fredag 12 februari 2010

TV4 och uppfödning

Börjar med TV4. Det blev stort ramaskri förra onsdagen när TV4 Sport valde att sända en träningsmatch mellan Kalmar FF och Köpenhamn, istället för V64 Direkt från Solvalla. Jag tyckte också att det var jättekonstigt och visst borde väl travet stå upp för sina avtal och sändningstider. Okej, om det varit OS-final i ishockey, men inte en träningsmatch i fotboll...i början av februari!

Så hade jag fortsatt att tycka, om det inte vore så att jag läste Johan Lindbergs blogg på atg.se. Varför kan man inte i samma pressmeddelande som man anger att V64 Direkt ska ställas in, även ange orsaken? Då slipper man en massa skitsnackande, missförstånd och allt vad som följer med bristande kommunikation. För er som inte läst bloggen, så kommer orsaken här: (går inte att länka till blogginlägg på atg.se)

I onsdags visades Kalmar-Köpenhamn i något som heter Copa del Sol i TV4 Sport istället för just V64 Direkt.
Jag håller med alla som tycker att det var märkligt att travet fick flytta på sig för den matchens skull (hade det varit Barcelona-Real Madrid hade det varit en annan sak). Inte minst eftersom jag låg halvt utslagen i soffan och för en gångs skull hade möjlighet att se ett program jag tycker mycket om.
Förklaringen till varför det är så här är att vi har ett avtal med TV4 Sport om 40-43 onsdagar per år. Inte 52.
Det vill säga att TV4 Sport själva förfogar över 9-12 onsdagar.
Det finns ett schema för det här och vi kommer några gånger under året ha uppehåll för V64 Direkt, dock aldrig mer än två veckor i taget.
Så, då förstår jag bättre orsaken till att matchen sändes istället för mitt favorit-trav-TV-program V64 Direkt. Ska nämna att detta inlägg publicerades två dagar EFTER programmet, så då hade jag redan hunnit bli upprörd. Läste att till och med Stig H Johansson tyckte att: "TV4 har inte varit helt lojala". Kanske inte han hade sagt, om han visste hur det låg till? Oavsett om det nu är TV4, ATG, STC eller Kanal75 som har till uppgift att kommunicera ut orsaken, så kan man konstatera att "någon" har misslyckats.

**

Idag bloggar Lars G Dahlgren på travronden.se om hästbristen i startlistorna.
http://www.travronden.se/edrum.jsp?article=37902

Jag hoppas ingen på ATG/STC är förvånade... Detta kunde lätt förutspås för ganska många år sedan. Precis lagom till avelssäsongen brukar de komma ut med hot om nedläggning av travbanor. Den uppfödare som velar om man ska betäcka eller inte detta år...behöver precis ett frågetecken för "om min hemmabanan kommer att finnas när fölungen ska tävla" för att inse att han istället gör något annat med fölmärren.

Det är inte lätt att vända en vikande trend av uppfödning, men lätt att stjälpa. Det är "lång leveranstid" på en tävlingshäst, oftast fyra år från seminering till startklar individ. Lägga av kan vem som helst göra redan imorgon...

Dahlgren berör uppfödarpremierna.
Vad sägs om förslagsvis 20-procentiga uppfödarpremier i åldrarna två-sex år?
Jättebra förslag! (även om det inte är unikt) För vår del har vi haft stor glädje varje gång som det kommit ett kuvert från STC med Youpies uppfödarpremier. Nu har vi haft rejäl tur (kanske lite skicklighet också?) som fått föda upp en bra och nyttig häst. Det sporrar oss att satsa vidare. Läggs satsningen på uppfödarpremierna, så kommer pengarna i de flesta fallen att återinvesteras i travet och uppfödningen. Jag är övertygad om att fler uppfödare skulle våga satsa på ännu bättre kvalité och även kvantitet. Det spelar ju ingen roll hur stor procent uppfödarpremierna är, om uppfödningarna inte springer in pengar. Därför är kvalité ett måste om man vill ta del av ökade uppfödarpremier.

**

Första VDN-värderingen är klar. De samlade bedömningen blev följande:

Högt förväntat avelsvärde
Virgill Boko

Medelhögt förväntat avelsvärde
Campbell Hall & Lönshults Danne

Lågt förväntat avelsvärde
Atticus Hanover, Blixt Pointer, Flight Dream, Giant Night Star, L.Of A Prince, Nathly Crown och Next Chance.

Mycket lågt förväntat avelsvärde
Casanova Muscles, Harpos King Of Pop, I Can Dance, Igor November, Motowns Gobi och Papa Bear.

Abracadabrant & On Guard Avkommebedömda C

Power Zoot För tillfället ej tillåten i aveln
(veterinära anmärkningar)

2 kommentarer:

  1. Det behövs inte satsas så mycket på uppfödarna. ( jag är själv uppfödare ) utan på häst ägandet. Kan man få sin häst gå ihop på tävlings banan så kommer fler att köpa trav hästar och dom som inte tjänar pengar kommer att slussas ut till något annat och nya köps. Finns köparna så kommer vi uppfödare att föda upp fler avkommor och få betalt och kunna sälja dom vi föder upp och allt rullar på.

    SvaraRadera
  2. Hästägarna som kollektiv vill ha tillbaks 1/3 av utgifterna. Springer utgifterna iväg men prispengarna står stilla minskar hästägarna utgifterna. Med ökade prispengar kan fallet bromsas tills "balans" uppnås igen.

    1/3 kan låta lite, men det är kanske här som en normalduktig amatör som inte värdesätter sitt eget arbete kan få det att gå runt?

    SvaraRadera