torsdag 4 februari 2010

Kommentarer

Kommentar från "Anonym" till inlägget "IHBC: inavel":
Hur många ston var det som var bokade till en hingst med amour Angus linjen ... Ca 580 ston vilket gav 13% och så har det sett ut något år och förväntas fortsätta på detta viset.
Vad händer då om några år ?? Inavel i svensk avel skjuter i höjden igen.
2009 betäckts ca 580 ston med hingstar som hade Amour Angus i de två närmsta leden. Det är som du säger ca 13% av de betäckta stona i Sverige. Eftersom blodet i dessa hingstar generellt sett avviker från stora delar av den svenska stostammen, så ser jag ingen risk i detta i alla fall på kort sikt. 2008 betäcktes ca 690 ston med "Amour Angus-higstar" och det blev en andel på ca 14% av de svenska stona.
2008 föddes 187 svenskregistrerade föl med "Amour Angus-hingstar" och 2007 var siffran 60 födda. Visst talar mycket för att siffrorna kommer att öka kommande år, men tror det finns andra linjer som det är allvarligare för. I USA kör de stenhårt med Valley Victory och har gjort under många år. Där är det inte ovanligt med inavelskoefficient på över 16%. Vad kommer det att få för konsekvenser på lång sikt?

---

"Nyfiken staketkusk" skrev till inlägget "IHBC: enskilda hästar m.m.":
Lade märke till en detalj när jag tittade på de norska hingstarna Steinlager och Thai Tanic i ihbc. De norska hingstarna har av någon anledning starterna i Sverige och Norge separerade på 2 olika rader för samma år (till skillnad från t.ex amarikanske Adrian Chip)

Av någon anledning har sedan Thai Tanics norska starter och miljoner inte räknats med, till skillnad från Steinlagers.

Finns det någon anledning jag inte begriper till varför det är på det viset?
Jättebra fråga som jag inte har något svar på. Ska försöka kolla upp detta... Håller med om att det verkar konstigt.

---

"Henrik" skrev följande till "Oyonnax och annat snacks":
Reagerade också när jag läste det. Freidenvall verkar inte veta att korsning är det heta. Helfranska hingstar är ju inte så inne ens i Frankrike. Sven Lindblom är nog rätt ute med rasblandning där korsning-korsning ger bästa förväntade avkomman.
Jag håller med dig, Henrik.

---

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar