onsdag 2 december 2009

Lite artiklar

Snart är det dags för paneldebatten. Tyvärr har jag själv inte möjlighet att närvara, men misstänker att den kommer att vara välbevakad. Får hålla koll på reportagen därifrån!

**

Tipsar om två intressanta artiklar från "Tidningen Ridsport".
Möjligt att välja kön på föl
Inför nästa års avelssäsong erbjuder ett företag i USA hästuppfödare möjligheten att välja kön på föl. Genom att separera x- och y-kromosomer kommer det att bli möjligt att välja kön på kommande föl, metoden ska, enligt företaget som lanserar den, vara tillförlitlig till 93 procent, skriver Horse & Hound. Vad det kommer att kosta att könsbestämma föl framgår inte men det förutsätts bli väldigt dyrt.
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=278812
Hmm...oroväckande utveckling. Jag har förvisso hört talas om fenomenet tidigare och det går inte att utesluta att det finns det som redan testat detta. Vi får hoppas att detta fenomen inte blir tillåtet i Sverige. Det värsta scenariot är väl risken för att 90% av de mest välstammade individerna kommer att bli hingstar. De som har råd att använda det bästa avelsmaterialet, har troligen råd att välja kön också. Eller inte råd att riskera att få ett sto...

Nytt sätt att identifiera hästar
Ett amerikanskt forskningsföretag har utvecklat ett system för att scanna hästars ögon. Skaparna hoppas att metoden i framtiden ska kunna ersätta microchip och brännmärkning för identifiering.
Scanningsinstrumentet tar en bild av hästens iris och den fungerar även på avstånd och då hästen rör sig, skriver atl.nu. Alla hästar har en unik iris.
http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=279100
Detta lät som en bättre grej som forskarna kommit på...

**

Internationella Ridsportförbundet klubbade under kuppartade former igenom ett förslag om att utöka det tillåtna gränsvärderna för fenylbutazon m.m. Våra svenska ryttare får fortsätta att tävla under de (hårdare) dopningsregler som Svenska Ridsportsförbundet lyder under och vår svenska djurskyddslag. Detta gäller både i Sverige och utomlands. Det känns väldigt "bakåtsträvande" och "korkat" att börja tillåta något som tidigare varit dopningsklassat. Hur tänkte de då?

Läs mer:
Häst och Ryttare
Tidningen Ridsport
Protestlista mot beslutet

**

Här hemma har två två löpande katter för dagen. Det är sällan tyst... Ett ständigt gapande. En av dem har tid för kastrering nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar