Det finns en jättebra sida som jag inbillar mig att många inte hittat till, International Horse Breeding Consult, www.ihbc.se Det är Torvaldur Arnason som står bakom sidan och det är även Torvaldur som ligger bakom BLUP för den svenska travhästen. I detta och kommande två inlägg ska jag berätta lite om funktionerna på denna sida.
Den kanske inte har den fräschaste designen och intressanta faktaartiklar blir jobbiga att läsa på skärmen. Vissa material är dessutom på engelska. Här finns en hel del om genetik och grunderna för avel, men kanske delvis på väldigt hög nivå. En nivå som inte jag är redo för ännu.
Godbitarna finns för den som är BLUP-nörd som mig. Här finns bl.a. delindex som ligger till grund för varje hästs totalindex. Här kommer en länk till IHBC där samtliga hingstar vars avkommor får fullständiga rättigheter 2010 finns med. Klicka här!
En viktig sak i sammanhanget. Det finns hingstar här som fått ett avelsindex, men INTE har ett index på travsport.se. Varför?? Jo, det är hingstar som antingen inte tävlat tillräckligt mycket i Sverige eller har för få svenskfödda avkommor. Deras index har för låg säkerhet och då visas det inte på travsport.se.
Här kan du sedan sortera hingstarna utifrån delindex för bl.a. "Antal starter", "Prestationer", "Start-Status", "Totalindex" och "Säkerheten". (Återkommer till övriga parametrar i nästa inlägg.)
Exempelvis, hör jag ofta resonemanget. "Jag vill ha en hållbar hingst, så jag väljer 'hingsten X' som gjort över 100 starter."
Om du kollar i BLUP, så är det NÄR du gjort starterna som har betydelse för ärftligheten. Det är främst vad du gjort som 3- och 4-åring som har betydelse och även lite grann som 5-åring. Dessutom har "Antal starter" relativt låg arvbarhet, bara 0,18 och den parameter som har minst betydelse och arvbarhet i BLUP. Sedan är det kanske inte helt relevant att dra ett likhetstecken mellan hållbarhet och antal starter.
Om vi då tar "Antal starter" som ett exempel, så hittar vi i toppen:
1) Credit Winner, Super Photo Kosmos och Viking Kronos. 115
4) Alf Palema, Dexter Frontline, Malabar Circle Ås och S:t Göran. 113
8) Micro Mech och Turbo Sund. 112
o.s.v.
Om vi tar nyblivne pensionären Skogans Joker som exempel. Han tävlade tills han blev 12 år och gjorde 125 starter, lägg därtill att hans mor den framgångsrika (i avel och tävling) Skogsbotösen gjorde 158 starter. Skogans Joker hamnar på placering 172 (av 278) med delindex 102.
Visst finns det hingstar som lämnar mer eller mindre hållbara hästar, så är det. Jag vill påstå att den praktiska uppfödningen ändå har större betydelse för hållbarheten, än hingstvalet. Rätt utfodring, rörelse, hovvård m.m. I nästa steg kommer uppträningen från att hästen kanske sålts på auktion som 1,5-åring fram till tävlingsdebuten. Även denna period anser jag vara av större vikt för hållbarheten, än hingstvalet. Alla pusselbitar hör såklart ihop, men så här värderar jag dem inbördes. 1) Uppfödningen, 2) Uppträningen & 3) Hingstvalet.
Prestationsindex är det index som har störst betydelse i BLUP, 75% av totalindex. Här vägs olika parametrar från tävlingskarriären som 3-5-åring. Störst arvbarhet anses "prissumma per start" ha, med hela 0,45. Det är ett väldigt högt tal för arvbarhet. Andra parametrar är exempelvis, "placeringsprocent" och "prissumma".
Start-status vägs in med 20% i det totala index. Här mäts "ett mått på den relativa sannolikheten att avkommor eller nära släktingar har genetiska anlag för att lyckas göra en tävlingskarriär".
Totalindex är en sammalagd beräkning av ovanstående tre delindex.
Säkerheten "R(TI)" är ett tal som uppskattar skillnaden mellan det sanna och skattade avelsvärdet. Ju högre tal, ju högre säkerhet.
Återkommer redan imorgon med mer tips om vad man kan hitta på IHBC!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar