lördag 30 januari 2010

IHBC: enskilda hästar m.m.

Tredje delen på IHBC...

Det finns möjlighet att göra sökningar på enskilda hästar.
http://ihbc.se/app/servlet/ShowTrav46

Vi kan som exempel ta Giant Diablo som är världsrekordhållare och ny i avelsboxen. Hon hade 2009 det högsta avelsindexet bland alla ston i Sverige. Förmodligen även högst 2010, men jag har inte fått det bekräftat. Klicka här för att komma till hennes sida.

3-5 års tävlingsprestationsrad
Namn
Start st
Ant st
Ant pl:1-3
Pl:1-3%
Priss
Pris/st
Km tid
Giant Diablo 1 41 34 82.93 8810926 214,900 12.5

Som vi ser så gjorde hon många starter (41) och hade väldigt hög placering 1-3 (82,93%) och hon tjänad väldigt mycket pengar per start (214.900 kr). Km tiden också bra, 12,5. Då kanske någon reagerar och säger att hon gick 10,5a/1609 på Solvalla som 5-åring? Jo, men i uträkningen läggs +2 sekunder på autostartrekorden.

Kolla gärna upp din egen häst och se hur de kommit fram till just den hästens avelsindex.

***

Lite mer nyttiga funktioner på ihbc.se:
http://www.ihbc.se/app/servlets/avelsvagl1.html

Här finns länk till "Avelsteorin":
http://www.ihbc.se/app/servlets/avelsteori.html

***


Imorgon körs Prix d'Amerique.
Spekulationerna kring loppet har väl pågått sådär en fyra-fem månader nu. Vilka startar? Vem vinner? Nu vet vi vilka som kommer till start och snart vet vi vem som vinner. Enligt expertisen ska det stå mellan Meaulnes du Corta (e.Voici du Niel), Ready Cash (e.Indy de Vive) och Rolling d'Heripre (e.Dahir de Prelong). Får lita på dessa och jag voterar på Ready Cash. Om jag ska nämna en outsider, så nämner jag två (!) Paris Haufor (e.Vivier de Montfort) och Russel November (e.General November).

Vi har förresten en ny artikel om Ready Cash på vår hemsida. Klicka här!

Fortsatt trevlig helg!

fredag 29 januari 2010

IHBC: inavel

Först lite information. Jag har idag bokat flygbiljetter för att åka till Solvalla och kolla på Avelsvärderingen i mars. Det kan vara på sin plats att upplysa om att TravRonden uppgivit fel datum för värderingen. Rätt datum (kollat med STC idag) ska vara torsdagen 18 och fredagen 19 mars för de hingstar som ska visas upp. Den lördagen 20 mars blir bedömning för "listhingstarna" och då är det ju inga hingstar som visas. Kan vara bra att veta för den som planerar att åka dit.

Tillbaka igen med lite tips på vad man kan hitta på
www.ihbc.se

Om man klickar fram denna sida: http://www.ihbc.se/app/servlet/ShowTrav44
Så får man fram de hingstar vars avkommor får fullständiga rättigheter i Sverige 2010. (just nu 278, men det blir ca 100 st till om några månader)

Jag har nämnt kolumnerna 1-5 som gäller avelsindex i förra inlägget. I den sjätte kolumnen så finns "inavelskoefficienten*" som benämns "F%". Så här skriver Torvaldur om detta: "Ökad inavelsgrad ökar säkerheten i skattning av avelsvärdet men ökar också risken för nedsatt friskhet, fruktsamhet, tillväxt och tävlingsprestationer". Kort sagt, ett ökat risktagande ju högre inavelskoefficient man har. Det kan bli hur bra som helst, men samtidigt kan du få en osund individ.
*) "Inavelskoefficienten är ett mått på sannolikheten för att två gener i samma kromosompar har sitt ursprung i samma förfader." Källa: ihbc.se

Var går gränsen för vad som är okej? Jag vet absolut inte detta. Jag skulle gärna vilja veta! Jag tycker att det vore uppskattat med en ordentlig undersökning i ämnet. Tills vidare har jag en egen "maxgräns" som jag utgår ifrån, 12,5% (1/8-del). Om vi kollar på de hingstar som finns i denna tabell, så är det 26 hingstar som ligger över 12,5%. Det innebär att det är knappt 10% av avelshingstarna och de som blivit avelshingstar är oftast representativa för att de har haft en riktigt bra tävlingskarriär bakom sig. Drygt 90% har alltså lägre än mitt "tak" på 12,5%.

Här finns en inaktuell, men ändå intressant bild på inavelnsutveckling i Sverige och USA. (Torvaldur har lovat att uppdatera med en färsk bild, så den kommer nog snart.) Denna är från 2002. (Klicka på bilden för en större bild!)

Här ser vi att medelkoefficienten för amerikanska travaren närmade sig 12% 2002 och kurvan är klart brantare än den svenska dito. Den svenska kurvan vände nedåt 2002! Jag misstänker att den kan ha vänt uppåt igen, men samtidigt har användandet av franska hingstar ökat under de senaste 10 åren.

Vidare till kolumn 7 som benämns "R(av)". Vilket står för "vederbörande hingsts medelsläktsapsgrad med övriga godkända hingstar" och "Detta mått har ett starkt samband med risk för framtida inavel inom populationen." Ju högre tal, desto snävare blir urvalet för det kommande fölet att i sin tur hitta en individ utan alltför hög grad av inavel.

Kolla exempelvis på Armbro Goal som har en relativt låg inavelskoefficient, 7,35%. Däremot har han hela 25,18% i "R(av)". Det betyder att hans anföräldrar har nära släktskap med väldigt många av de andra godkända hingstarna.

Amerikansk avel har haft stor nytta de senaste åren av att det kommit fram hingstar från linjer som inte kommer från de traditionella Speedy Crown- och Super Bowl-linjerna. Kolla genomslaget för Garland Lobell, speciellt tillsammans med supermorsan Amour Angus. Kadabra och SJ's Photo är två andra som lyckats väl med (och tack vare) lite udda blodslinjer.

Ska inte bli för långrandig, så jag återkommer imorgon igen med fler upptäckter hos IHBC.

torsdag 28 januari 2010

IHBC: hållbarhet

Det finns en jättebra sida som jag inbillar mig att många inte hittat till, International Horse Breeding Consult, www.ihbc.se Det är Torvaldur Arnason som står bakom sidan och det är även Torvaldur som ligger bakom BLUP för den svenska travhästen. I detta och kommande två inlägg ska jag berätta lite om funktionerna på denna sida.

Den kanske inte har den fräschaste designen och intressanta faktaartiklar blir jobbiga att läsa på skärmen. Vissa material är dessutom på engelska. Här finns en hel del om genetik och grunderna för avel, men kanske delvis på väldigt hög nivå. En nivå som inte jag är redo för ännu.

Godbitarna finns för den som är BLUP-nörd som mig. Här finns bl.a. delindex som ligger till grund för varje hästs totalindex. Här kommer en länk till IHBC där samtliga hingstar vars avkommor får fullständiga rättigheter 2010 finns med. Klicka här!
En viktig sak i sammanhanget. Det finns hingstar här som fått ett avelsindex, men INTE har ett index på travsport.se. Varför?? Jo, det är hingstar som antingen inte tävlat tillräckligt mycket i Sverige eller har för få svenskfödda avkommor. Deras index har för låg säkerhet och då visas det inte på travsport.se.

Här kan du sedan sortera hingstarna utifrån delindex för bl.a. "Antal starter", "Prestationer", "Start-Status", "Totalindex" och "Säkerheten". (Återkommer till övriga parametrar i nästa inlägg.)

Exempelvis, hör jag ofta resonemanget. "Jag vill ha en hållbar hingst, så jag väljer 'hingsten X' som gjort över 100 starter."

Om du kollar i BLUP, så är det NÄR du gjort starterna som har betydelse för ärftligheten. Det är främst vad du gjort som 3- och 4-åring som har betydelse och även lite grann som 5-åring. Dessutom har "Antal starter" relativt låg arvbarhet, bara 0,18 och den parameter som har minst betydelse och arvbarhet i BLUP. Sedan är det kanske inte helt relevant att dra ett likhetstecken mellan hållbarhet och antal starter.

Om vi då tar "Antal starter" som ett exempel, så hittar vi i toppen:
1) Credit Winner, Super Photo Kosmos och Viking Kronos. 115
4) Alf Palema, Dexter Frontline, Malabar Circle Ås och S:t Göran. 113
8) Micro Mech och Turbo Sund. 112
o.s.v.

Om vi tar nyblivne pensionären Skogans Joker som exempel. Han tävlade tills han blev 12 år och gjorde 125 starter, lägg därtill att hans mor den framgångsrika (i avel och tävling) Skogsbotösen gjorde 158 starter. Skogans Joker hamnar på placering 172 (av 278) med delindex 102.

Visst finns det hingstar som lämnar mer eller mindre hållbara hästar, så är det.
Jag vill påstå att den praktiska uppfödningen ändå har större betydelse för hållbarheten, än hingstvalet. Rätt utfodring, rörelse, hovvård m.m. I nästa steg kommer uppträningen från att hästen kanske sålts på auktion som 1,5-åring fram till tävlingsdebuten. Även denna period anser jag vara av större vikt för hållbarheten, än hingstvalet. Alla pusselbitar hör såklart ihop, men så här värderar jag dem inbördes. 1) Uppfödningen, 2) Uppträningen & 3) Hingstvalet.

Prestationsindex är det index som har störst betydelse i BLUP, 75% av totalindex. Här vägs olika parametrar från tävlingskarriären som 3-5-åring. Störst arvbarhet anses "prissumma per start" ha, med hela 0,45. Det är ett väldigt högt tal för arvbarhet. Andra parametrar är exempelvis, "placeringsprocent" och "prissumma".

Start-status vägs in med 20% i det totala index. Här mäts "ett mått på den relativa sannolikheten att avkommor eller nära släktingar har genetiska anlag för att lyckas göra en tävlingskarriär".

Totalindex är en sammalagd beräkning av ovanstående tre delindex.

Säkerheten "R(TI)" är ett tal som uppskattar skillnaden mellan det sanna och skattade avelsvärdet. Ju högre tal, ju högre säkerhet.

Återkommer redan imorgon med mer tips om vad man kan hitta på IHBC!

måndag 25 januari 2010

Enkäten, Uppfödarpremier & V75

Så har jag sammanställt den lilla undersökningen som fanns på bloggen under förra veckan. Frågan var "Vad ska krävas för att få kallas 'Svenskfödd'?" och 53 personer svarade.
  • Att man ansöker om det, 2 st (3%)
  • Att man besökt Sverige före 31/12 födelseåret, 9 st (16%)
  • Att man är född på svensk mark, 14 st (26%)
  • Att man är född och uppvuxen i Sverige, 23 st (43%)
  • Att man är uppvuxen i Sverige, 4 (7%)
  • Oviktig fråga, vem orkar bry sig?, 1 (1%)
Hela 41 st (77%) anser att man ska vara född på svensk mark och/eller uppvuxen i Sverige. Bara 9 st (16%) tycker att dagens system är acceptabelt. Jag tackar så mycket för att ni tagit er tid att svara på fråga.

ASVT väckte frågan om månadsvisa utbetalningar av uppfödarpremierna i höstas i ett möte med STC. Snabbt jobbat, så är förslaget klubbat. Nu blir det månadsvisa utbetalningar!
- Från och med mars kommer vi kunna betala ut uppfödarpremier varje månad istället för kvartalsvis. Det blir alltså betydligt bättre snurr på de dryga 70 miljoner som varje år betalas ut till uppfödarna av travare, säger generalsekreterare Ulf Hörnberg på STC. (Källa: travsport.se)
Läs mer! på ASVT.se

Följetongen med franskstammade hästar på V75 fortsätter. Ännu en vecka med lite sämre prestatationer för "de franska". Denna vecka kördes loppen på Åbytravet och dubbla "Open Stretch" kan vara en tänkbar orsak som missgynnar de franskstammade hästarna. Läs Kari Lähdekorpis syn på helgens V75-tävlingar. En enda vinnare med franskstam, I'm Alone Face (ee.Reve d'Udon)

Resultatet efter lördagen på Åby:
Franskt: 19: 1-0-3, 256.500 kr, 13.500 kr/startande
Övriga: 69: 6-7-4, 1.476.500 kr, 21.399 kr/startande

Efter fyra omgångar blir totalställningen
Franskt: 86: 10-7-12, 2.140.500 kr, 24.890 kr/startande
Övriga: 238: 17-20-15, 4.301.500 kr, 18.074 kr/startande
TOTALT: 324: 27-27-27, 7.106.000 kr, 21.932 kr/startande

Vår uppfödning Youpie hamnade i tredje utvändigt. Åke Svanstedt valde att ta dödens redan efter 500m körde på favoriten Manhattan D.K. Kändes inte som att det var rätta draget i Youpie denna gång och han blev första utan pengar. Han kommer igen!

lördag 23 januari 2010

Lördagsblogg

Blev lite tunt med vardagsbloggar i veckan, men här kommer en lördagsblogg.

Det är jättekul när läsare kommenterar och jag lyfter upp "Anders" kommentar på mitt förra inlägg:
"Annars, vad är det stora problemet om man kräver att fölen måste vara födda i Sverige ? Jag menar, nu när fryst sperma fungerar så bra."
Fryst sperma har revolutionerat tillgången på de mest attraktiva hingstarna. Tekniken och kunskapen av att hantera den frysta sperman har gått framåt. De som har erfarenhet och kunskap ute på seminstationerna är guld värda. Det finns två läger kring den frysta sperman. Jag tillhör de som tveklöst tror att fryst sperma inte ger sämre hästar än färsk sperma. Det finns också en grupp som tror att fryst sperma ger sämre hästar än färsk. Tyvärr är statistiken lite svårtillgänglig och det hade varit intressant att se "fakta".

Jag ska inte grotta ner mig mer i detta, än att hänvisa till ett blogginlägg på "Trav og Galoppnytt" (Norska 'TravRonden') av Pete Spears som är vice president på Hanover Shoe Farms. http://www.tgn.no/id/11072953
Han hävdar att om den frusna sperman skulle vara sämre eller skadad, så skulle det heller inte kunna bli ett livsdugligt föl.

Sedan finns det också varje säsong ett antal hingstar som INTE finns tillgängliga på fryst sperma. Just i år saknar jag Ready Cash (e.Indy de Vive). Vi hade gärna använt honom, men det går inte. I vårt läge kan/vill/får inte vi heller skicka stoet till Frankrike. Jag är inte lite avis på vår gode vän som i veckan skickade sitt sto till Frankrike och Ready Cash...

Imorgon blir det mycket intressant för oss igen. Youpie (e.Jobie Tempest) till start på V75. Ja, det är lite extra pirrigt! Han gillar Åby-ovalen och hoppas hoppas hoppas på en framskjuten placering.

tisdag 19 januari 2010

Made in Sweden

Då tog debatten fart angående begreppet "Svenskfödd". I dag skriver Claes Freidenvall i ledaren av TravRonden om ämnet. Lite förrvirrande text, men den finns här! Svante Båth bloggare på lahdekorpi.se, men även travtränare skriver ett blogginlägg i ämnet på nämnda sida. Du hittar inlägget här.

Då kan väl även jag komma med en åsikt. Som det är nu kan man föda upp travhästar vart som helst på denna planet. Om stoet är svenskregistrerat, så räcker det att fölungen är på visit i Sverige för frysmärkning före 31/12 det år som den är född. En häst kan alltså födas i Finland, Estland, Polen, USA eller annat land och om den besökt Sverige en av dagarna före 31/12 det år den är född, så kan den registreras som svenskfödd. Rätt eller fel?

På ASVT:s årsstämma i Örebro ifjol togs ämnet upp det öppna forum som var i samband med stämman. Deltagarna där var i majoritet eniga om att dagens upplägg inte är bra. Det fanns dock olika förslag på lösningar på hur man skulle kunna göra för att värna om att de svenskfödda travarfölen, som var just svenskfödda. Därför tillsattes en arbetsgrupp att ta fram ett förslag på nya regler till STC. Jag utgår från att arbetsgruppen haft diskussionerna från det öppna forumet som underlag i arbetet. Pinsamt av Freidenvall att anklaga gruppen för att bevaka sina egna intressen och handla utifrån den svenska avundsjukan. Gruppen har jobbat utifrån ASVT:s medlemmars intressen (i alla fall de som deltog på årsstämman i Örebro) och utifrån det dokument som kallas "ASVT mot 2012".

Min åsikt är att svenskfödda hästar ska födas i Sverige och födas upp i just Sverige. Egentligen är det väl logiskt, så långt... Sedan finns det ett kvalité perspektiv också. Visst gynnar det svensk avel om vi har ston som kan använda de bästa amerikanska och franska hingstarna för att föra svensk avel framåt. Fast om de ändå inte ska leva och tävla i Sverige, och sedan inte verka i avel i Sverige, så tillför de rent praktiskt inte svensk avel något... Jag är kluven kring dessa individer och var varken en bra lösning eller tagit ställning i denna del av frågan. Bara att om vi ska tycka att det är okej att kalla dessa individer för "Svenskfödda", så kan vi lika gärna slopa tvånget att transportera dessa fram och tillbaka över atlanten.

Däremot finns en kategori hästar som Freidenvall och Båth inte berör som är födda i svenska grannländer som Norge, Finland, Danmark, Polen, Estland m.fl. De kommer över gränsen och frysmärks. Sedan tillbaka till födelselandet och de kan registreras som svenskfödda. Tillför dessa hästar svensk avel något? Oftast inte, men det finns såklart undantag. Dessa uppfödare kan ta del av de svenska förmåner som finns och de kan sälja sina hästar till Sverige. Jag har inget emot att utländska aktörer är intresserade av den svenska travsporten och vill föda upp svenskfödda travhästar. Det är okej, OM de väljer att göra detta i Sverige, tycker jag. Det finns utlandsägda bolag som bedriver uppfödning i Sverige, precis som det finns svenska bolag/uppfödare som bedriver uppfödning i andra länder. I Sverige gäller svensk djurskyddslag, svenskt klimat och svensk beskattning.

Om vi vänder på det, så skulle nog många gärna på att satsa på att föda upp hästar i Sverige (gärna med amerikanskt blod, helt eller delvis) och registrera dessa i Frankrike. Varför går inte det?

Vi tar väl en omröstning här på bloggen i frågan. Vad tycker du? Svårt att få till alternativ som täcker in alla åsikter. Det går att kommentera inläggen, så du kan lämna din åsikt i text också.

söndag 17 januari 2010

Vincennes, V75 m.m.

Först undrar jag om du har alla hästar hemma? Kanske kan låta oförskämt, men titta på senaste reklamfilmen för V75. Finns här!

Jag har hört att det är över 100 hingstar anmälda till den nya VDN-besiktningen för avelshingstar. Ca en fjärdedel är utländska hingstar som söker "listning".

Igår var det dags för Nu Pagadi (e.Love You) igen på Vincennes i Prix de Croix. Ny kusk i Björn Goop (e.Olle Goop) och mycket talade för svensk triumf för den otroligt snygge och karismatiske hästen. Men... På blev det stopp och två riktigt bra franska 5-åringar tog sig förbi, Rolling d'Heripre (e.Dahir de Prelong) och Ready Cash (e.Indy de Vive). Ingen skam att ta stryk mot dessa. Nu till min slutsats efter mina (totalt tre) besök på Vincennes. Svenska kuskar kan inte köra i ledningen på Vincennes! Min undersökning har ett litet underlag och är inte statistiskt säkerställd.

