tisdag 28 februari 2012

Internetauktion ikväll!

Många hästar till salu på internetauktionen ikväll, allt från betäckningsrätter, fölston, unghästar till starthästar.
http://asvt-test.space2u.com/IntAuk/

fredag 24 februari 2012

Frossar i egna glädjestunder

Nu ska jag vara lite ego och frossa i egna glädjestunder. Ni stackare som hellre gillar skadeglädje, ombeds vänligt men bestämt att gå vidare till någon annan sida. Exempelvis den här. Jag lovar att ni inte kommer att missa något!

Om det nu är någon kvar...så kör vi!

Jag var ner till Hästsportens Hus igår och började med det förberedande jobbet inför Avelsvärderingen v.11 på Axevalla. Då fick jag denna tavla som väckte gamla och goda minnen.
Tror det går att klicka på bilden för att få den större. Ska man frossa, så ska man göra det rejält.

Visst var det roligt att Youpie, vår första uppfödning segrade i ett Breeders' Crown-försök på Örebro. Den här segern var ändå "så mycket mer", än en seger. Det är omständigheterna som gör det lilla extra.

Det började en knapp vecka innan loppet med att vi som uppfödare fick en inbjudan att bli bjuden på mat på Örebrotravet. Eftersom det är en resa på 74 mil enkel väg, så inser man att man får mycket mat för bensinpengarna om man stannar hemma. Nåväl, lite spontant beslöt vi oss att åka ner i alla fall. Vi (jag, min fru och våra söner - då 3 resp. 5 år) passade på att boka in ett besök hos våra goda vänner Lars & Kicki Öström i Sala på vägen ner. Bokade in oss på ett hotell i Örebro och laddade upp med ett långt besök på ett stort lekland inför tävlingarna.

Vi åkte till Örebrotravet och hälsade på Youpie på stallbacken. Vi hade inte sett honom på nästan två år! Det var skoj att åter få träffa honom, bara det var värt resan. En sväng till publikplats och förtära bjudmaten. Han startade i lopp 3, så planen var att se loppet och sedan åka norrut igen.

Vi gick ut inför loppet. Barnen gick till lekparken och ponnyridningen. Defileringen kom och jag kollade till barnen efter provstarten. Allt lugnt.

Loppet gick och Youpie forcerades till ledningen på första långsidan. PULS! Minns fortfarande hur skeptisk jag var. Skulle han tröttna redan varvet kvar? Han såg fin ut, men det här kunde väl ändå inte gå? I rygg satt favoriten Rakas och han skulle säkert få luckan... De svänger in på upploppet med Youpie fortfarande i ledningen och strax får Rakas luckan... Youpie svarar ärligt och det går inte att beskriva känslan i kroppen när han skär mållinjen som etta!

Oj, omtumlande... Prisutdelning och intervju med Lillis i vinnarcirkeln. Jag lät förmodligen inte klok där jag stod. Fotografering och segerdefilering.

Sedan började sinnet återvända, åtminstone en strimma av det. Var är barnen? Rusade mot lekparken, borta... Frågade de vid ponnyridningen. Nä, de hade inte sett pojkarna. Inte stallvakten heller, tack och lov. Först hittade vi den äldre, men vart var yngste sonen? Kort senare hittar vi honom på toaletten. Ingen fara, men de där minuterna kändes väldigt långa. Kontrasten att från segerruset gå in i en oro och ett sökande. Slutet gott i alla fall.

Sedan hann vi hälsa på Youpie igen, innan resa gick åter mot norr. Vi firade på en pizzera efter vägen och fick se loppet igen på TV4-sändningen. Sedan åkte vi förbi hos Thomas Lönn i Rengsjö och kikade på lillebror Le Mat som var två år då, innan vi åkte hem.

Vilken resa det var och vilka minnen!

Ska man frossa, så ska man frossa rejält. Här kommer desserten!
Klicka här för en liten bild-film från Örebrotravet.

Trevlig helg!

torsdag 23 februari 2012

Kommentarer

Nicke.bh skrev: "Du nämner sänkt skatt. Det kan väl bara genomdrivas med ett riksdagsbeslut? Görs det några försök att få igenom en sänkning?"
Jag utgår från att de styrande jobbar för att få igenom en sänkning av totoskatten. Hur troligt det är att de lyckas, har jag ingen aning om. Jag är rätt övertygad om att det kommer att krävas stora summor med "nya pengar" för att denna modell ska kunna bli verklighet, utan att skjuta travsporten i sank.
Christer skrev: "Hej Håkan,

tack för dina kommentarer.

För den ekonomiska modellen har jag lite lägre än dig ca 850 Mkr för 2-, 3- och 4--årssatsningen men det är en hel del osäkra faktorer så jag säger inte att min uträkning är bättre än din.

Du har helt rätt i att en förändring inte går att göra över en natt. Jag är dock övertygad om att det finns hundratals miljoner att plocka ut genom en organisationsgenomlysning och effektivisering av både ST och Travsällskapen.

Mitt syfte är inte att ta bort tävlandet för hästar över 4 år med prispengar. Däremot har jag en tanke att det ska skrivas ut fler lopp inom V75 för tre- och fyraåringar varefter de blir redo dvs att skriva ut för många treårsingslopp på V75 tidigt på säsongen är inte aktuellt om det inte finns ett tillräckligt hästunderlag.

Med urbaniseringen menar jag inte att vi ska ta V75-tävlingar från andra banor utan att med den ökade inflyttningen till storstäderna anser jag att den största rekryteringen av nya hästägare kommer att ske i storstäderna och även en del av de befintliga kommer att flytta dit.
"Då kommer det i framtiden att köras travlopp med prispengar enbart för varmblodiga 2-, 3- och 4-åringar?"
Nej det är absolut inte min avsikt med förslaget. Det är viktigt att vi har profiler som tävlar några år.

Är "modellen" genomförbar?
Ja det tror jag givet att vi vågar ta de krafttag som behövs med organisationen och hur pengarna idag delas ut. Ställ större krav på sällskapen att generera alternativa intäkter, "ge dem inte bara en säck med pengar att förbruka". Den modellen fungerar inte inom någon verksamhet, ställ krav, tvinga dem visa vad de vill göra och varför. Jag tror med större krav kommer de att bli effektivare och det kan avsättas mer pengar till prispengar. Förslag på en organisationsgenomlysning restes från BAS och ett Sällskap (Stockholm) biföll resten röstade emot.
Kommer spelintäkterna att vara intakta?
Svårt att säga med säkerhet men ATG är duktiga, många osäkra faktorer här som du vet.
Vad ska vi göra med alla "äldre hästar" och kallblod?
De ska givetvis få tävla vidare.
Dragloket V75?
Fortsatt viktig kassako men det är farligt att lägga alla ägg i samma korg....
Om banor läggs ned:
• Hur kommer hästägandet att se ut i dessa områden i denna modell?
Redan nu innan mitt förslag finns det banor som förbereder sig för att (inte mina ord) "bli en av de 20 som blir kvar". Mitt mål med denna skrivelse är inte att lägga ner banor men om det är ett krav för att vi ska kunna bedriva en fortsatt stark travsport i Sverige med internationell konkurrenskraft är det ett tråkigt måste. Jag tycker det är upp till banorna att vidta åtgärder för att bli kvar och att det är upp till dem att vidta åtgärder för att utvecklas och överleva. Vi har haft några lysande exempel på banor/sällskap som lyft sig när de fått krav på sig….
• Hur många kommer att vara aktiva i dessa områden?
OM det inträffar måste vi se till att hålla dem aktiva, hjälpa till med träningsmöjligheter etc.
• Kommer det att finnas utrymme för bredd?
Ja
• Har Svensk Travsport råd att offra dessa aktiva när det redan idag är svårt att behålla de aktiva inom travsporten?
Varför offra, förändringar sker hela tiden runt omkring oss vi behöver inte gilla dem men anpassa oss.
• Kommer det att kompenseras med nya amatörer, hästägare och uppfödare i storstadsområdena?
Jag ser helst att vi behåller de nya och hittar nya intressenter.

