lördag 19 december 2009

Hingst vald och atg.se

Staro Yours Truly går 2010 till franske kulltoppen Quaro (Kiwi - Encombevineuse). Som vanligt ligger det omfattande undersökningar bakom hingstvalet. En redovisning av de viktigaste motiven till valet av Quaro.

MERTITERNA
En av de viktigaste egenskaperna för en hingst anser vi "segrar i stora unghästlopp". Quaro uppfyller detta med råge då han vann de två viktigaste unghästloppen i sin årgång. Först vann han som 3-åring Criterium des 3 ans. I loppet visade han dessutom prov på fin inställning när han tog ner Qualita Bourbon sista biten. Han vann loppet på löpningsrekordet 13,6/2700m. Som 4-åring segrade han i Criterium des 4 ans på segertiden 13,3/2850m. Quaro har mycket hög segerprocent och framförallt har han väldigt högt "intjänat per start" som värderas som den parameter som har högst arvbarhet enligt BLUP. Han hade högst "intjänat per start" av alla hingstar i sin kull både som 3- och 4-åring. Han kanske inte har det snabbaste rekordet av avelshingstarna, men man kan ju leka med tanken vad hans 13,6/2700m som 3-åring på Vincennes kuperade bana skulle motsvara på Meadowlands 1609 autostart... Då ska man ha i åtanke att han inte gick en meter av loppet på innerspåret.

HÄRSTAMNING
Quaro är efter Kiwi som i sin tur är en son till Coktail Jet. Kiwi vann själv tre Gr.1-lopp och tjänade ca 800.000 EUR. Han anses vara en duglig avelshingst i Frankrike och har varit fulltecknad där 2005-2008. Förutom Quaro har han även lämnat Gr.1-vinnaren Rêve des Vallées som tjänat över 500.000 EUR.

Modern Encombevineuse har förutom Quaro även lämnat avelshingsten Kinder Jet (1'13/467.000 EUR) och Pocono Jet som gått 1'13.

EXTERIÖREN
Det är såklart svårt att säga så mycket om exteriören när man inte sett några riktigt bra uppställningsbilder på honom. Han är 163 cm och det är lämpligt till vårt sto. På löpningsfilmer som vi sett har han sett ut att vara smal i bringan. Han ser i alla fall ut att ha "långa ben" och är inte "den tunga typen". Vill man se bilder på honom så rekommenderas denna länk, bilder på Quaro.

GENERATIONSVÄXLINGAR
Quaro är den hingst med franska gener som har snabbaste generationsväxlingarna av de som annonserade i Vinternumret. Det är inte fastslaget hur stor betydelse det har och det var inget övervägande skäl för oss i hingstvalet. Däremot är det knappast en nackdel i alla fall.

ÖVRIGA "KONKURRENTER"
Nummer 1 för oss var Ready Cash, men det stod tidigt klart att han inte skulle bli tillgänglig i Sverige 2010 med fryst sperma. Därför var det bara att leta sig om efter alternativ. Många hingstar har funnits med i diskussionerna vid middagsbordet under resans gång. Nu känns det som Quaro var nummer 2 för oss och det känns som ett riktigt bra val. "Namndroppar" några av de hingstar som diskuterats flitigast, So Lovely Girl, Sam Bourbon, Repeat Love, Super Photo Kosmos, Scipion du Goutier, Orlando Vici...

Nästa vecka ska jag skriva lite om den nya VDN-värderingen och hur jag värderar de olika egenskaperna/meriter hos en avelshingst.

**

Johan Lindberg är huvudredaktör på Kanal75 och bloggare på atg.se. Oftast intressanta rader från Johan och jag väljer att lyfta fram två av hans synpunkter från hans senaste blogg. Tyvärr går det inte att länka direkt till hans inlägg.

POSITIVA FÖRETAGARE
Ska inte nämna några namn och jag har väl också gnällt en del genom åren. Däremot ska nog travtränare ta till sig denna fundering från Johan:

"Hur många utanför den här sporten tror ni blir sugna på att hoppa på tåget när det vi gör är att gnälla och kritisera varandra? Trots att det går bra. Trots att de mest lyckade företagen (tränarna och kuskarna) har fantastiska plusresultat och rätt fina bankböcker. De jobbar hårt, absolut, men vem som är lyckosam i alla andra branscher gör inte det?"

Johan fortsätter:
"Som Micke Nybrink sa en gång: 'Det är inte en rättighet att vara travtränare'."
Något som även aktualiseras när man läste
Ulf Bertilssons krönika i fredagens TravRonden. Blir både förvånad och INTE... Det är som att man som hästägare ska acceptera vilket beteende som helst? Nu förstår jag varför vissa tränare utan framgångar får in hästar i träning. Dem har den sociala gåvan som också är uppskattad av hästägarna.

KOMMUNIKATION

Johan träffar mitt i prick på ämnet som jag tidigare berört.

"Mycket av gnället handlar om okunskap. Och ointresse. Och dålig kommunikation. Jag och många med mig som sitter i Hästsportens Hus är för dåliga att informera.
Där lovar jag bättring. Så mycket jag bara kan påverka.
Och jag vill ha mycket mer optimism tillbaka."

Nu blev det ett stayerinlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar