onsdag 8 februari 2012

Maharajah och travexperter

Tiden går fort när man har roligt, men nu är det dags för ett litet inlägg igen.

Här finns de hingstar som är anmälda till avelsvärderingen v.11 på Axevalla.
http://asvt.se/40-till-avelsvardering.php

Anmälda till avelsvärderingen
Beanie M.M., Beau Mec, Blue Mac Lad, Cash is Fun Zaz, Chocolatier, Crown Kemp
D.J.Seabrook, Deuxieme Picsous, Eclair d'Inverne, Ego Freij, Elegance Saulnier
Formula One, G.H.Nemo, Global Manhattan, Godolphin, Hard Livin, Infinitif, Kadett C.D., King Cane, Leader of the Gang, Maharajah, Marco di Jesolo, Marshland, Pastor Stephen, Russell Hill, Rusty Dust, Rusty Love, Shaq is Back, Surtees Hanover, Taurus Dream och Yield Boko.

Utlandsstationerade som också ska granskas är Allstar Hall, Amour d'Occagnes, Broad Bahn, Express Merett, Go Lucky, Jasmin de Flore, Niky, Prodigious och Uniclove.

Det blir debut för mig att ingå i avelsvärderingsnämnden, vilket kommer att bli väldigt spännande. Det finns flera som är riktigt intressanta!

Det blev inte mindre intressant av att det basunerades ut igår att Maharajah kommer att verka i svensk avel 2012. Jag efterlyste det nyligen i ett blogginlägg och det ska bli riktigt spännande att se hur det kommer att gå för honom. Vad kommer han att kosta? Hur många ston får han? Sedan blir man nyfiken att se när det kommer 1-åringar på auktionerna efter honom o.s.v.


Jag har länge tänkt att skriva om "Travexperter". Jag jobbar själv som sådan ibland. Jag ogillar titeln, men det får jag väl leva med.

Vad är uppgiften?
Enligt mig är det att vara påläst och lägga fram relevanta argument. Man ska kunna motivera sina tips med fakta som är korrekt. Har man gjort detta, så har man också gjort sitt jobb.

Vilka krav ska man ha?
Helst ska en travexpert har sju tipsettor på V75 för att han ska ha gjort ett bra jobb... Nä, det är ju orimligt! För mig är det inte utfallet av ranken eller systemet som är det huvudsakliga. Den är inte oväsentlig och det är på ett sätt ett mått av hur väl man har analyserat loppet, men har man lagt fram korrekta argument - så är det upp till läsaren att värdera hästarnas chanser. För mig är det mer "tur" om man sätter sju tipsettor på V75 - utan att man kan motivera varför.

De där "nissarna" som står i TV-rutan har ju aldrig ett rätt. Byt ut dom!
Det är något som man hör lite nu och då från olika håll. Det finns säkert de som är bättre på att tippa, än de som står i studion varje vecka. De har även andra kvalitéer som gör att just de fick jobbet. Det gäller att kunna agera i en studio och lägga fram sina idéer på ett sätt som passar TV-produktionen. "Kalle Karlsson, 68 år" kanske har bättre utfall på sina tips, men om han inte kan agera framför en kamera eller motivera sina tips blir det heller inte så bra TV...eller det kanske blir succé? "Nissarna" har som uppgift att sälja in spel, locka till spel och dessutom skapa lite debatt.

Som sagt, så får "tipsnissarna" ofta utstå spott och spe. Det är allt från tränare/kuskar till "Svensson i Spelbutiken". De är oduliga att tippa! I så fall är det ett drömläge för de som kan sin sak, eftersom "tipsnissarna" förmodligen förvillar många andra spelare.

Micke Nybrink skrev i sin senaste krönika rätt passande om hur det är att kritisera kuskar och tränare.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article14330072.ab
Många av dessa är som prinsessorna på ärten. Får de mothugg, så blir det direkt hot om bojkott eller andra repressalier. Micke har fått mycket kritik från olika kuskar och tränare för sina provocerande uttalanden. Ibland kan jag hålla med om att det är befogad kritik och att han ibland har passerat gränsen. Det man ska veta är att Micke fått sitt jobb, just för att provocera och tycka. Skulle han stå och stryka alla medhårs, så vore det rätt trist att se och höra honom i rutan. Kuskar och tränare ska precis som andra idrottare, kunna ta kritik när de gör sämre prestationer. På samma sätt, ska de hyllas när de briljerar!

Ha det gott!

4 kommentarer:

  1. Klockrent! Speciellt det där om tipsexperterna håller jag med om till 100%!

    SvaraRadera
  2. En kommentar som inte gäller denna artikel utan berör de intressanta åsikter och disskusioner som var på denna blogg om Elitauktionen i slutet av maj 2011 och om det faktum att flera hästar ropades tillbaka till förhållandevis höga priser.

    Jag minns att New Track uppfödare till New Steel här envist försvarade sitt återop på 300.000 kr med de kostnader som de hade för sin uppfödning och med vad de ansåg unghästen var värd. Argument som många av oss uppfödare hade lite svårt att ta till oss med tanke på hur marknaden såg ut då och även ser ut nu.

    Många av oss var besvikna på att man inte sålde sin häst till bra pris när man var uttagen till auktionen och därmed tagit upp en plats som någon annan kunnat använda. Detta har också lett till nya auktionsregler.

    Som uppföljning till den disskusionen ser jag nu att New Track via Easy KB försöker sälja New Steel i andelar för 200.000 kr + moms och då har hästen dragit på sig ytterligare kostnader efter att ha varit i 5 månaders träning. Har de svårigheter och problem vi uppfödare brottas med idag även nu gått upp för New Track.

    En annan sak som oroar, ATG talar om att de skjuter till mer pengar till travsporten för att hålla uppe prispengar i loppen, dock kan man notera att Jägersro från och med februari och framåt så långt man nu kan se i propositionerna, gått över till snålskala i alla lopp över 30.000 kr dvs 40.000 krs lopp inom V65, vilket inte tidigare var fallet på Jägersro. Detta innebär en sänkning av prispengarna, vart är vi på väg?

    SvaraRadera
  3. Hej Håkan. Jag vill minnas att du tog fram en prislista över förra årets avelshingstar. Hittar den dock inte här så jag hoppades att du kunde hjälpa mig att få fram den. mvh jonas

    SvaraRadera
  4. Helt otroligt och oseriöst att ropa åter för 300 000. Det är fortfarande kraftigt överpris med 200 000 på den hästen tycker jag.
    Vad gäller diskussionen om tipsexperter så är den ganska ointressant på en uppfödarblogg.
    /AI

    SvaraRadera