onsdag 13 januari 2010

BLUP, BLUP, BLUP...

Jag erkänner direkt: "Jag är en BLUP-nörd". Statistik har alltid fascinerat mig, oavsett om det handlar om elitserietabeller och målskyttar i ishockey eller om det handlar om trav. BLUP eller avelsindex, tycker jag är mycket intressant. Det är trots allt en sammanvägning av alla de ärftliga parametrar som vi använder när det gäller prestationsdelen i travaveln. Härstamning och prestationer är viktigast (enligt undersökningen bland läsarna här), vilket sammanfattas i BLUP. Visst har BLUP "fel" ibland. BLUP kan heller inte beräkna sånt som inte hänt. "Den otroligt lovande travaren hade kunnat vinna kriteriet, OM den inte oturligt blivit skadad". Bara vad den verkligen gjort är vad som räknas. Slumpen tas heller inte med i beräkningen. Sedan ska man naturligtvis ta hänsyn till andra saker också när vi parar individer.

Här har jag sammanställt de avelshingstar som finns på den svenska marknaden och annonserades i Travrondens Vinternummer: Hämta listan!

Kommentarer:
- Mest BLUP för pengarna får man om man väljer From Above (33.000 kr). Med sina 128 i index ligger han på fjärdeplats bland de hingstar som har index baserats på sina avkommor. Före honom ligger Andover Hall 135 (ca 160.000 kr), Conway Hall 129 (ca 106.000 kr) och Credit Winner 129 (ca 126.000 kr).
- Letar man bland lågprishingstar, så är Igor Brick högt värderad med 116 i index. Kostar bara 11.500 kr. Även Jobie Tempest med 114 är prisvärd för 10.000 kr. Han har ju vi själva använt med viss framgång.
- Nya beräkningarna har gjort att nästan alla avelshingstar tappat i index. Det finns osaker till detta. Nu jämförs hingstar med hingstar och ston med ston. Dessutom jämförs de franska hästarna med de franska hästarna och övriga i en egen kategori. Det finns alltså en förklaring till att bara franskstammade hingstar som ökat sitt index bland de "beprövade". Största tappet redovisas för Malabar Circle Ås (114) och Staro Showbiz (111) som vardera tappa sex enheter.
- Högst BLUP av de som är stationerade i Sverige har Adrian Chip med 133, kostar 70.000 kr. Det index är då enbart baserat på hans härstamning och prestationer, eftersom han inte har egna avkommor. Sedan följer Going Kronos med 131 (135.000 kr) och redan nämnde From Above 128.

**

För de som är intresserade av att läsa "travhistoria" rekommenderas varmt, Mikael Wikners nostalgitripp på Umåkers hemsida. Mottot för hans blogg är Nostalgi, Norrland och lättsamt Nonsens. Finns här!

**

Jag överraskade frun med att läsa en bok förra veckan. Det händer max en gång per år att jag läser en bok. Denna handlade inte ens om trav, utan om mat. "Den hemlige kocken - Det okända fusket på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson. Rekommenderas! Jag ska genast beställa uppföljaren "Äkta vara". Efter att man läst boken är det inte mycket mat man kan äta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar