Först lite information. Jag har idag bokat flygbiljetter för att åka till Solvalla och kolla på Avelsvärderingen i mars. Det kan vara på sin plats att upplysa om att TravRonden uppgivit fel datum för värderingen. Rätt datum (kollat med STC idag) ska vara torsdagen 18 och fredagen 19 mars för de hingstar som ska visas upp. Den lördagen 20 mars blir bedömning för "listhingstarna" och då är det ju inga hingstar som visas. Kan vara bra att veta för den som planerar att åka dit.
Tillbaka igen med lite tips på vad man kan hitta på www.ihbc.se
Om man klickar fram denna sida: http://www.ihbc.se/app/servlet/ShowTrav44
Så får man fram de hingstar vars avkommor får fullständiga rättigheter i Sverige 2010. (just nu 278, men det blir ca 100 st till om några månader)
Jag har nämnt kolumnerna 1-5 som gäller avelsindex i förra inlägget. I den sjätte kolumnen så finns "inavelskoefficienten*" som benämns "F%". Så här skriver Torvaldur om detta: "Ökad inavelsgrad ökar säkerheten i skattning av avelsvärdet men ökar också risken för nedsatt friskhet, fruktsamhet, tillväxt och tävlingsprestationer". Kort sagt, ett ökat risktagande ju högre inavelskoefficient man har. Det kan bli hur bra som helst, men samtidigt kan du få en osund individ.
*) "Inavelskoefficienten är ett mått på sannolikheten för att två gener i samma kromosompar har sitt ursprung i samma förfader." Källa: ihbc.se
Var går gränsen för vad som är okej? Jag vet absolut inte detta. Jag skulle gärna vilja veta! Jag tycker att det vore uppskattat med en ordentlig undersökning i ämnet. Tills vidare har jag en egen "maxgräns" som jag utgår ifrån, 12,5% (1/8-del). Om vi kollar på de hingstar som finns i denna tabell, så är det 26 hingstar som ligger över 12,5%. Det innebär att det är knappt 10% av avelshingstarna och de som blivit avelshingstar är oftast representativa för att de har haft en riktigt bra tävlingskarriär bakom sig. Drygt 90% har alltså lägre än mitt "tak" på 12,5%.
Här finns en inaktuell, men ändå intressant bild på inavelnsutveckling i Sverige och USA. (Torvaldur har lovat att uppdatera med en färsk bild, så den kommer nog snart.) Denna är från 2002. (Klicka på bilden för en större bild!)
Här ser vi att medelkoefficienten för amerikanska travaren närmade sig 12% 2002 och kurvan är klart brantare än den svenska dito. Den svenska kurvan vände nedåt 2002! Jag misstänker att den kan ha vänt uppåt igen, men samtidigt har användandet av franska hingstar ökat under de senaste 10 åren.
Vidare till kolumn 7 som benämns "R(av)". Vilket står för "vederbörande hingsts medelsläktsapsgrad med övriga godkända hingstar" och "Detta mått har ett starkt samband med risk för framtida inavel inom populationen." Ju högre tal, desto snävare blir urvalet för det kommande fölet att i sin tur hitta en individ utan alltför hög grad av inavel.
Kolla exempelvis på Armbro Goal som har en relativt låg inavelskoefficient, 7,35%. Däremot har han hela 25,18% i "R(av)". Det betyder att hans anföräldrar har nära släktskap med väldigt många av de andra godkända hingstarna.
Amerikansk avel har haft stor nytta de senaste åren av att det kommit fram hingstar från linjer som inte kommer från de traditionella Speedy Crown- och Super Bowl-linjerna. Kolla genomslaget för Garland Lobell, speciellt tillsammans med supermorsan Amour Angus. Kadabra och SJ's Photo är två andra som lyckats väl med (och tack vare) lite udda blodslinjer.
Ska inte bli för långrandig, så jag återkommer imorgon igen med fler upptäckter hos IHBC.
Hur många ston var det som var bokade till en hingst med amour Angus linjen ... Ca 580 ston vilket gav 13% och så har det sett ut något år och förväntas fortsätta på detta viset.
SvaraRaderaVad händer då om några år ?? Inavel i svensk avel skjuter i höjden igen.