söndag 6 december 2009

Söndagsblogg-långt

Får avsluta veckan med en summering.

ATG/STC plockade fram nya 80 miljoner till sporten inför 2010, varav 40 miljoner märks till prispengar. Bra jobbat! Hoppas de fortsätter jobba bra och fördelar dessa miljoner på ett vettigt sätt. Det är ganska uppenbart för ca 99% av hästägarna att vardagstravet blöder. (Trodde det var 100% tills i tisdags.) Det är inte acceptabelt att man i vanliga lopp ska tävla om 10 eller 12.000 kr i förstapris. Se till att höja lägsta nivån på prispengarna! Annars går dessa 40 miljoner till 1% av de som redan tjänar mest och jag tror nog den procenten överlever ändå. Svensk travsport har (framförallt i år) bevisat att vi har en topp som håller internationellt, nu måste bredden få sitt om vi ska överleva.

Det handlar inte om att ALLA ska överleva på travsporten. Antalet aktiva minskar inom travet, och det beror delvis på att färre ser moroten som krävs för att man ska överleva. Nu hör man bara talas om att den finns.

**

Kostnaderna har ökat för hästägarna rätt kraftigt de senaste åren. Peter Forssberg har givit sig in i debatten och hävdar att hästarna "överbehandlas" eftersom han sett en ökning bland tränarnas debiteringar när det gäller veterinärkostnader till hästägarna.

Möjligen en delförklaring finns i dagens Expressen (söndag). Tyvärr går det inte att länka till deras artikel... Den yrkesgrupp som ökat snittlönen mest mellan 2007 och 2008 är...tam tam tam...Veterinärerna! Upp med 43,25%. Jämför med "Chefer på mindre företag" som ligger tvåa med en ökning på 22,06%.

**

Skrattade lite för mig själv när jag läste Bruno Petersons krönika i Travronden i veckan. Banan som verkligen jobbade "En för alla - Alla för en". Känslan var att allt var i ljuvlig harmoni på små rosa moln.

Den känslan har jag inte fått när Kari Lähdekorpi beskrivit hur han upplever Halmstadstravet. Travsällskapet har han gått ut, för det gav INGENTING när ingen ändå lyssnade. Hur han har försökt att flytta licensen till Jägersro... Att de biter sig fast i Open Stretch...

Allt är inte svart eller vitt, men det är svårt att tro att de pratar om samma bana. Sanningen ligger kanske i mitten?

Läs Karis blogginlägg i ämnet.

**

Stannar i Halmstad. Igår på V75 var Axelite den mest imponerande vinnaren. En häst som kommer från mina trakter. Han har visat hög kapacitet häruppe, men hos Timo Nurmos verkar det som samtliga poletter trillat rätt på samma gång. Jisses, så bra han var! Kul för det hårt satsande ägargänget "Stall Tiltbugg" som äntligen börjar få utdelning.

Kul även för uppfödaren Frankrike-stationerade Monsieur Anders Lindqvist. Han har ju bland annat varit tränare både på nämnda Halmstad och häruppe på Umåker. Skickade i väg ett grattismail till Anders. Han berättade att han tyvärr var tvungen att sälja mamman La Rossignol när han blev sjuk.

**

Anders hade en intressant idé som kanske kan gynna uppfödningen. Visst borde det vara intressant att vara "skrivbordsuppfödare" i andelsform? Jag vet att Easy KB har några avelsston i andelar, men det känns ändå inte som att det är så vanligt. Kanske är det läge att undersöka om marknaden kan vara intresserade av detta? Om det lyckas, så är det inte omöjligt att fler blev intresserade av uppfödning och till slut skaffar eget sto eller till och med egna ston...

Man får ju lång spänning för pengarna, utan att det behöver svida i plånboken under så lång tid. Jag ser bara ett problem...hur man kommer överens om hingstvalen. Här hemma är vi två som har väldigt likadant "tänk", men ändå är det inte lätt att komma överens. I sann demokratisk anda går det säkert att lösa...i ett andelbolag alltså.

**

Avslutar med två som avslutar karriären. Idag har vi på Umåker fått avtacka Nordgubben som nu lägger tävlingsskorna på hyllan. Vi fick även se Järvsöfaks (som kanske gör en start till) ta sin 200:e seger! Två 15-åringar som har enastående karriärer bakom sig. Ganska häftigt, om man tänker efter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar