fredag 19 februari 2010

OS-bragder och hållbarhet

OS betyder under drygt två veckor "Olympiska Spelen" och inte "Open Stretch". Skönt, tycker jag. Måste ta tillfället i akt att hylla våra svenska atleter. Först vinner Charlotte Kalla guld. Helt fantastiskt och då känns hon given som vinnare av "Bragdguldet". 27 timmar senare kommer "Big-Umans" egen stolthet Björn Ferry och tar OS-guld i skidskytte. På vilket sätt! Om man dessutom beaktar hans trista uppladdning med nyckelbensbrott, sjukdom m.m., så är detta för mig en ännu större bragd. Sedan kliver Anja Pärson in i tävlingarna. Kraschar våldsamt i störtloppet. Överlever hon? Är karriären över? Kan hon starta mer i OS? Kan hon vara med i "superkomben"? Ja, Nej, Ja, JA...och hon tar OS-medalj! Att besegra rädslan att åter kasta sig ut i störtloppsbacken - är en bragd. Att övervinna smärtan - är en bragd. Att dessutom göra det så bra att man får kliva upp på prispallen - är en fantastisk bragd!

Jag skulle ha bra chans i grenen "Somna i soffan framför OS". Det är en rätt krävande gren. Inte att somna eller att sova, men...att kliva upp och masa sig till sängen på övervåningen och att somna om igen. Det är jobbigt, men det är ingen bragd...

Anne Haglund har hyllats för sina Veterinärkrönikor i Travronden. Med all rätt, men jag köper inte allt som hon skriver. Mycket är som sagt jättebra, men... Jag vet inte riktigt vad hon är ute efter när hon skriver om "genetiska hållbarheten".

Är det lösa benbitar? Forskning säger att om vi skulle slå ut alla individer med lösa benbitar idag. Då skulle vi ca år 2160 (om 150 år) ungefär ha halverat förekomsten av lösa benbitar i populationen. Det skulle också innebära att 4-5 av våra främsta elithingstar skulle slås ut. Är det värt "priset"?

Är amerikanska travare mindre hållbara? Ta en individ som Muscle Hill. Han gjorde totalt 21 starter (som 2- och 3-åring) och gått 12,0 eller bättre fem gånger som 2-åring och gått 11,0 eller bättre i samtliga sina tolv starter som 3-åring. Dessutom ett världsrekord på 1.08,5. 21 starter där de flesta varit i världsklass. Det är extrem hållbarhet i mina öron. Tidighet och talang premieras i USA, men det är också detta som nedärvs.

Jag håller med Anne om att hel- och halvbröder till framgångsrika hästar får chansen som avelshingstar. Har de inte prestationerna, så blir de sällan bra avelshingstar. Sambandet mellan dessa parametrar är oftast ganska tydliga. Här lurar man sig ofta, men helbröder har ju faktiskt inte mer än 50% samma gener. (Halvbröder ca 25% samma gener.)

Visst är hållbarhet delvis ärftligt, men... Jag är rätt övertygad om att det är viktigare att bedriva uppfödningen på rätt sätt. Miljö!! Det är viktigt med rätt foderstat redan hos det dräktiga stoet. Det är viktigt att fölet får den rörelse som behövs. Hans Barkevall har översatt en studie från Holland, om "Motion är livsviktigt för fölen!" som är läsvärd. Finns här på vår hemsida.

Läser i Travronden att Meaulnes du Corta inte kommer till Elitloppet. Ägarna ska prioritera avelssäsongen istället. Det är deras häst och de får göra precis som de vill. Fast min uppfattning är att han gör sig bättre i Elitloppet än i avelsboxen. Att få chansen att vara med om att vara med i Elitloppet kommer inte åter, medan han kan verka i avel under många år i framtiden. Faktum är väl också att hans start i aveln inte heller varit speciellt lysande, en "medelhingst" med franska mått mätt om min statistik är tillförlitlig. Han kostar i Frankrike 5.200 EUR vid levande föl, så visst finns det pengar för ägarna vid full bok. Fast en upplevelse att vara med i Elitloppet med vinstchans skulle smälla högre för mig...

Meaulnes du Cortas unghästmeriter
2 år - inkvalad på 21,5
3 år - 10: 7-1-0, 242.660 EUR (Ca 2,5 miljoner kr), rek. 15,2l
Största segrar i Gr.2.-loppen Prix Jacques de Vauloge och Prix Abel Bassigny. (50.000 EUR i förstapris.) Tvåa i Gr.1-loppet Prix Albert Viel.
4 år - 5: 3-0-0, 178.000 EUR (Ca 1,8 miljoner kr), rek. 12,6m
Största segern i Gr.1.-loppet Prix de Selection (120.000 EUR).

Mealunes du Corta rankades som sjunde häst både som 3- och 4-åring i den franska kullen, om man ser till intjänade prispengar.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar