måndag 1 mars 2010

Trist fredag och OS

På fredagsmorgonen fick vi ett samtal från Marita som vi har vårt fölsto Staro Yours Truly inackorderad hos. "Något stack ut där bak" och veterinären var på väg. 3-4 veckor kvar till beräknad fölning är detta inte vad man vill höra. Det blev en oviss dag, men vi fick täta rapporter från Marita. Det var fyra fellägen och som ni förstår inte lätt att få ut fölungen som redan var död. Jag besparar er detaljerna, men är otroligt tacksam för det jobb som Marita, hennes vänner och de två veterinärerna som kämpade på. Efter två timmar hade de fått ut hela fölungen... "Truly" rapporteras må förhållandevis bra, men är så klart sliten. Bara att hoppas att det inte tillstöter några komplikationer.

Vill påminna alla uppfödare att programmera in 0733-14 13 16 i sina mobiltelefoner. Telefonnumret går till "Föl och Ammajouren". Det kan vara bra att ha, OM något går snett. I vårt fall är stoet inte i skick att transporteras några längre sträckor, om ens överhuvudtaget i dagsläget.

Första stora loppet för den franska 3-åringskullen, Criterium des Junes, avgjordes igår. Segern gick till The Best Madrik (e.Coktail Jet) och Jean-Etienne Dubois. Något överraskande och också lite turligt. 70-oddsaren fick fritt från ryggledaren när ledaren bröt ut på upploppet. Ledaren var favoriten Torino d'Auvillier (e.Ludo de Castelle) som slutade tvåa. Tredjepriset till läckert stammade Coktail Jet-dottern Tequila Cocktail. Hennes mor är dugliga stoet Mahana (e.Defi d'Aunou) som dessutom är syster med avelshingstarna Extreme Dream och Goetmals Wood.

OS är snart över och Sverige har utökat medaljskörden ytterligare, sedan mitt senaste inlägg. Nu med medaljer i tre "renodlade" grenar, Curling, Slalom och 50 km skidor. Damernas curlingguld var riktigt häftigt. Jag visste inte att matcherna var så tidsmässigt långa, så det blev en sen natt... Tänkte bara se tills det var kört...men det slutade med GULD. Brons till André Myrer var starkt också. Igår slutade OS och Johan Olsson fixade ytterligare en bronsmedalj på den klassiska (i dubbel bemärkelse) femmilen.

Ska avsluta med att tipsa om en liten tävling som vi har på vår hemsida. Det är åttonde året, så vi kan säga att det är en tradition... Den går ut på att man svara på ett antal frågor om hur man tror de nya avelshingstarna som har sin första 3-åringskull ute på banorna. Det brukar vara drygt 100 deltagare, så det blir en rätt bra "enkätundersökning". Förstapriset ärförutom äran, ett diplom och ett hederspris. Hingstarna som deltar i årets tävling är Amer I Can, Civil Action, Cromwell, Fill V och Rotation. Sedan är det en bonusfråga med Cantab Hall, Ken Warkentin och Naglo. Sista dag för inlämning av bidrag är måndagen den 15 mars, kl. 24.00.
Länk till tävlingen!

1 kommentar:

  1. Det var mycket tråkigt att läsa om den förlorade fölungen men bra att du tipsar om Föl- och Ammajouren.
    Även om Staro Yours Truly inte är i skick att bli amma så kan man ändå mjölka ur råmjölken och spara den i frysen.
    Detsamma gäller om stoet dör i samband med fölningen. Även om det är tungt och ledsamt, ta ändå vara på råmjölken och ge fölungen om den klarat sig. Annars kan den rädda livet på en någon annan fölunge.
    Råmjölk håller sig omkring ett år i frysen men måste tinas VARSAMT så att den inte förstörs!

    SvaraRadera