lördag 16 januari 2010

X-faktorundersökningen

Så är undersökningen om X-faktorn avslutad. Hela 48% svarade "Vad är X-faktorn?". 24% svarade att "X-faktorn är en del i hingstvalet". 18% anser att "X-faktorn är en myt" och 9% är "Neutralt inställda till X-faktorn".

Jag ska skriva en artikel om X-faktorn, så jag har samlat på mig lite fakta om detta. Än kan jag inte tillräckligt för att förklara den ingående eller ta ställning till "för eller emot" den. Eftersom hela 48% av de som svarat på frågan inte vet vad X-faktorn är, så ska jag försöka mig på en kort beskrivning.

Grundläggande genetik är att manliga (hingstar) bär på könskromosomerna X och Y, medan de kvinnliga (ston) bär på X och X. Därför får ett hingstföl sin Y kromosom från sin far och ett av moderns två X...alltså har hingstfölet ett X och ett Y. Ett stoföl får av sin far X kromosomen och från modern kommer ett av hennes två X, vilket blir X och X.

Det har skrivits en hel del (mycket mer inom exempelvis fullblodsaveln) om att det ska finnas en befintlig gen som är lokaliserad till hästens X-kromosom (därför kallad X-faktorn) som ger stora och atletiska hjärtan. Därmed ska hästen få en större fysisk kapacitet och högre prestanda.

En annan egenskap som ska komma via X-kromosomen är mitokondrierna. De kan beskrivas som ett "kraftverk" av celler. Det varierar från individ till individ hur effektiva dessa celler är på att ämnesomsätta.

Om vi ska omvandla detta till praktiken i hingstvalet, så finns det olika "X-faktorpositioner" i stamtavlan. (Går att se i Blodbanken.) De som praktiserar detta förespråkar att man ska ha vissa nyckelston i dessa X-faktorpositioner. Helst ska det finnas många olika helsyskon i stamtavlan (då pratar vi inte bara tre eller fyra led, utan upp till nio och tio led) där X-faktorn kommer både via hingsten och stoet.

Några exempel på X-faktorkorsade hästar i tidiga led:

Giant Diablo - se stamtavla i blodbanken
Där kan vi se att hon hos sin far i fjärde ledet har Speedy Scot (hingst e.Speedster-Scotch Love) i X-faktorposition och på mödernet i tredje ledet har Scotch Music (sto e.Speedster-Scotch Love) i X-faktorposition. Om vi skulle öppna upp stamtavlan ytterligare, hittar vi Speedy Scot igen även på mödernet i led sex, dock inte i X-faktorposition. Sedan kan vi också se att hon har Bonefish i "X-faktorposition" i tredje ledet både hos fadern och modern.

C.R.Kay Suzie - se stamtavla i blodbanken
Är ett av de exempel som gärna plockas från i debatten om X-faktorn. I hennes fall är hon hårt inavlad överlag, 17,882% i inavelskoefficient. Hon har i alla fall Mae Jeans Crown (sto e.Speedy Crown-Somolli) i led två hos fadern i X-faktorposition och Speedy Somolli (hingst e.Speedy Crown-Somolli) i led två hos modern i X-faktorposition.

I Sverige stallades Somatic upp under 90-talet. Då fanns möjligheten att "kopiera" den lyckade C.R.Kay Suzie-korsningen i Sverige, genom att använda Speedy Somolli-ston hos Somatic. Det resulterade i fem avkommor, i och för sig ett litet underlag, men det är en av de sämsta "far-morfarskorsningarna" i hela Blodbanken. Somatic blev ingen hit, men samtidigt var det skapliga ston efter Speedy Somolli som "testades".

Jag "snabbkollade" (inom fem-sex led, kan ha missat någon...) de 30 vinstrikaste svenskfödda avkommorna genom tiderna. Av dessa var det endast EN som var korsad via olika helsyskon och via olika kön i X-faktorposition, Giant Diablo.

Hmm...den "korta" introduktionen...jag lär återkomma i ämnet på ett eller annat vis när jag läst på lite bättre. Fortsatt trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Giant Diablo har inte bara Exciting Speed och Scotch Love i x-faktorposition utan också Evensong och Mimi Hanover.

    Lady Joy McLin har Somolli två gånger i stammen, dock "bara" en gång i x-faktorposition.

    SvaraRadera