärnor ur kommande kullar. From Above känns i alla fall prisvärd och det underlättade vårt val med vår begränsade budget. Det finns nog inte så många hingstar som kan anses vara bättre för samma (eller mindre) peng.

Några orosmoln? Det finns en sak som jag inte är helt nöjd med. Inavelskoefficienten blev högre än vad jag brukar propagera för. Jag sticker inte under stolen med att jag gärna haft en lägre inavel, men det fanns i detta fall faktorer som gjorde att vi kände att det var värt att chansa. From Above har fungerat med Bonefish och där såg vi en möjlighet.

Som bonus för de som tror på X-faktoravel, så får avkomman (om det blir ett sto) in Exciting Speed på tre x-faktorpositioner. Oavsett kön, så får avkomman korsningen med "två helsyskon via olika kön". Nevele Pride-Exciting Speed syskonen Bonefish och Panty Raid... Detta var dock en faktor som vi inte lade speciellt stor vikt vid.

Det var minst tio hingstar som vi diskuterade fram och tillbaka in i det sista. Inte lätt, men till slut kändes valet ganska givet för oss. De som stupade på mållinjen var bl.a. Revenue som var den hetaste utmanaren. En beprövad hingst som vi tror skulle passa bra. Han känns mycket prisvärd i nuvarande prisklass. Adrian Chip var också med in i det sista. Han är inte beprövad, men han kändes intressant på många sätt till Truly.

Vi diskuterade också ett antal fryshingstar, men valde av kostnadsskäl för semineringen och generellt sett något sämre dräktighet bort detta alternativ i år. Skulle vi ligga bättre till i tid, så ligger det nära till hands att vi testar någon fryshingst nästa år.

Jo...här är det eventuellt kommande fölets stamtavla,
http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?f=426861&m=staro+yours+truly&lang=swe&breed=warm

Ja, så tänkte vi... Trevlig helg!

4 kommentarer:

  1. Jag efterfrågar också oberoende och ärliga svar om hur spermakvalitén är på hingstar och hur många bra fertilitet hingsten har. Det är inte roligt att stå med tom hingst efter 2-3 försök (alltså 3: brunsten)

    Sedan börjar man ifrågasätta seminstationen/veterinären som gör jobbet om man inte får fakta från den som har hongsten.

    SvaraRadera
  2. Det är inte roligt att stå med tom hingst efter 2-3 försök ....

    Alltid svårt att få hingstar dräktiga ... :)

    SvaraRadera
  3. Jag tror också att fler och fler intresserar sig, och väljer hingst efter spermakvalité. Hade jag varit hingstägare med en hingst med kanonsperma, med bevisat (dokumenterad)bra dräktighet hade jag använt det stenhårt som försäljningsargument!
    Vi betäcker ju för att få föl! Som läget är nu får man ju helt och hållet förlita sig på rykten och tyckanden hit och dit om vilka hingstar och seminstationer som fungerar. Skulle vara intressant att höra från "Semingruppen" hur långt man kommit med arbetet med motionen (Håkan du kanske kan skicka vidare frågan till semingruppen??).

    SvaraRadera
  4. Frome Above är nog ett klokt val, han verkar lämna en hel del avkommor med rejäl kapacitet!
    Hade dock vart spännande med Adrian Chip som inte bara har bra meriter och stam, utan även (enligt mig) den absolut snyggaste exteriören av alla sverige-uppstallade hingstar...

    SvaraRadera