Då tog debatten fart angående begreppet "Svenskfödd". I dag skriver Claes Freidenvall i ledaren av TravRonden om ämnet. Lite förrvirrande text, men den finns här! Svante Båth bloggare på lahdekorpi.se, men även travtränare skriver ett blogginlägg i ämnet på nämnda sida. Du hittar inlägget här.
Då kan väl även jag komma med en åsikt. Som det är nu kan man föda upp travhästar vart som helst på denna planet. Om stoet är svenskregistrerat, så räcker det att fölungen är på visit i Sverige för frysmärkning före 31/12 det år som den är född. En häst kan alltså födas i Finland, Estland, Polen, USA eller annat land och om den besökt Sverige en av dagarna före 31/12 det år den är född, så kan den registreras som svenskfödd. Rätt eller fel?
På ASVT:s årsstämma i Örebro ifjol togs ämnet upp det öppna forum som var i samband med stämman. Deltagarna där var i majoritet eniga om att dagens upplägg inte är bra. Det fanns dock olika förslag på lösningar på hur man skulle kunna göra för att värna om att de svenskfödda travarfölen, som var just svenskfödda. Därför tillsattes en arbetsgrupp att ta fram ett förslag på nya regler till STC. Jag utgår från att arbetsgruppen haft diskussionerna från det öppna forumet som underlag i arbetet. Pinsamt av Freidenvall att anklaga gruppen för att bevaka sina egna intressen och handla utifrån den svenska avundsjukan. Gruppen har jobbat utifrån ASVT:s medlemmars intressen (i alla fall de som deltog på årsstämman i Örebro) och utifrån det dokument som kallas "ASVT mot 2012".
Min åsikt är att svenskfödda hästar ska födas i Sverige och födas upp i just Sverige. Egentligen är det väl logiskt, så långt... Sedan finns det ett kvalité perspektiv också. Visst gynnar det svensk avel om vi har ston som kan använda de bästa amerikanska och franska hingstarna för att föra svensk avel framåt. Fast om de ändå inte ska leva och tävla i Sverige, och sedan inte verka i avel i Sverige, så tillför de rent praktiskt inte svensk avel något... Jag är kluven kring dessa individer och var varken en bra lösning eller tagit ställning i denna del av frågan. Bara att om vi ska tycka att det är okej att kalla dessa individer för "Svenskfödda", så kan vi lika gärna slopa tvånget att transportera dessa fram och tillbaka över atlanten.
Däremot finns en kategori hästar som Freidenvall och Båth inte berör som är födda i svenska grannländer som Norge, Finland, Danmark, Polen, Estland m.fl. De kommer över gränsen och frysmärks. Sedan tillbaka till födelselandet och de kan registreras som svenskfödda. Tillför dessa hästar svensk avel något? Oftast inte, men det finns såklart undantag. Dessa uppfödare kan ta del av de svenska förmåner som finns och de kan sälja sina hästar till Sverige. Jag har inget emot att utländska aktörer är intresserade av den svenska travsporten och vill föda upp svenskfödda travhästar. Det är okej, OM de väljer att göra detta i Sverige, tycker jag. Det finns utlandsägda bolag som bedriver uppfödning i Sverige, precis som det finns svenska bolag/uppfödare som bedriver uppfödning i andra länder. I Sverige gäller svensk djurskyddslag, svenskt klimat och svensk beskattning.
Om vi vänder på det, så skulle nog många gärna på att satsa på att föda upp hästar i Sverige (gärna med amerikanskt blod, helt eller delvis) och registrera dessa i Frankrike. Varför går inte det?
Vi tar väl en omröstning här på bloggen i frågan. Vad tycker du? Svårt att få till alternativ som täcker in alla åsikter. Det går att kommentera inläggen, så du kan lämna din åsikt i text också.
Angående debatten om svenskfödd:
SvaraRaderaDet måste väl ändå vara så att för att en häst ska få registreras som svenskfödd med tillgång till alla våra "morötter" så måste den vara uppfödd av en uppfödare som bedriver sin uppfödning i Sverige och där med är underställd våra djurskyddslagar, vårt skattesystem och viktigast av allt är med och bidrar till en positiv utveckling av svensk landsbyggd med allt vad det innebär. Detta hindrar INTE att uppfödare verksamma i Sverige skickar sina ston på betäckning till utlandet, importerar dräktiga ston till Sverige eller köper unga utlandsfödda ston för framtida avel i Sverige.
De utländska uppfödarna får flytta sin verksamhet till Sverige om de vill registrera sina föl som svenskfödda och inte bara komma hit vid frysmärkningstillfället.
Man skulle kunna kräva att fölen måste vistas ett visst antal dagar i Sverige under första levnadsåret för att räknas som svenskfödda. Vet inte hur svårt det skulle vara att kontrollera.
SvaraRaderaAnnars, vad är det stora problemet om man kräver att fölen måste vara födda i Sverige ? Jag menar, nu när fryst sperma fungerar så bra. /Anders
Vart stoet befinner sig tycker jag är ovesäntligt. Men jag tycker definetivt att fölet skall vara i Sverige hela året fölet är 1 år, dvs, från 1 jan till 31 dec, året efter fölet är fött.
SvaraRadera