Det enda jag är säker på är att anpassar vi oss inte till dagens verklighet kommer vi dö sotdöden, jag skrev detta för att jag vill att det ska finnas travsport även när mina eventuella barnbarn växer upp.

Vi sysns på ASVT's tämma om inte tidigare.


Mvh
Christer"
Jag har inte exakta siffror för vad det skulle kosta och det tror jag inte att du heller har. Oavsett om det hamnar på 850 Mkr eller 1,1 miljard, så är det mer pengar än vad som delades ut TOTALT för alla åldrar och båda raserna under 2010. I min värld, så är modellen inte realistisk att genomföra. Om det inte går att tillföra sisådär minst 400-500 Mkr "extra" per år. Idag ger denna modell 0 kr i prispengar för hästar över 4 år, samt 0 kr till kallbloden.

Det kanske går att göra via effektiviseringar av ST och travsällskap. Det kanske går att göra genom skattesänkningar. Det kanske finns andra sätt att få in dessa pengar, men ursäkta om jag är pessimistisk (realist?) och först vill se att de pengarna finns - innan modellen genomförs.

Jag har inget emot att det körs ett V75-lopp för unghästar varje vecka, men V75 lever mycket på "igenkänning" och att spelarna hinner få sina favorithästar att följa med på lördagarna.

V75-dagar har redan börjats plocka från de mindre banorna och jag är oroad över att centraliseringen kommer att fortsätta.

Ja, fortfarande är det oavsett vems budget som är "rätt" - 0 kr till äldre hästar och kallblod, innan nya medel är tillförda.

Det krävs som sagt att det går att köra ungefär lika många lopp även i framtiden, om spelet ska kunna försörja travsporten. Det blir i mina ögon omöjligt, utan att det finns vettiga försörjningsmöjligheter även för äldre hästar.

Visst måste vi anpassa oss efter dagens verklighet. Det strävar jag också efter. Jag försöker se realistiskt på vilka medel som finns idag, men jag hoppas att det kommer att finns betydligt mer medel så snart som möjligt. Jag är rädd att denna modell idag skulle bli en kortsiktig framgång, eftersom den får svårt att självförsörja sig med spelintäkterna. Återigen, så hoppas jag att jag har fel.

Jag förstår de som hyllar modellen, men jag undrar om de räknat kronorna. Jag är inte speciellt hemma på ekonomi, men tycker ändå att modellen helt saknar verklighetsförankring. Sedan kanske det går att forma om modellen på olika punkter, men den modell som presenterades i (Travronden) fredags och hyllades på ledarsidan i tisdags känns inte realistisk på min miniräknare.
Jocke skrev: "Vart är förnuftet. Prosentuellt sett så har inte Solvalla flest hästägare eller besökare. Grunden i Sveriges travsport, ligger på landsorten. Solvalla hade den 16 dec 648 besökare på lunchen. Kalmar för eksempel hade senaste lunchen 591 besökare. Trots låga prispengar finns det största intresset på landet.
Om inte prispengarna ökar där så försvinner tränarna och ägarna.
Om travet försvinner på landsorten så försvinner intresset och uppfödningen. Därmed försvinner hästarna och hästägarna.
På landet finns hästfolket, i stan sitter politikerna.
"
Jag tror också att en alltför kraftig centralisering skulle sänka travsporten och det skulle gå rätt snabbt. Det är väl bevisat att omsättningen på V75 är den samma, oavsett vars tävlingarna körs. Jag tror dock att Svensk Travsport behöver en framgångsrik nationalarena (Solvalla), men det är minst lika viktigt att travet kan leva vidare i HELA landet. Jag tror också att den "svenska modellen" med hästar som tävlar upp i åren är nödvändig att ha kvar.

fredag 17 februari 2012

Framtidens modell?

Jag ska försöka skapa en ekonomisk modell, utifrån det önskemål som Christer Häggström hade i dagens Travronden. Jag vet Christer brukar kika in på bloggen emellanåt, så han kommer säkert att kommentera detta. ;-)

Jag vet att Christer är en mycket bättre ekonom, än mig - så det är egentligen "självmord" av mig att ens ge mig in i en uträkning. Den straffsparken bjuder jag på! Ska poängtera att jag får använda mig av prispengasiffrorna från 2010, eftersom årsstatistiken för 2011 inte är klar.

"Jag kan tycka att nummer 100 i tvååringskullen ska ligga på runt 200 000 kr i insprugna pengar."

Det skulle minst kosta 20 Mkr. (Om 100 st tjänar exakt 200 000 kr och övriga 0 kr = inte troligt.) Den faktiska kostnaden skulle förmodligen hamna på ca 80-90 Mkr. Då är vi i hamn med den satsningen om premieloppen offras i förmån för tvååringstävlande.

"Jag tycker att det är ett rimligt mål att de 400 (ca tio procent) vinstrikaste i tre- och fyraåringskullen ska kunna bära sina kostnader (ca 240 000 kr/år) och lite till, säg 400 000 kr insprunget."

Det skulle kosta minst 320 Mkr. (Om 800 tre- och fyraåringar tjänar exakt 400 000 kr och övriga 0 kr.) Den faktiska kostnaden har jag svårt att uppskatta, men den skulle förmodligen hamna på över en miljard. Jag gissar att Christer har räknat på endast varmblod?

Då är prispengarna slut, med den nuvarande prispengabudgeten som är satt utifrån nuvarande spelintäkter och skattenivå. 2010 delades det totalt ut 738 217 072 kr, inkl de prispengar som delades ut till tvååringarna. Om vi räknar snällt, så kan vi säga att det är "jämnt ut" med prispengarna för tre- och fyraåringarna.

Christer vill också höja prispengarna för två-, tre- och fyraåringar till 20%. Det innebär rakt av en ökning med ca 70 miljoner som ska betalas med "nya" medel. En välkommen satsning, om den går att genomföra!
  • Då kommer det i framtiden att köras travlopp med prispengar enbart för varmblodiga 2-, 3- och 4-åringar?

För att prispengarna ska kunna behållas på samma nivå, vilket krävs för att denna modell ska kunna leva, så måste spelintäkterna också bibehållas på samma nivå. Det innebär att vi också måste erbjuda attraktiva "spelobjekt" med denna modell. Kommer denna modell att klara av detta?

2010 gjordes av varmblodiga,
1 122 starter av 364 tvååriga hästar. (ca 100-150 lopp?)
10 738 starter av 1 743 treåriga hästar. (ca 1 000 lopp?)
17 885 starter av 2 213 fyraåriga hästar. (ca 1 900 lopp?)
59 312 starter av 7 236 "äldre" hästar. (ca 6 000 lopp?)
10 569 starter av 1 579 kallblodiga hästar. (ca 1 000 lopp?)

Det innebär att två-, tre- och fyraåringarna måste kompensera med ca 7 000 spelbara lopp och göra ytterligare ca 70 000 starter/år. I snitt tre gånger, så många starter per säsong? Om "omsättning/lopp" kommer att vara intakt. För att kunna genomföra modellen, så måste antingen årskullarna bli väsentligt mycket större och/eller hästarna göra betydligt fler starter under sina tre säsonger. Klarar hästarna detta? Utslagningen kommer att bli väsentligt hårdare.

Jag förstår att det skulle förbättra marknaden för uppfödarna och hästägarna radikalt. Inget snack om saken! Frågan är till vilket pris det skulle kosta att genomföra modellen. Vad ska vi offra? 
  • Är "modellen" genomförbar? 
  • Kommer spelintäkterna att vara intakta?
  • Vad ska vi göra med alla "äldre hästar" och kallblod?
  • Dragloket V75?

