tisdag 30 mars 2010

Korta kortisar

Idag ska jag inte bli långrandig...

Anders Lindqvist reflekterade över hur framgångsrika Umåkers kuskar varit genom åren. Av tusenklubbens 80 medlemmar, så har 10 haft proffslicens på Umåker. Det är ganska fantastiskt...

Erik Adielsson är kanske landets främste kusk, även om han inte är från Umåker. Jag har läst på diverse forum där olika signaturer ifrågasätter varför inte Erik fick böter för att orsakat två omstarter med Hanoi på Jägersro i lördags. Jag utgår från att domarna bedömde det som att hästen var oregerlig och att Erik inte var den som orsakade omstarterna. Då ska väl heller inte Erik bestraffas? Även om det finns journalister som hävdar att det var Erik som hade för långa tömmar, så tror inte jag att det var orsaken.

I tider av hingstval fick jag ett härligt citat från en kompis via mailen...
Konstigt det här med uppfödning, när man ska välja hingstar har man inte tillräckligt många ston. Men när fölen ska säljas så är dom alldeles för många!
På Rondens insändarsidor verkar det som alla sällskapen och STC:s styrelse består av "minst" 100% aktiva. Varför vill de då inte dela makten och ansvaret med BAS? Blir det "fel" aktiva då?

Verkar ju stabilt i Stockholms Travsällskap...

Elitautionen live på internet!
ASVT i samarbete med ATG och Kanal 75 gör det möjligt att kunna se auktionen live på nätet. Det ska också gå att lägga bud via telefon, OM man gjort klart med finansieringen på förhand. Läs mer!

Avslutar med att tipsa om riktigt fina hästbilder.
Den engelske fotografen Tim Flach har 59 konstverk i en slideshow på sin hemsida, www.timflach.com Klicka på "Equus" och sedan "Slideshow".

fredag 26 mars 2010

Trav stand-up och positiva vindar

Kan direkt säga att detta blir inte kort, men jag ska försöka få det sammanhängande.

Igår kväll hade Umåkers Hästägareförening årsmöte och inbjuden var Anders Lindqvist. Innan mötet släpptes Anders lös med en mikrofon och hans nedskrivna "manus" behövdes aldrig användas. Första timmen gick fort. Den ena roliga sanna travhistorien efter den andra avlöste varandra. Igenkänningsfaktorn för de flesta äldre på plats var mycket hög. För mig som inte kommer var med på den tiden hade ändå stort utbyte. Ska erkänna att jag är barnsligt förtjust i dessa historier. Anders måste ha ett fantastiskt minne och sedan är han en skicklig historieberättare. Framförallt lyckas han få extra knorr på historierna, eftersom han är skicklig på att imitera de gamla gubbarna. När han gör Gustav Lennartsson och Hans Parkén imitationerna är det omöjligt att hålla sig! "Men du va...", som Gustav brukade säga på värmländska.

Anders har också gjort en livsresa som är smått unik inom travet. Det har minst sagt varit mycket "upp och ner" i hans liv, både inom travet och på det personliga planet. Han är hängiven travet och har en positiv livssyn. Efter den första timmen, så blev det fika. Sedan blev det lite frågor från publiken och Anders fick prata mer om nutida travsport, uppfödning och visst blev det ett antal historier också. En toppenkväll blev det i alla fall!

I höstas blev fick vi erbjudande att följa en god vän på amerikansk stand-up med kände Pablo Francisco. Känd och känd, själv hade jag aldrig hört talas om honom förrän någon vecka innan vi skulle gå. Jag började googla lite och insåg att han var stor. Det blev också en trevlig kväll. Eftersom tekniken att texta liveuppträdanden inte kommit till Umeå ännu, så missade jag säkert flera poänger. Pablo är grym att imitera ljud och han låter gärna och mycket. Om jag ska göra en jämförelse, så vinner dock Anders matchen mot Pablo på många längder. Båda är dock skickliga imitatörer.

Det hölls även ett årsmöte igår och klubban för mötets avslutande föll ca 22:20...

Jag fortsätter med Umåker. Just nu blåser det positiva vindar runt Umåker. Igår kom en pressrelease som bl.a. förkunnade att Umåker skjuter till en miljon av de 1,8 mkr som de fått "extra" från centralt håll. När jag läser Anders Jonsson krönika i dagens Travronden, så kan jag meddela att: Umåker fr.o.m. augusti slopar alla snålskalor! Lägsta första priset i loppen (förutom P21) blir 20.000 kr. Det görs också en satsning på Guldbjörken och det nyinstiftade 5-åringsloppet Berth Johanssons minneslopp.

Hästägareföreningens styrelse riktade ett tack till travsällskapet som tagit detta beslut. Just snålskalorna har Hästägareföreningen jobbat emot i minst fem-sex år nu. Personligen tackar jag både Hästägareföreningen för deras arbete och travsällskapet för att de fattat beslutet. I glädjens stund ska jag inte vara negativ, men jag viskade till sällskapets vice ordförande Jan R Larsson: "Glöm inte bort att satsa på stona nu..."

Umåker jobbar även för att få finske topptränaren Akseli Lahtinen att öppna en filial på banan. Jag hoppas verkligen att de kan "knyta ihop säcken". Det vore ett stort lyft för banan att få en tränare av denna dignitet. Han har enligt mina referenser potential att bli en av landets ledande tränare. Jag tror också att han i så fall skulle kunna lyfta övriga tränare ett snäpp.

Fick precis ett positivt mail av Anders Lindh som "hintade" om ytterligare positiva avtal för ASVT var på gång. Jag hoppas att de går i lås och att vi kan släppa dessa nyheter snart.

Det är med ett optimistiskt leende på läpparna som vi tar fart mot helgen. Imorgon gör vår uppfödning Youpie comeback på Jägersro. Trevlig helg!

tisdag 23 mars 2010

Blogganalys och BAS

Ibland undrar jag vad man vill läsa om i en blogg. Vad är det egentligen? Det finns de som skriver småmysigt om hur deras dagar ser ut genom livet. Jag tycker det kan vara trevligt att läsa, men då vill jag känna den personen för att få utbyte av bloggen. Det finns de som skriver om roliga anekdoter. Ibland gamla dråpliga historier och sånt som hände igår. Jag kan gilla de som skriver om detta, vissa är riktigt underhållande! Personligen hamnar jag ofta i en massa tyckande. Känns nästan som jag skriver insändare eller "ledare" varje gång. Jag kan nog vara lite gnällig också, fastän jag egentligen är ganska positiv. Jag inser också att jag misslyckats med att vara kortfattad...

Här hade jag tänkt att länka till Göran Löfgrens (ordf. RST) insändare i dagens Travronden. Gick in på travronden.se och klickade på "Insänt"... Får fram den senast publicerade insändaren som är från 091130. Så jag får istället uppmana er som har Travronden att läsa insändare på sidan 19, "Vi har lyft blicken sedan länge". Jag tycker att det var en riktigt bra insändare! Tack Göran!

Jag skrev några rader om BAS på vår hemsida stallbredbyn.se med anledning av några kommentarer som vi fått, och publicerar stycket även här:

"Hur BAS-organisationerna fungerar lokalt och regionalt skiljer sig nog väldigt mycket. Om det fungerar bra i Boden med sällskapet är det ju utmärkt. Det fungerar inte lika bra i alla travsällskap. Vem som drivit olika frågor och genomfört dessa är alltid svåra att sätta fingret på. Här på Umåker har hästägareföreningen länge drivit frågan om en banomläggning. Den har genomförts, men det är inte hästägareföreningen som har gjort banomläggningen. Hade den genomfört, utan påtryckningarna? Ingen som vet om...ingen som vet när... Hästägareföreningen här har drivit frågor som rör propositioner och prispengar med varierad framgång, men jag uppskattar att det finns någon som kan föra en dialog med sällskapet.

Jag tror att det för sällskapen är bättre om en organisation driver frågor, än om samtliga enskilda personer runt en bana ska komma med synpunkter. Hästägareföreningen här har anordnat en unghästserie här de senaste åren. På många banor är det hästägareföreningarna som genomfört provlopp etc. Lokalt har ASVT och hästägareföreningen anordnat ett antal uppskattade föreläsningar här på Umåker. ASVT har i mitt tycke flera bra medlemsförmåner. Senaste frågan (kanske liten i sammanhanget?) som drevs igenom av ASVT hos STC var att uppfödarpremierna ska utbetalas månadsvis, istället för kvartalsvis. Nu drivs bl.a. frågan om förtjänstmöjligheter för ston. Begreppet "svenskfödd" är en annan fråga som drivs efter medlemmarnas önskemål. Om någon har en åsikt hur den frågan ska drivas, görs det bäst om man blir medlem i organisationen som driver frågan. Det finns många åsikter och det är en fråga som inte är helt lätt.

Jag tycker i alla fall att det är bra att det finns organisationer som driver frågor som rör de aktiva. Om det är värt medlemsavgifterna får var och en ta ställning till, men det är nog som sagt stor skillnad mellan olika organisationer och sällskap/banor. Jag tror dock att många inte "ser" allt arbete som de olika BAS-organisationer gör, utan det tas för givet. Ibland är det också svårt att som sagt sätta fingret på vem som gjort vad och varför olika beslut har tagits...

Något som kanske inte framkommit i debatten så bra kring BAS är att det inte bara är mer makt och mer inflytande som krävs. BAS vill även TA ANSVAR för Svensk Travsport i framtiden."

Nu blev det tyckande (använde frasen "Jag tycker" sex gånger) och långt igen!

lördag 20 mars 2010

Avelsvärderingar

Jag har hamnat lite "efter" med redovisningen från avelsvärderingarna. Nu är "sista" värderingen avklarad och det återstår bara en interimsvärdering på Eskilstuna i april. Just nu sitter nämnden och värderar "listhingstarna", pappersvägen.

Resultat från Axevalla

Mycket högt avelsvärde:

Exploit Caf, 91p
Judge Joe, 86p

Högt avelsvärde:
Hand Glider, 78p
Noras Bean, 78p

Medelmåttigt avelsvärde:
Finders Keepers, 69p
Herr Jägermeister, 67p
Facts of Life, 65p
Beissinger Hanover, 64p
Standpoint, 63p
Our Love, 61p
Samuel Oaks, 61p
Arras, 60p
Vino Camielle, 60p
Double Eagle, 59p
Jetong, 57p

Lågt avelsvärde:
Big Smoker, 54p
Darius, 52p
Diablo Va Bene, 49p
Viking S.S., 48p

Mycket lågt avelsvärde:
Quick Trip, 40p
Dad’s Launcher, 39p
Irish de l’Iton, 38p
Majesty of Rock, 36p
Bundle of Muscle, 27p
Bi Jastack, 26p
Lindus Key, 25p

Resultat från Solvalla:
(Crown Kemp, Racer Bourbon och Maharajah var strukna.)

Högt avelsvärde:
Smashing Victory, 78p
Gift Kronos, 75p

Medelmåttigt avelsvärde:
Agassi Hall, 59p
Perhaps Love, 59p
Milton Zet, 56p

Lågt avelsvärde:
Q.Forty Five, 54p
Athos Tilly, 53p
Lukas Farming, 53p
Pampino, 51p
Quevert, 51p
Important, 50p
Lascaux, 49p
Prince L., 43p

Mycket lågt avelsvärde:
Yucay Boko, 39p
Yankee Granite, 38p
Linebreaker, 38p
Andover Andover, 34p
Super King, 33p

Offentligt omdöme från Jägersro: finns här!
Offentligt omdöme från Bergsåker: finns här!

Jag har gjort en sammanställning med samtliga visade hingstar. Totalpoäng och skattningsvärde. Här finns dokumentet!
Totalt, 77 visade hingstar och av dessa hade åtta blivit godkända med gamla systemet.

tisdag 16 mars 2010

Franskt och Ronden

Jag tillhör de som tror att korsningen mellan den amerikanska och den franska travaren är vägen för att nå den "optimala" travaren. Jag har belyst de hästar som har franskt i blodet och dess framgångar inom bl.a. V75. (Tyvärr har jag inte uppdaterat de tre senaste omgångarna.) Jag tror det är på sin plats att jag också försöker balansera mina inlägg en del, eftersom det inte är den enklaste vägen att gå för att få fram en "topptravare".

Flera framgångsrika svenska tränare har exempelvis hoppat av sina "franska projekt". Fick andrahandsuppgifter, från en tränare som förklarat sitt "spårbyte" med att han tycker att franska hästar är: "Istadiga, ojämna, obegåvade och har ett psyke som inte är anpassat för svensk travsport." Hårda ord... I detta fall har det handlat till största delen av hästar som är "i princip" (finns väl ingen häst med 100% fransk stam?) enbart franskstammade. Jag tror psyket blir bättre, om vi har "lagom" dos franskt. Det gäller att hitta den "gyllene medelvägen" och de rätta individerna.

De franskstammade hingstarna haussas lätt upp idag. Man ska vara medveten om att det generellt sett är betydligt ojämnare förärvning bland de franska hingstarna som verkat i svensk avel, kontra de amerikanska. De är heller inte lika "tidiga" generellt. Är man beredd att ta den risken, så kan man hitta guldkornet. Man kan också bli ståendes med en ostartad individ.

Jag hörde ett resonemang från en framgångsrik uppfödare när vi var på årsstämman. "Jag skulle aldrig gå med ett ungt sto till en fransk hingst. Floppar stoet med sina första avkommor går det inte att reparera." Däremot kunde han tänka sig att gå till en fransk hingst med ett sto som visat att hon är bra i aveln.

Återkommer med en koll av kulltopparna födda 2005-2006 i slutet av detta inlägg...

**

Tyvärr har man återigen fått gömma ansiktet i händerna och fundera över Freidenvalls ledare i Ronden. Idag känns det som att han satt sig på en vinglig cykel på en väg utan mål... Förvisso kan man alltid undra om det var "hönan eller ägget som kom först", men jag känner ändå att det var en del tveksamma synpunkter.

Han undrar vad BAS åstadkommit för "hjälteinsats". Tja, jag är i alla fall imponerad över att BAS-organisationerna står enade. När hände det senast? Har det ens hänt förut? BAS står enade och har en gemensam verksamhetsplan med värdegrunder och målsättning. Det är inte alla organisationer som kan säga detta...

Freidenvall pekar på att medlemsantalen sjunker i organisationerna och att andelen aktiva minskar. Här kommer "hönan och ägget". Personligen så anser jag att man inte kan lägga hela den skulden på BAS. STC har hotat om nedläggningar av banor och genomfört neddragningar av tävlingsdagar i vissa regioner m.m. STC har höjt avgifterna för licenserna och försäkringspremierna har ökat. Primärt tror jag att detta gjort att många valt att "lämna in". Sedan har även övriga kostnader för hästägare/amatörer/uppfödare ökat via drivmedelskostnader, foder, spån etc, men det lastar jag inte STC för...och inte BAS heller.

I den ekonomiskt tuffa månaden januari när licensavgiften, försäkringarna och medlemsavgifterna ska betalas...så tror jag väldigt många prioriterar bort just medlemsavgifterna när det är tuffa tider. "BAS-organisationerna har ändå inget att säga till om..." Nu jobbar BAS för att få mer att säga till om, vilket säkert i så fall även skulle öka antalet medlemmar.

Jag vill också inflika att ASVT faktiskt har börjat vända medlemstrenden uppåt. Som medlem i ASVT får man ett flertal medlemsnyttor. Rabatt på försäkringar hos Folksam, rabatt på foder hos KRAFFT. Nyligen skrevs ett avtal med LRF Konsult. (Läs mer här!) Jag vet att det pratas om ett antal ytterligare medlemsnyttor, så i praktiken tjänar man på att vara medlem i ASVT. Förhoppningsvis vill man även vara med för att driva uppfödarnas frågor och ta del av andra tjänster som ASVT kan bistå med!

Freidenvall avslutar ledaren med orden: "Svensk travsport har inte råd att spilla onödigt krut på inre stridigheter." - kanske sant, men när skrev han själv senast en positiv krönika? Det känns i alla fall väldigt lätt att beskylla BAS för tappet av aktiva...

***

FAKTA (källa: blodbanken.nu)

Kullen född 2005 vid årsskiftet, de 25 vinstrikaste avkommorna.
- De tre vinstrikaste hade samtliga (mer eller mindre) franskt blod i härstamningen.
- 12 var 100% amerikaner och 13 hade mer eller mindre franskt blod.
- Av de 13 med franskt blod är snittandelen, 17,11%.

Kullen född 2006 vid årsskiftet, de 25 vinstrikaste avkommorna.
- Två av de tre vinstrikaste hade franskt blod i härstamningen.
- 14 var 100% amerikaner och 11 hade mer eller mindre franskt blod.
- Av de 11 med franskt blod är snittandelen, 20,34%.

Sammanfattning, av dessa 50 kulltoppar:
- så har 26 st (52%) helamerikansk härstamning.
- så har fyra (8%) mellan 0,01-10,00% franskt blod.
- så har tolv (24%) mellan 10,01-25,00% franskt blod.
- så har fem (10%) mellan 25,01-50,00% franskt blod.
- så har en (2%) över 50,00% franskt blod. (59,63%)

fredag 12 mars 2010

Fullmäktige, olyckor och fusk

Läste i Ronden om onsdagens fullmäktigemöte. Freidenvalls text var mest förvirrad och osammanhängande, om du frågar mig. Skönt då att Anders Jonsson kunde i sin krönika beskriva vad som verkligen hände på mötet. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig... Förvånad? Nej! Tyvärr är det så. Jag förstår inte hur STC och (OCH!) travsällskapen ska kunna komma in i framtiden. Ord som "öppenhet" och "inflytande" blir bara äckliga klyschor. På sättet som sånt här genomförs skadar (ett redan naggat) förtroendet hos de aktiva enormt. Det är mycket mycket olyckligt. Samtidigt som BAS är starkare än någonsin, är klyftan mellan BAS och STC/travsällskapen större än någonsin. Frustrerande...

Det har väl inte undgått någon att Jim Frick blev allvarligt skadad i onsdags. Otäckt! Jag hoppas verkligen att Jim kommer att bli återställd. Tänker på Jim och hans närmaste. Man blir påmind om hur snabbt saker och ting kan förändras på ett par sekunder.

"En olycka kommer sällan ensam" är ett uttryck som jag tycker ofta stämmer inom travet. I onsdags förmiddag inträffade en olycka på Umåker i samband med lunchtravet. Inte lika allvarlig utgång som på Solvalla, men det hade mycket väl kunnat bli om marginalerna haft en sämre dag. Patrik Nygren åkte i backen och blev trampad. Hästen skenade runt banan i väldigt många varv. Normalt brukar de stanna efter 2-3 varv, men här kändes det som det blev minst 6-7 varv innan hon tyckte att det var nog. Något som banorna MÅSTE se till vid dessa incidenter är att ingen publik tar sig in på banan. Skräckexemplet från i onsdags var en äldre kvinna (man ska aldrig gissa en kvinnas ålder eller vikt har jag lärt mig, men hon var en BRA bit över 60 år så har jag inte överdrivit i alla fall) inne på banan och ville stoppa hästen. Varför!? Min erfarenhet är att hästen blir minst stressad, om ingen är inne och försöker stoppa hästen. När man ser att hästen kommit ner i trav och sänker farten, kan det vara läge att försöka fånga in den. Fast många vill ju bli hjälten...

Man blir vad man heter, brukar jag säga. Det finns en del exempel. Kallblodet Artig levde upp till sitt namn. Bara tre segrar på sina 166 starter, men 17 andraplatser och 12 tredjeplatser. "Varsågod, du före..." Ett annat kallblod, lille kämpen Minisilver levde till en början upp till sitt namn. Mini...han var nog ett av de minsta kallbloden som startat. Silver...under hans tre första tävlingssäsonger blev det två "guld" och 13 "silver". Ska säga att han slutade karriären med totalt 13 segrar. I USA levde en tränare upp till sitt efternamn. Han blev avstängd i fem år för brott mot dopningsreglerna. Namnet: Carmine Fusco! Kommentera gärna om ni har fler förslag på hästar som levt upp till sina namn...

Passar på att pusha för en nyhet som kom för en dryg vecka sedan. Lätt att det missades, men ack så viktig för den som importerar hästar från USA.
Från och med 2012 innebär ett positivt svar när det gäller anabola steroider att hästen beläggs med en livstids startförbud.
Den som tänker köpa häst från USA eller Kanada kan därför gardera sig och låta göra ett test. STC har tagit fram ett material för hur hårprov ska tas.
Läs mer på asvt.se

Min blogg-kollega Anders Lindqvist skriver på atg.se. Tyvärr går det inte att länka till "*20-miljonerssidan", så jag får be er gå in och leta fram hans blogg där. Han skriver om att han anser att nya hingstar i aveln borde vara "gratis" att använda, tills de bevisat sin förärvning. Intressant tanke! Han lever som han lär och låter sin Lönshults Danne i år verka utan levande fölavgift i Sverige 2010. Man betalar en bokningsavgift som ska täcka hingsthållarens avgifter. Läs hans resonemang och kommentera gärna här nedan.

*) 20-miljonerssidan - jag kommer inte ihåg hur mycket det spekulerades om att "nya" atg.se kostade när den lanserades. Vill minnas att det var en bit ÖVER 20 miljoner, men ville inte överdriva.

Önskar er alla en trevlig helg!

tisdag 9 mars 2010

"Han som kritiserade Stig H..."

Japp, då har man direkt fått komma in i hetluften. I dagens Travronden presenteras jag som ny styrelsemedlem där jag ersätter Ove Konradsson. Det är inte helt sant, då jag kliver in på Håkan Karlssons suppleantplats och Håkan "Misty Trotting" Karlsson ersätter Ove som ordinarie ledamot. Det fick väl förkorta texten för att få plats i tidningen?

I presentationen av undertecknad har de fått fram att jag driver uppfödarbloggen på ASVT:s internetsajt och att jag där konstaterade att diskussionerna inte blev så "heta" som jag hade förväntat mig. De skriver också att jag kritiserade Stig H Johansson för hans val att välja TV4 framför ASVT:s årsstämma. Nu kommer jag väl till en början att bli känd som "han som kritiserade Stig H Johansson"? Det om något anses väl vara kontroversiellt inom svensk travsport?

Jag står för vad jag tycker i frågan. Det var många som på stämman var besvikna över att han lämnat ett sent återbud. Han var ju tidigt det stora affischnamnet inför stämman. Redan i November, så var det klart att Stig H skulle komma. Slogan inför stämman var ju "Stig H kommer, kommer du?" Kanske fanns det till och med medlemmar som enbart kommit för att få höra på Stig H? Han är en ikon inom svensk travsport, så det vore inte konstigt.

Visst hade det varit uppskattat om jag fått någon rad om vår första uppfödning Youpie som vunnit Breeders Crown-försök och tillhörde de snabbaste i fjolårets 4-åringskull. Han var till och med snabbare än kullens kung, Maharajah som blev årets 4-åring ifjol. 5-årige Youpie har hittills har tjänat 583.500 kr.

Som jag skrev i inlägget "Jag brukar sällan ha anledning att kritisera Stig H Johansson..." Jag undrar om jag någonsin kritiserat honom förut. Det är den person som jag ser upp till mest av alla inom den svenska tränarkåren. Nu känner jag inte Stig H. Jag hoppas att han inte tillhör gruppen med ömma tår, utan uppskattar personer som vågar säga vad de tycker och står för sina åsikter. Någonstans tror jag att han är en sån person... I så fall skulle han som person växa ytterligare i mina ögon!

Jag har inte tagit illa upp för detta, men fick en snabb inblick i hur journalisterna jobbar. Det visste jag om innan, men ville bara förtydliga hur går till. Kanske besöksstatistiken ökar till bloggen nu?

söndag 7 mars 2010

God morgon!

Kanske bland de sista till sängs i natt och kanske först upp idag? Vaknade med värk i örat 05:30, känns som öroninflammation. Fick en ipren i receptionen som förhoppningsvis ska lindra. Kan bli en tuff dag idag? Får ta fram skallen och visa lite vilja...

Inte lönt att gå och lägga sig igen, så jag kan lika gärna försöka återskapa gårdagens rapport från stämman som försvann ut i cyberrymden.

Igår blev det Sjötunga till lunchen när jag kom fram till hotellet. Insåg att det var ganska precis ett år sedan jag senast åt fisk...då i Örebro...på ASVT:s årsstämma. Jo, det smakade bra, men kanske är fiskfrågan något för styrelsen att jobba med till stämman 2011? ;-)

Stämman blev inte så "het" som jag hade förväntat mig. Det fanns ett antal punkter som jag trodde det skulle bli mer diskussioner kring. Det blev heller ingen riktig tid till att gå djupare in i dessa ämnen. Lite synd kan tyckas, eftersom det är bra att få flera synvinklar på många frågor. Exempel på frågor som diskuterades var "Svenskfött", "Stofrågan" (där könssorterad sperma kom upp) och "VDN-värderingen". Jag tycker ändå att det kom fram en hel del goda saker under årsstämman som ASVT kan jobba vidare med. Stämman som leddes föredömligt av Ove Konradsson. Generalsekreterare Anders Lindh förtjänar också ett omnämnande. En bra föredragning av Verksamhetsberättelse. Ska också nämna att Anders numera lämnat "over-head-åldern"och tagit steget in i "PowerPoint-generationen".

Efter stämman fick vi ett ord från våra sponsorer, dvs våra samarbetspartners Folksam och Krafft som berättade om medlemsförmånerna. Bara dessa förmåner ger i rabatter medlemsavgiften åter, sedan hoppas jag att medlemmarna känner ett mervärde att vara med i ASVT som också gör det värt att betala in medlemsavgiften.

Sedan klev de som STYR över oss fram och intog scenen. Först "Tabell-Per" som jag numera kallar honom. I efternamn Wetterholm med titeln STC:s sportchef. En bra föredragning och jag hoppas och tror att Per förstått önskemålet om "Stofrågan". Däremot blir jag lite oroad över att STC:S datasystem inte klarar av att plocka fram siffror på hur mycket ston tjänar kontra hingstar/valacker i vissa åldrar. 2010 bör dylik statistik aldrig vara mer än en knapptryckning bort. Efter Per övertog ATG:s Kent Öhlander mikrofonen. Ett bra föredrag om hur spelet mår och vilka utmaningar som finns för såväl ATG som för banorna att påverka sin egen ekonomi. Som present fick Kent dessutom en jackpot på V75 att förvalta till nästa veckas V75 som körs på Momarken (Unionskampen).

Tyvärr hade tidschemat vid det här laget spruckit rejält. Nu var det dags för paneldebatten. Här deltog redan nämnda "Tabell-Per" och Öhlander. Tyvärr fick panelen ett sent återbud av affischnamnet Stig H Johansson. Trist då säkert många med mig hade sett framemot hans medverkan. Det kan köra ihop sig för vem som helst, men det blev lite märkligt när Stig senare dök upp som bisittare i Vinnare V75 som sändes på stämman. Jag brukar sällan ha anledning att kritisera Stig H, men för mig kändes detta som en felprioritering. Han ersattes av Håkan "Hockey" Eriksson som jag tycker hade många goda poänger i debatten. Övriga paneldeltagare var Margareta Bendroth och Ove Konradsson. Moderator var Peter Wallin. Fd ishockeyspelare som nu ser ut att bli en lovande "sax-sten-påse"-utövare. Spöade Anders Lindh med 3-0. Det var en bra panel/paneldebatt, men även här kändes det som att det kunnat bli lite djupare diskussioner i frågorna. Punkten "Öppet forum" fick utgå, pga tidsbrist.

På kvällen blev det sedan dags för "Stämmobuffé" och "Uppfödarnas Oscarsgala". God mat och dryck. Sedan är det bra att uppfödarna får uppmärksammas med olika priser. Tyvärr var närvaron på pristagarna "sådär". Sedan saknade i alla fall jag utrymme för tacktal från pristagarna. Speciellt hade det varit kul med lite mer prat runt Elitsto-utnämningarna. Jag vet att det finns en mycket speciell historia kring Menhammars A Gift From Heaven som gjort sig bra denna kväll. Hon ligger mycket nära hjärtat hos sin ägarinna Margareta Wallenius-Kleberg.

Det två finaste utmärkelserna denna kväll, ASVT:s Guldnål gick till två väldigt olika personligheter som verkligen i högsta grad förtjänar utmärkelsen.

Nr 18 gick till Staffan Philipsson. Jag var mest förvånad över att han inte fått utmärkelsen tidigare. Kul i alla fall att han fick den i år och jag vet att han uppskattar den högt.

Nr 19 var två nålar som gick till Lutfi Kolgjini och hans sambo Anna Svensson. En rörd Kolgjini lyssnade på juryns motivering som lästes upp av ASVT:s ordförande Maragreta Wallenius-Kleberg. Kanske föds en "Touched Face" på Vombs Nygård i vår?

Jag hade en jättetrevlig dag och tycker att det är kul att få träffa så många trevliga och engagerade människor. Många med väldigt olika bakgrund och olika verksamheter, men med ett och samma brinnande intresse. Ett tack till alla som besökte stämman, så har jag inte glömt någon!

Snart är det dags för frukost innan det ska avhandlas ett antal möten under förmiddagen. Sedan hinner jag med att träffa goda vänner inne i stan, innan jag vänder åter norrut. Spännande eftermiddag väntar med vår delägde Worldwide till start på Peabtravet. Brukar ju normalt sett vara vidskeplig och inte skriva om när han startar, men vid senaste segern annonserade jag ut att han startade. Idag tror jag att han har bättre chans än på mycket länge, så vi får väl se om bloggandet för tur med sig igen. Oavsett så är han världens bästa häst...i alla fall för oss!

Nu har Ipen börjat verka och örat sluta värka. Känner mig oförskämt pigg just nu...

(Nu ska jag kopiera allt innan jag skickar iväg detta...)

Direkt från stämman!

Grrr....hade skrivit ett långt inlägg som försvann när det skulle publiceras. Ååååååååh....

fredag 5 mars 2010

Hästbristen?

Berörde hästbristen lite i kanten i gårdagens inlägg.

Jag har funderat om det verkligen är den hästbrist i landet som det pratas om. Det föds färre hästar per kull, JA. Det är redan nu svårt att fylla loppen, speciellt vintertid, JA. I dagens speloptimerade trav-Sverige, så är känslan att det är hästbrist. Men är det hela sanningen? Finns det ett underlag av aktiva och hästägare för ett större antal hästar i träning? Min känsla är att många amatörer slutar och de befintliga drar ner på antalet. Ska man som amatör ha 6-7 hästar i träning, så MÅSTE man kunna leva på travsporten. Det är ingen hobbyverksamhet då och du kan inte ha ett normalt civilt arbete vid sidan om.

Magnus Svensson (kallad "kronprinsen" i trav-Sverige) uttalade sig i en intervju i Travronden:
"Det är väldigt få som kan leva på sin sport så är det i alla sporter, och travet är inget undantag. Men ändå lever någonstans uppfattningen att man ska kunna tjäna pengar på detta intresse."


Tja, eftersom sporten har ca 400 proffstränare som ska ha detta som huvudsaklig sysselsättning och de i sin tur har sina anställda lärlingar/hästskötare som ska ha sin (låga) lön, så är väl tanken att de åtminstone ska kunna ha en reell chans att få ihop ekonomin? Statistik visar att de 10 största tränarna och kuskarna tar en allt större del av priskakan, medan de andra tappar mark. För småtränare/amatörer/hästägare/uppfödare lever drömmen om att lyckas, men jag känner väldigt få som TROR att de ska kunna leva på detta.

Allt eftersom får vi rapporter om att det blir färre och färre aktiva. Tränarna blir allt äldre. Finns det egentligen tillräckligt många hästägare och aktiva för att kunna bedriva en speloptimerad travsport i Sverige, nu och på sikt?

Claes Freidenvall skrev såhär i ledaren i Travronden för någon vecka sedan:
"Tittar man på antalet B-tränare i Sverige per den 2 februari 2010 i åldersspannet 31-40 år är antalet kvinnor 386 och männen 247. Går man ytterligare neråt i åldrarna (18-30 år) så uppgår kvinnornas antal till 303 och männens till endast 53. "


Det finns alltså i snitt ca 2 st manliga B-tränare som är 30 år eller yngre per svensk travbana! Smaka på den framtidssiffran... Tänk då på att det dessutom är färre lärlingar än tidigare, så det är inte i proffsstallen som ungdomarna "gömmer" sig.

En kompis har räknat ut och jämfört den fasta kostnaden för att FÅ TRÄNA en travhäst. Då räknar han på kostnaden för licensen, den obligatoriska försäkringen och serviceavgiften som de flesta banor tar ut. För 6-7 år sedan låg kostnaden på 120 kr/månad, om man slog ut den över året. I år 2010, så är motsvarande kostnad 340 kr/månad. Då har du ingen häst, ingen stallhyra, inget foder, ingen utrustning, ingen skoning, ingen hästförsäkring, ingen veterinärvård, inga resor, inga kuskarvoden, ingenting mer än en licens. Är det konstigt att färre tränar häst? Är det någon som tror att det ska gå och leva på travsporten med den kalkylen?

Om vi kollar på "min region" och utgår från Umåker. Vi tar och kollar banorna från Bergåker (27 mil enkel väg) upp till Boden (29 mil enkel väg). Mellan den 1 mars och 10 mars, körs det 7 tävlingsdagar...varav 5 är på dagtid under en vardag. En tisdagskväll på Bergsåker (samma dag som Skellefteå körde lunchtrav) och en söndag på Boden. Två frågor: När ska de professionella träna sina hästar? När ska amatörerna jobba civilt?

Jag är fullt medveten om att det spelmässigt är gynnsamt att köra trav dagstid. Exempelvis omsätter ett skitdåligt P21-lopp som går som lopp 5 en onsdag mer, än en hel tävlingsdag på Skellefteå som inte är sänd på ATG-live. Givetvis är det mycket lönsammare att köra P21-loppet som dessutom knappt kräver några prispengar. Sporten är beroende av spelpengar för att kunna bedrivas.

Jag är också medveten om satsningen som gjorts på prispengar i både Boden och på Bergsåker. Visst är det bra, men kanske hade det funnits fler aktiva om man även satsat på att få Skellefteå, Dannero och Solänget att leva? Umåker hamnade i år i ett mellanläge, men det ska förhoppningsvis bli bättre 2011 med fler "riktiga" tävlingsdagar på vintern.

Fast om ingen vill, orkar eller har råd att träna sina hästar och än mindre har råd att sätta i proffsträning. Då kommer vi snart inte att ha tillräckligt många "startklara" hästar att spela på. Det kanske vore lönsamt om ATG/STC hade anställda tränare för att få spelobjekt? Bara en riktigt galen tanke...

Ett annat galet alternativ är att mutera en Anders Lindqvist-avkomma till varje travbanas tränarkår. Jag har hört och läst om hans Topper (föddes före mig) som startade flitigt. Som mest gjorde Topper 81 starter under ett år (1983)! Anders hade fler hästar som startade frekvent. Då skulle en del av lösningen vara nära...och på köpet skulle det hända lite mer i svensk travsport!
Läs mer om Topper här

För att det ska kunna bli hästbrist måste efterfrågan på travhästar vara större än tillgången. Är det så eller är det "bara" för få spelobjekt?

torsdag 4 mars 2010

Om att säga vad man tycker

Generellt sett sägs det att "det är bra att man säger vad man tycker". Är det så? I många fall är det underförstått "det är bra att någon säger vad jag tycker"... Jag har fått höra från olika håll att det finns många ömma tår i travbranschen. Då kanske det inte alltid är "rätt" att säga vad man tycker? Det är bra om det finns olika åsikter, men det är viktigt att man då försöker vara saklig.

Jag försöker att uppskatta de personer som vågar säga vad de tycker och står för sina åsikter. En annan sak som jag uppskattar är personer som också kan erkänna att de har fel, men det är en annan sak.

En person som i alla fall tydligt har sagt vad han tycker är min vän Per Johnsson. Han har även markerat att han tycker att något är väldigt fel. Han avsäger sig kandidatur i ASVT:s styrelse pga att han anser att travsporten är en fusksport. Det konkreta exemplet är Åke Svanstedt som dömdes i tingsrätten (domen överklagad och har ej vunnit laga kraft) för brott mot djurskyddslagen. Trots detta ser nio av tolv nyblivna tränare upp till Åke Svanstedt i intervjuer i Travronden. SHK (Svenska Hästsportjournalisternas Klubb) utser Åke Svanstedt till "Årets Tränare" på Hästgalan i Göteborg. Min åsikt är att det är otroligt viktigt att stå upp för de värdegrunder som vi ska ha inom svensk travsport, från uppfödning till elittävlande.
Läs hela Per Johnsson förklaring till avhoppet!

Igår fick vi läsa i Travronden om att "ASVT skrotar förslaget om 'svenskfödd'". Jag vet inte om rubriken följer vad som står i texten, men jag kanske har läsproblem. (Min mening är att förslaget är delvis omarbetat, men det kanske är samma sak som att skrota?) Tydligen är det en känslig fråga och här finns det otroligt många "ömma tår". Det är uppenbart dumt att säga vad man tycker här, så länge man inte säger "rätt". Jag ska inte klampa runt på alltför många tår, men lite ska jag tycka till. Hoppas att det finns de som "tycker att det är bra att han säger vad han tycker". Mats Gabrielsson känner jag inte och vet inte om han har ömma tår. Eftersom han uttalar sig i Ronden, så blir det hans åsikter som jag bemöter. Jag uppskattar i alla fall att han säger vad han tycker, även om jag inte håller med honom så ofta.

- Mats Gabrielsson går ut och påstår att detta ENBART skulle handla om avundsjuka från ASVT:s medlemmar riktat mot honom och hotar med att sluta föda upp travhästar. Visst skulle det vara en förlust för svensk travsport, om Gabrielsson slutade med travsporten. Precis som den förlust det är med varje enskild aktiv som redan slutat av olika andra anledningar. Här i norr är det väldigt många som slagit igen sina stallar efter de nerdragningar som annonserats och genomförts beträffande tävlingsdagar på vissa banor. Färre uppfödare, tränare och hästägare. Tyvärr!
- Jag undrar varför han låter sina ston stå i Estland istället för i Sverige? Såvitt jag vet, så kan det inte bero på att det finns högkvalitativa avelshingstar i Estland som inte är tillgängliga i Sverige. Det kanske finns fördelar som jag inte känner till.
- Gabrielsson hotar med att dra detta till EU-domstolen "på rent djävulskap". Hur kan ett EU-land som Frankrike få ha en stängd stambok? Hur fungerar det inom andra raser? Jag vet att det är betydligt krångligare regler kring fullblodsaveln. Håller deras reglementen i EU-domstolen? Apropå EU-domstolen, vore intressant att se om det vore möjligt för valacker att få delta i Prix d'Amerique. Varför inte? År 2010 kan det inte anses vara ett "avelslopp" längre. Bara en tanke, om man har möjlighet att testa.
- Gabrielsson säger också felaktigt att det är uppfödarna som betalar in insatserna till Kriteriet och Derbyt. De flesta hästar säljs väl som 1-åringar, innan insatserna till dessa lopp ska betalas. Jag vet att Gabrielsson har ett annat upplägg, men jag tror det generellt sett är rätt ovanligt bland övriga uppfödare.
- Jag tror inte lösningen på hästbristen är att låta utländska uppfödare svenskregistrera hästarna. Frågan är om det i köparnas perspektiv är hästbrist? Ur speloptimeringens synvinkel är det risk för hästbrist...men finns det tillräckligt många hästägare för att ha fler hästar i träning än idag? (Återkommer till hästbristen imorgon.)
- Personligen kan jag se en vinning för svensk avel om stuterier som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige har en mindre filial i exempelvis USA eller Frankrike. Kan vi på detta sätt höja kvalitén på avelsmaterialet, så finns det vissa poänger. Godkänner STC detta, så tycker jag också att det är förkastligt att transportera hästarna fram och tillbaka över Atlanten för identifiering och frysmärkning. Då borde det gå att samordna med USTA (Amerikanska STC) på något sätt.
- Ska hästen kallas svenskfödd (smaka på ordet), så borde den väl logiskt sett vara just född/uppfödd i Sverige. (om inte, smaka igen på ordet svenskfödd och fundera över innebörden) Sedan finns ju begreppet "svenskregistrerad". Kanske ska vi använda båda uttrycken och särskilja begreppen? (Ungefär som färskpressad juice som är pressad upp till tolv månader innan den står i butikshyllan. Därför finns det nypressad juice...)
- I "Trav & Galopp 2010" som ges ut av STC , ATG och SG skrivs det på flera ställen om att exempelvis att Svenskt Travkriterium 2010 är "För år 2007 i Sverige födda och inregistrerade hästar". Observera att det står "och", inte "eller". Uppfödarpremierna utbetalas till "för i Sverige födda" o.s.v.

Jag vill poängtera att jag inte har alla konsekvenser klara i denna diskussion och är beredd att ändra mig, om någon övertygar mig om motsatsen. Jag uttalar mig enbart utifrån de fakta som jag har och mitt sunda förnuft. Har det gjorts någon konsekvensanalys? Däremot tycker jag att det vore stort att kunna ha en kvalitetssäkring i och med att man kan säga att en häst är svenskfödd. Då ska kunden veta att hästen är född och uppfödd i Sverige under våra svenska förhållanden och djurskyddslagar. Det är ju trots allt vad man säger. Det borde väl gå att säga att en häst är "USA-född, men Svenskregistrerad?", om den är just detta? Hur allt ska regleras är jag glad att jag slipper bena ut...för det lär finnas väldigt många ömma tår att trampa på. Jobba utifrån medlemmarnas vilja eller utifrån "mäktiga krafter"? Lycka till...
Per Johnsson har suttit med i ASVT:s arbetsgrupp i denna fråga och han uttalar sig i detta inlägg.

måndag 1 mars 2010

Trist fredag och OS

På fredagsmorgonen fick vi ett samtal från Marita som vi har vårt fölsto Staro Yours Truly inackorderad hos. "Något stack ut där bak" och veterinären var på väg. 3-4 veckor kvar till beräknad fölning är detta inte vad man vill höra. Det blev en oviss dag, men vi fick täta rapporter från Marita. Det var fyra fellägen och som ni förstår inte lätt att få ut fölungen som redan var död. Jag besparar er detaljerna, men är otroligt tacksam för det jobb som Marita, hennes vänner och de två veterinärerna som kämpade på. Efter två timmar hade de fått ut hela fölungen... "Truly" rapporteras må förhållandevis bra, men är så klart sliten. Bara att hoppas att det inte tillstöter några komplikationer.

Vill påminna alla uppfödare att programmera in 0733-14 13 16 i sina mobiltelefoner. Telefonnumret går till "Föl och Ammajouren". Det kan vara bra att ha, OM något går snett. I vårt fall är stoet inte i skick att transporteras några längre sträckor, om ens överhuvudtaget i dagsläget.

Första stora loppet för den franska 3-åringskullen, Criterium des Junes, avgjordes igår. Segern gick till The Best Madrik (e.Coktail Jet) och Jean-Etienne Dubois. Något överraskande och också lite turligt. 70-oddsaren fick fritt från ryggledaren när ledaren bröt ut på upploppet. Ledaren var favoriten Torino d'Auvillier (e.Ludo de Castelle) som slutade tvåa. Tredjepriset till läckert stammade Coktail Jet-dottern Tequila Cocktail. Hennes mor är dugliga stoet Mahana (e.Defi d'Aunou) som dessutom är syster med avelshingstarna Extreme Dream och Goetmals Wood.

OS är snart över och Sverige har utökat medaljskörden ytterligare, sedan mitt senaste inlägg. Nu med medaljer i tre "renodlade" grenar, Curling, Slalom och 50 km skidor. Damernas curlingguld var riktigt häftigt. Jag visste inte att matcherna var så tidsmässigt långa, så det blev en sen natt... Tänkte bara se tills det var kört...men det slutade med GULD. Brons till André Myrer var starkt också. Igår slutade OS och Johan Olsson fixade ytterligare en bronsmedalj på den klassiska (i dubbel bemärkelse) femmilen.

Ska avsluta med att tipsa om en liten tävling som vi har på vår hemsida. Det är åttonde året, så vi kan säga att det är en tradition... Den går ut på att man svara på ett antal frågor om hur man tror de nya avelshingstarna som har sin första 3-åringskull ute på banorna. Det brukar vara drygt 100 deltagare, så det blir en rätt bra "enkätundersökning". Förstapriset ärförutom äran, ett diplom och ett hederspris. Hingstarna som deltar i årets tävling är Amer I Can, Civil Action, Cromwell, Fill V och Rotation. Sedan är det en bonusfråga med Cantab Hall, Ken Warkentin och Naglo. Sista dag för inlämning av bidrag är måndagen den 15 mars, kl. 24.00.
Länk till tävlingen!