Urbaniseringen som Christer skriver om är redan påbörjad inom Svensk Travsport. Banor som Solänget och Dannero har redan tappat väsentliga delar av sina tävlingsdagar, bl.a. en V75-dag. De har vardera halverat antalet, och dessutom fått färre lopp (lunchtrav) som körs på tidpunkter som i princip är publikfria. Jag antar att det är ett 10-tal banor som kommer att få läggas ner inom några år, med denna modell.
  • Hur kommer hästägandet att se ut i dessa områden i denna modell? 
  • Hur många kommer att vara aktiva i dessa områden? 
  • Kommer det att finnas utrymme för bredd? 
  • Har Svensk Travsport råd att offra dessa aktiva när det redan idag är svårt att behålla de aktiva inom travsporten? 
  • Kommer det att kompenseras med  nya amatörer, hästägare och uppfödare i storstadsområdena?

Jag tycker att Christer i grunden tänker rätt, men jag tror att modellen bara håller om det går att till största delen finansiera den med "nya medel". Jag anser att det skulle "kosta" för mycket om vi måste offra "hela" tävlandet för äldre hästar. Jag tror inte heller att spelintäkterna inte skulle kunna hållas på nuvarande nivåer. Jag ser bara inte varifrån dessa "nya medel" i så fall skulle komma ifrån. Sänkt skatt?

Däremot blir också kontentan att det blir "medelmåttor" bland två-, tre- och fyraåringarna som kommer att tjäna relativt grova pengar. Det finns exempel på två- och treåringar redan idag som kunnat gneta ihop närmare 100 000 kr, utan att prestera nämnvärt och ens vara i närheten av att vinna lopp. Är det "mer värt" att premiera dessa hästar, istället för en äldre häst som tävlar på V75 eller strax under V75-klass? En häst som deltar i lunchtrav, V65 och enstaka gånger på V75, vilken genererar relativt bra med spel varje gång den startar.

onsdag 15 februari 2012

Jorma m.m.

Såhär skrev jag på bloggen i samband med att ett antal hästar i Nisse Enqvists stall testats positivt för doping med anabola steorider.
  • Trav365:s intervju med Jorma Kontio

Finns här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article13052454.ab

Enligt uppgift är den gjord på finska och Kontio hade förstått alla frågor. Jag ställer mig mycket tveksam till det senare...som vanligt med Trav365, alltså. Vad sägs om följande?
Kommer du fortsätta köra hans hästar?
– Självklart, jag har inget med saken att göra, säger Jorma Kontio.
Ett konstigt svar, tycker jag. Om vi tar bort "hans" och ändrar frågan till "Kommer du att fortsätta köra hästar?", så känns svaret mer normalt. Men enligt Trav365, så var Jorma Kontio "chockad" och är man det så är det nog lätt att missförstå frågor.
Med facit i hand, så verkar det som att Jorma hade förstått frågan. Han lever i alla fall som han svarade.
AI skrev: "Ser man på. Finfina tips. Det lönar sig att kommentera. /AI"
Mäh! Du ville ju inte att jag skulle skriva om "tips". *jättesmile*


ASVT har tagit fram en lista på "Vinstrikaste uppfödare per bana". Det var meningen att den skulle in i medlemstidningen "Travhästen", men den fick inte plats. Därför finns den nu på webben. Klicka här!
(Reservation ev. fel eftersom den är manuellt framtagen.)

Jag gjorde en intervju med Johan Hellander på Menhammar med anledning av att de blev "Årets Uppfödare". Den publiceras i klippt version i nästa nummer av "Travhästen". Full versionen finns här!

tisdag 14 februari 2012

Kommentarer

AI skrev: "Man får självklart skriva om vad man vill på sin blogg. Vill man inte ha kommentarer kan man stänga av den funktionen eller så kan man ta bort de kommentarer som inte håller med ens egna uppfattning. Personligen föredrar jag inlägg om sport framför spel och tips. Sådana bloggar är det tyvärr ont om så vitt jag vet. Tips mottages gärna. /AI"


Jag har medvetet valt att ha möjligheten till att kunna kommentera mina inlägg. Jag tycker att det har varit givande att föra en diskussion med läsarna. Tidigare försökte jag besvara 100% av alla som kommenterade. På senare tid har jag inte svarat alla, men i alla fall de flesta. Jag tror i alla fall att det har varit uppskattat. Det går att lägga till funktionen att man måste ha inloggning för att kommentera, men jag tycker inte att det ska vara så krångligt. Frihet under ansvar, tycker jag är en bra devis i många lägen. Kommenterar man, så får man också räkna med att kunna få mothugg. ;-)

Att "censurera" inlägg som inte håller med ens egna uppfattning känns som "Nordkorea" och är inte min stil. Jag försöker istället bemöta "kritiken" och ge min syn. Visst kan jag radera kommentarer, men i så fall ska det vara personangrepp eller rent "olagliga" påhopp.

Jag har snart skrivit 450 inlägg här och det är nog mindre än en handfull som har berört travtips. Nu berörde jag inte tipsen, utan tipsexperterna som trots allt har en viktig roll i trav-Sverige. De ska skapa intresse, debatt och generera spel.

Det finns ett antal bloggar som fokuserar på sporten.
Nu fick du tips... ;-)
Micke B skrev: "Al, jag tror inte att man alltid slaviskt behöver följa ämnet. Skulle det vara så att man inte skriver om avel på en uppfödarblogg så kommer man rätt fort att tappa läsare. Utan att ha kolla på statistiken så tror jag ändå att Håkans blogg var rätt välbesökt när han skrev som mest.

Den överlägset bästa sidan för avelsnördar är just nu: http://www.jonasmoberg.com/?cat=9"
Håller med. :-)

måndag 13 februari 2012

Kort svar på kommentarer

Först, en kommentar till en insändare i Travronden. Där önskades det att prispengarna i 2-åringsloppen skulle ökas från ca 13 Mkr till 83 Mkr. En ökning "de Luxe" med drygt 600%, med bekostnad på premieloppen som de ville slopa. De ställde frågan: "Fundera över hur tävlingsprogrammet skulle kunna se ut för dessa om de under sitt tävlingshalvår fick tävla om ytterligare 70 miljoner". Jag funderar...och tycker fortfarande att det är vettigare med premielopp istället.


Jonas: Här är länken till prislistorna för avelshingstarna.
2011 - http://www.stallbredbyn.se/pdf/hingstar-pris-2011.pdf
2012 - http://www.stallbredbyn.se/pdf/hingstar2012-pris.pdf

En jämförelse mellan 2011 och 2012.
http://www.stallbredbyn.se/pdf/hingstar2012-jmf.pdf


"AI" skriver: "Vad gäller diskussionen om tipsexperter så är den ganska ointressant på en uppfödarblogg."

Okej... Jag får väl tänka mig för en extra gång vad jag skriver i fortsättningen då? Nej, jag tycker nog att jag har friheten att skriva om allt som åtminstone rör travsporten och vill jag skriva om något annat, så tänker jag göra det också. Däremot har det i huvudsak att handlat om avel och uppfödning hittills, men det hindrar inte mig från att beröra andra ämnen. Uppenbart var det i alla fall någon (Micke B) som uppskattade mitt inlägg om travexperterna.

onsdag 8 februari 2012

Maharajah och travexperter

Tiden går fort när man har roligt, men nu är det dags för ett litet inlägg igen.

Här finns de hingstar som är anmälda till avelsvärderingen v.11 på Axevalla.
http://asvt.se/40-till-avelsvardering.php

Anmälda till avelsvärderingen
Beanie M.M., Beau Mec, Blue Mac Lad, Cash is Fun Zaz, Chocolatier, Crown Kemp
D.J.Seabrook, Deuxieme Picsous, Eclair d'Inverne, Ego Freij, Elegance Saulnier
Formula One, G.H.Nemo, Global Manhattan, Godolphin, Hard Livin, Infinitif, Kadett C.D., King Cane, Leader of the Gang, Maharajah, Marco di Jesolo, Marshland, Pastor Stephen, Russell Hill, Rusty Dust, Rusty Love, Shaq is Back, Surtees Hanover, Taurus Dream och Yield Boko.

Utlandsstationerade som också ska granskas är Allstar Hall, Amour d'Occagnes, Broad Bahn, Express Merett, Go Lucky, Jasmin de Flore, Niky, Prodigious och Uniclove.

Det blir debut för mig att ingå i avelsvärderingsnämnden, vilket kommer att bli väldigt spännande. Det finns flera som är riktigt intressanta!

Det blev inte mindre intressant av att det basunerades ut igår att Maharajah kommer att verka i svensk avel 2012. Jag efterlyste det nyligen i ett blogginlägg och det ska bli riktigt spännande att se hur det kommer att gå för honom. Vad kommer han att kosta? Hur många ston får han? Sedan blir man nyfiken att se när det kommer 1-åringar på auktionerna efter honom o.s.v.


Jag har länge tänkt att skriva om "Travexperter". Jag jobbar själv som sådan ibland. Jag ogillar titeln, men det får jag väl leva med.

Vad är uppgiften?
Enligt mig är det att vara påläst och lägga fram relevanta argument. Man ska kunna motivera sina tips med fakta som är korrekt. Har man gjort detta, så har man också gjort sitt jobb.

Vilka krav ska man ha?
Helst ska en travexpert har sju tipsettor på V75 för att han ska ha gjort ett bra jobb... Nä, det är ju orimligt! För mig är det inte utfallet av ranken eller systemet som är det huvudsakliga. Den är inte oväsentlig och det är på ett sätt ett mått av hur väl man har analyserat loppet, men har man lagt fram korrekta argument - så är det upp till läsaren att värdera hästarnas chanser. För mig är det mer "tur" om man sätter sju tipsettor på V75 - utan att man kan motivera varför.

De där "nissarna" som står i TV-rutan har ju aldrig ett rätt. Byt ut dom!
Det är något som man hör lite nu och då från olika håll. Det finns säkert de som är bättre på att tippa, än de som står i studion varje vecka. De har även andra kvalitéer som gör att just de fick jobbet. Det gäller att kunna agera i en studio och lägga fram sina idéer på ett sätt som passar TV-produktionen. "Kalle Karlsson, 68 år" kanske har bättre utfall på sina tips, men om han inte kan agera framför en kamera eller motivera sina tips blir det heller inte så bra TV...eller det kanske blir succé? "Nissarna" har som uppgift att sälja in spel, locka till spel och dessutom skapa lite debatt.

Som sagt, så får "tipsnissarna" ofta utstå spott och spe. Det är allt från tränare/kuskar till "Svensson i Spelbutiken". De är oduliga att tippa! I så fall är det ett drömläge för de som kan sin sak, eftersom "tipsnissarna" förmodligen förvillar många andra spelare.

Micke Nybrink skrev i sin senaste krönika rätt passande om hur det är att kritisera kuskar och tränare.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article14330072.ab
Många av dessa är som prinsessorna på ärten. Får de mothugg, så blir det direkt hot om bojkott eller andra repressalier. Micke har fått mycket kritik från olika kuskar och tränare för sina provocerande uttalanden. Ibland kan jag hålla med om att det är befogad kritik och att han ibland har passerat gränsen. Det man ska veta är att Micke fått sitt jobb, just för att provocera och tycka. Skulle han stå och stryka alla medhårs, så vore det rätt trist att se och höra honom i rutan. Kuskar och tränare ska precis som andra idrottare, kunna ta kritik när de gör sämre prestationer. På samma sätt, ska de hyllas när de briljerar!

Ha det gott!