Senast jag var på Vincennes var 2008. Svenskarna hade laddat på bra med många intressanta hästar till start under lördagen och söndagen. I sin vana trogen från körningen i Sverige. Pressade de sig till ledningen och allt såg bra ut i sista sväng, men in på upploppet tog tanken slut på två steg. Jag känner igen detta "fenomen" från flera lopp som jag sett från Vincennes. Det är förmodligen mycket svårare att köra i ledning i där, kontra traditionella svenska banor. På näthinnan har väl de framgångar som svenskarna haft i Prix d'Amerique.
  • Queen L. (e.Crowntron) med Stig H Johansson kommer längst ute i banan och spurtar ner alla. Stig H slänger pisken! Ryyyysningar....
  • Ina Scot (e.Allen Hanover) med Helen A Johansson som ger stoet de bästa ryggarna fram till upploppet. Längst ut i banan tar de sig förbi invändiga Vourasie (e.Fakir du Vivier) och Abo Volo (e.Lurabo)! Ryyysningar....
  • Gigant Neo (e.Super Arnie) vann, men var då måltvåa och kördes av franske belgaren Dominik Locqueneux. Då gavs han ett lopp i rygg på ledande favoriten Jag de Bellouet (e.Viking's Way). Häftigt, men inte lika mycket rysningsfaktor.
  • Opal Vikings (e.Turnpike Taylor) andraplats från 2008 nämner jag också. Typ exempel där Jorma Kontio är snabbt till spetsen för att släppa. Den gången sänkte svenskarna i interna uppgörelser. Ni minns väl bråket mellan Lutfi Kolgjini (Going Kronos) och Jörgen Westholm (Super Light), efter loppet. Opal Viking kördes invändig och spurtade riktigt bra till andrapriset.
Listan kan göras längre, men min tes är att svenska kuskar helst inte ska köra i ledningen på Vincennes. Ta det som ett tips, så blir det fortsättningsvis ett lyckosamt vintermeeting.

I Sverige är det alltför ofta "favoriten till ledningen med en 'elitkusk' - lunk - lunk - spetsseger". Kanske också en orsak till att svenska hästar inte pallar med att få lite tryck under vägen i internationella storlopp?

Nämnde Super Light ovan och man blir varm i hela kroppen av att se den "lille krigaren". Avslutade tävlingskarriären på bästa sätt med seger i Gulddivisionen. Heders!!

Fortsätter med min V75-koll på de franskstammade hästarna. Igår på Bergsåker blev det två franskstammade segrare Super Light (ue.Ogorek) och Trotteur (e.Revenue).

Resultatet efter lördagen på Bergsåker:
Franskt: 20: 2-1-2, 485.000 kr, 24.250 kr/startande
Övriga: 54: 4-5-4, 982.000 kr, 18.185 kr/startande

Efter tre omgångar blir totalställningen
Franskt: 67: 9-7-9, 1.884.000 kr, 28.119 kr/startande
Övriga: 169: 11-13-11, 2.825.000 kr, 16.716 kr/startande
TOTALT: 236: 20-20-20, 4.709.000 kr, 19.953 kr/startande

lördag 16 januari 2010

X-faktorundersökningen

Så är undersökningen om X-faktorn avslutad. Hela 48% svarade "Vad är X-faktorn?". 24% svarade att "X-faktorn är en del i hingstvalet". 18% anser att "X-faktorn är en myt" och 9% är "Neutralt inställda till X-faktorn".

Jag ska skriva en artikel om X-faktorn, så jag har samlat på mig lite fakta om detta. Än kan jag inte tillräckligt för att förklara den ingående eller ta ställning till "för eller emot" den. Eftersom hela 48% av de som svarat på frågan inte vet vad X-faktorn är, så ska jag försöka mig på en kort beskrivning.

Grundläggande genetik är att manliga (hingstar) bär på könskromosomerna X och Y, medan de kvinnliga (ston) bär på X och X. Därför får ett hingstföl sin Y kromosom från sin far och ett av moderns två X...alltså har hingstfölet ett X och ett Y. Ett stoföl får av sin far X kromosomen och från modern kommer ett av hennes två X, vilket blir X och X.

Det har skrivits en hel del (mycket mer inom exempelvis fullblodsaveln) om att det ska finnas en befintlig gen som är lokaliserad till hästens X-kromosom (därför kallad X-faktorn) som ger stora och atletiska hjärtan. Därmed ska hästen få en större fysisk kapacitet och högre prestanda.

En annan egenskap som ska komma via X-kromosomen är mitokondrierna. De kan beskrivas som ett "kraftverk" av celler. Det varierar från individ till individ hur effektiva dessa celler är på att ämnesomsätta.

Om vi ska omvandla detta till praktiken i hingstvalet, så finns det olika "X-faktorpositioner" i stamtavlan. (Går att se i Blodbanken.) De som praktiserar detta förespråkar att man ska ha vissa nyckelston i dessa X-faktorpositioner. Helst ska det finnas många olika helsyskon i stamtavlan (då pratar vi inte bara tre eller fyra led, utan upp till nio och tio led) där X-faktorn kommer både via hingsten och stoet.

Några exempel på X-faktorkorsade hästar i tidiga led:

Giant Diablo - se stamtavla i blodbanken
Där kan vi se att hon hos sin far i fjärde ledet har Speedy Scot (hingst e.Speedster-Scotch Love) i X-faktorposition och på mödernet i tredje ledet har Scotch Music (sto e.Speedster-Scotch Love) i X-faktorposition. Om vi skulle öppna upp stamtavlan ytterligare, hittar vi Speedy Scot igen även på mödernet i led sex, dock inte i X-faktorposition. Sedan kan vi också se att hon har Bonefish i "X-faktorposition" i tredje ledet både hos fadern och modern.

C.R.Kay Suzie - se stamtavla i blodbanken
Är ett av de exempel som gärna plockas från i debatten om X-faktorn. I hennes fall är hon hårt inavlad överlag, 17,882% i inavelskoefficient. Hon har i alla fall Mae Jeans Crown (sto e.Speedy Crown-Somolli) i led två hos fadern i X-faktorposition och Speedy Somolli (hingst e.Speedy Crown-Somolli) i led två hos modern i X-faktorposition.

I Sverige stallades Somatic upp under 90-talet. Då fanns möjligheten att "kopiera" den lyckade C.R.Kay Suzie-korsningen i Sverige, genom att använda Speedy Somolli-ston hos Somatic. Det resulterade i fem avkommor, i och för sig ett litet underlag, men det är en av de sämsta "far-morfarskorsningarna" i hela Blodbanken. Somatic blev ingen hit, men samtidigt var det skapliga ston efter Speedy Somolli som "testades".

Jag "snabbkollade" (inom fem-sex led, kan ha missat någon...) de 30 vinstrikaste svenskfödda avkommorna genom tiderna. Av dessa var det endast EN som var korsad via olika helsyskon och via olika kön i X-faktorposition, Giant Diablo.

Hmm...den "korta" introduktionen...jag lär återkomma i ämnet på ett eller annat vis när jag läst på lite bättre. Fortsatt trevlig helg!

onsdag 13 januari 2010

BLUP, BLUP, BLUP...

Jag erkänner direkt: "Jag är en BLUP-nörd". Statistik har alltid fascinerat mig, oavsett om det handlar om elitserietabeller och målskyttar i ishockey eller om det handlar om trav. BLUP eller avelsindex, tycker jag är mycket intressant. Det är trots allt en sammanvägning av alla de ärftliga parametrar som vi använder när det gäller prestationsdelen i travaveln. Härstamning och prestationer är viktigast (enligt undersökningen bland läsarna här), vilket sammanfattas i BLUP. Visst har BLUP "fel" ibland. BLUP kan heller inte beräkna sånt som inte hänt. "Den otroligt lovande travaren hade kunnat vinna kriteriet, OM den inte oturligt blivit skadad". Bara vad den verkligen gjort är vad som räknas. Slumpen tas heller inte med i beräkningen. Sedan ska man naturligtvis ta hänsyn till andra saker också när vi parar individer.

Här har jag sammanställt de avelshingstar som finns på den svenska marknaden och annonserades i Travrondens Vinternummer: Hämta listan!

Kommentarer:
- Mest BLUP för pengarna får man om man väljer From Above (33.000 kr). Med sina 128 i index ligger han på fjärdeplats bland de hingstar som har index baserats på sina avkommor. Före honom ligger Andover Hall 135 (ca 160.000 kr), Conway Hall 129 (ca 106.000 kr) och Credit Winner 129 (ca 126.000 kr).
- Letar man bland lågprishingstar, så är Igor Brick högt värderad med 116 i index. Kostar bara 11.500 kr. Även Jobie Tempest med 114 är prisvärd för 10.000 kr. Han har ju vi själva använt med viss framgång.
- Nya beräkningarna har gjort att nästan alla avelshingstar tappat i index. Det finns osaker till detta. Nu jämförs hingstar med hingstar och ston med ston. Dessutom jämförs de franska hästarna med de franska hästarna och övriga i en egen kategori. Det finns alltså en förklaring till att bara franskstammade hingstar som ökat sitt index bland de "beprövade". Största tappet redovisas för Malabar Circle Ås (114) och Staro Showbiz (111) som vardera tappa sex enheter.
- Högst BLUP av de som är stationerade i Sverige har Adrian Chip med 133, kostar 70.000 kr. Det index är då enbart baserat på hans härstamning och prestationer, eftersom han inte har egna avkommor. Sedan följer Going Kronos med 131 (135.000 kr) och redan nämnde From Above 128.

**

För de som är intresserade av att läsa "travhistoria" rekommenderas varmt, Mikael Wikners nostalgitripp på Umåkers hemsida. Mottot för hans blogg är Nostalgi, Norrland och lättsamt Nonsens. Finns här!

**

Jag överraskade frun med att läsa en bok förra veckan. Det händer max en gång per år att jag läser en bok. Denna handlade inte ens om trav, utan om mat. "Den hemlige kocken - Det okända fusket på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson. Rekommenderas! Jag ska genast beställa uppföljaren "Äkta vara". Efter att man läst boken är det inte mycket mat man kan äta...

måndag 11 januari 2010

Meddelande från Blodbanken

Igår och idag har Blodbanken legat nere under större delen av dagen. Jag kontaktade Per Johnsson för att höra vad som hänt:
"Blodbanken upplever en hel del driftsstörningar för närvarande och vi jobbar på att avhjälpa felet. Ni som köpt Pro-abonnemang kommer att få någon extra dag pålagt på ert abonnemang som kompensation."
- Per Johnsson
**

Roligare är att STC uppdaterat med de senaste BLUP-talen på travsport.se! I år används lite nya formler för att räkna ut avelsindex. Läs mer om detta här!

Personligen fick jag en smärre glädjechock när jag såg vilket index Staro Yours Truly hamnat på. Hon ökade från 116 till 119! Det känns bra att vi får använda ett sto med 119 i index i vår...

Återkommer med en sammanställning på avelshingstarnas BLUP-tal och kommentarer kring dessa senare i veckan.

söndag 10 januari 2010

Avelschamp, V75 m.m.

Känner att detta kan bli långt, så vi kör igång direkt! :-)

Först ett grattis till avelschampion Super Arnie! En av mina personliga favoriter som fortsätter att producera travare av yppersta klass. Två världsrekord under 2009 och sedan en makalös avslutning under årets sista veckor för att hinna dit på mållinjen till titeln, före Viking Kronos och Alf Palema. Notera att 13 av hans 25 vinstrikaste avkommor under 2009 har franskstam via sin morfar. Lite anmärkningsvärt att hela fyra av de 25 har Armbro Goal som morfar.

Super Arnie får 2010 en ny kompis på Norrby Säteri. Det blev i veckan klart att Glen Kronos kommer att verka där 2010.

Jag ska följa upp min sammanställning av franskstammat på V75. Se tidigare inlägg

Efter lördagens V75-tävlingar på Kalmar har vi följande statistik. "Bara" två franska vinnare, Ridgehead Cahore (e.Buvetier d'Aunou) och Gany du Ling (e.Ganymede). (Ytterligare två vinnare med franskt i 3:e led, men de 'räknas' inte här.)

Franskt: 23: 2-3-3, 533.000 kr, 23.174 kr/startande
Övriga: 61: 5-4-4, 1.091.000 kr, 17.885 kr/startande
TOTALT: 84: 7-7-7, 1.624.000 kr, 19.333 kr/startande

Efter två omgångar blir totalställningen
Franskt: 47: 7-6-7, 1.399.000 kr, 29.766 kr/startande
Övriga: 115: 7-8-7, 1.843.000 kr, 16.026 kr/startande
TOTALT: 162: 14-14-14, 3.233.000 kr, 19.957 kr/startande

För den som är intresserad av att läsa mer om hingstar stationerade i Frankrike rekommenderas Etalon-Trotteur. Här finns i princip alla hingstar som är verksamma i Frankrike. Stam, bild, pris, uppstallning m.m.

Jag har kollat lite på in- & linjeavelskorsningar. Vilka är mest framgåmgsrika? Jag har gjort en sammanställning där kullen som är född 2005 ingår. (Resultat t.o.m. 4-årssäsongen.) Det gäller de som inom 4 led har in- eller linjeavelskorsningar. Dokumentet finns HÄR!

Begreppet svenskfödd! Klistrar in från ASVT:s hemsida:
En svenskfödd häst ska vara en travhäst som är född och uppfödd i Sverige. Det anser den arbetsgrupp som ASVT tillsatt och vill att STC ser över skrivningen i det nuvarande registreringsreglementet. ASVT vill se en ändring av reglerna för att värna om djurskyddet och för att följa den lagstiftning som finns. Läs mer...
Det blev en spännande kväll framför ATG Live i torsdags. Mikael J Andersson körde till ledningen med vår uppfödning Youpie (e.Jobie Tempest) efter ca 650m. Sedan satt jag med torskfrossa tills det var 100m kvar. Då hade han 3 längder till de "jagande". Segern skrevs till 4 längder och stolta uppfödare jublade i soffan! Underbart...

torsdag 7 januari 2010

Sammanställning av enkät

Min lilla enkätundersökning fick 52 svar. Jag tackar för dessa!

Det blev rätt tydligt att Härstamningen är den viktigaste egenskapen när stoägare väljer hingst. 69% valde detta alternativ. Inte långt efter värderades Prestationerna som blev den näst viktigaste egenskapen med 53%. (Man kunde välja flera alternativ.) På tredje plats och fortfarande många röster fick Exteriören med 38%.

Kanske blev jag lite förvånad att Priset "bara" fick 28%. Inte så många tittade på Avelsindex 17% eller Psyket 15%. Klart minst betydelse av mina alternativ fick X-faktorn med 5%.

Fick en kommentar av "Linda Calissendorf" som anser att man inom travet bortser från exteriören i valet av sto och hingst. Jag vet inte hur generellt sett hur stor vikt travhästuppfödarna lägger vid exteriören. Något som jag upplevt på de senaste auktionerna är i alla fall att köparna lägger allt större vikt vid exteriören på de 1-åringar som de ropar in. När jag började gå på auktioner runt 1997-98, så tyckte jag att man i 8 fall av 10 kunde "gissa priset" rätt bra på 1-åringarna bara på att se härstamningen. Nu kan sämre stammade, men väldigt fina individer bli relativt dyra. Liksom att nu händer det att välstammade, men något defekta individer bli väldigt lågt prissatta. I undersökningen så får Exteriören i alla fall 38%, så det är i alla fall många som tycker att den är viktig. I avelsvärderingens mall får exteriören "bara" 10% i den totala värderingen av hingsten. (Prestationerna 40%, Härstamningen 30%, Veterinären 20%)

Benställningarna går ju att påverka (både positivt och negativt) som uppfödare. Såhär här sade veterinär Arne Lindholm på en föreläsning som jag var på:
"Många exteriöra fel går dock att korrigera genom att verka fölen tidigt, och det är verkligen något som det slarvas med i vårt land", säger Arne. "Det finns mycket att förbättra när det gäller uppfödning i Sverige", fortsätter han.
Läs hela artikeln från föredraget här!

Sedan finns det också olika uppfattningar om vilken exteriör som är "den rätta", men det är en annan historia.

X-faktorn fick som sagt minst röster. Därför kör vi en liten omröstning, om X-faktorn. Vad tycker och tror DU om X-faktorn? Rösta!

***

Läste i Ronden att "STC informerar" och jag lägger ut informationen här också:
Betäckning av svenskt sto utomlands
På grund av nya direktiv 2010 från Jordbruksverket är det viktigt att Ni som tänker låta betäcka Ert svenska sto utomlands 2010 kontaktar STC/avelsavdelningen för information på
tel. 08-627 20 00.
***

Ikväll startar vår uppfödning Youpie på Åby. En spännande kväll framför "ATG Live" väntar. Det är detta som är njutningen med att vara uppfödare.

tisdag 5 januari 2010

ATG och Hingststatistik

ATG har nu tagit steget in i Facebook. Se här! Bra jobbat! När tar STC steget? ATG startade sin "fan-site" den 31/12 2009, på själva nyårsaftonen. Precis lagom för att dra igång kampanjen för att rösta på "Årets häst". Jag har röstat, men det var inte lätt. Flera starka kandidater som är svåra att värdera mot varandra. Här kan du rösta på Årets häst!

Apropå omröstningar, så hoppas jag att du lägger din röst i min lilla undersökning till höger. Vad är viktigast när du väljer hingst? Sammanställning i nästa inlägg.

Blodbanken PRO är uppdaterad med statistiken för 2009.
Lite kommentarer för tabellen "Hästar födda 2006 med minst 20 avkommor":

1) GOETMALS WOOD - mycket tack vare suveräne Zola Boko. Hans 3-åringar dominerade i Europa under 2009. Hög startprocent! Grymt starka siffror!

2) ENJOY LAVEC - ligger åter i topp. Känns som han är mycket underskattad i Sverige. Han bör väl nu var accepterad som den bäste svenskfödde avelshingsten genom tiderna? Red Hot Dynamite drog naturligtvis tyngsta lasset.

3) MUSCLES YANKEE - har kanske den bredaste toppen? I alla fall de bästa stona, Pebbly, Dileva Käll och Jersey Ås är en skaplig triss i damer! (Lägg till 4-åriga kulltopparna Miss Sixty och Estepona.)

4) CREDIT WINNER - har hög startprocent, en stor andel avkommor som vinner lopp och de startar flitigast av alla. Känns som det är sånna hästar man vill ha? Leonas Yannic blev miljonär.

5) VIKING KRONOS - har alltid bra siffror, men samtidigt höga krav. Juggle Face är bäst i denna kull Vikingar.

6) JAG DE BELLOUET - dömde jag hårt på förra kullen. En viss revansch med denna kull som innehåller bl.a. La Bellouet.

7) LOVE YOU - ligger bra med och avkommorna vinner många lopp. My Love di Quattro toppar bland Love You-avkommorna.

8) SUPER PHOTO KOSMOS - ligger återigen mycket bra till! Imponerande bredd. Hela 13 (!) avkommor av 56 (23,2% är bäst av alla hingstar) har tjänat över 100.000 kr. Avkommorna gör många starter. Man får en riktigt bra hingst för pengarna om man använder Super Photo Kosmos...21.000 kr i "totala avgifter".

9) LINDY LANE - ligger bra till mycket tack vare kullstjärnan Viola Silas. Bra siffror överlag.

10) RITE ON LINE - har bra startprocent, näst högst efter Credit Winner. Det som imponerar är bl.a. att han ligger så högt trots att han fick ston med ett "medelindex" som är 2 enheter under kullens medel. Dessutom under medel i antalet hästar i proffsträning. Bra bredd och "stjärnan" Hot Southwind nådde nästan miljonen.

11) GIGANT NEO - visar upp bra siffror och toppen heter Omega Neo.

Övriga hingstar som klarade snittet för "hela kullen" är Coktail Jet, Alf Palema, Fast Photo, Super Arnie och San Pellegrino.

Noterat:
  • Av de tolv främsta hingstarna i denna tabell verkade hälften (sex) som listhingstar. Faktiskt så är fem av de sju främsta listhingstar...
  • I tabellen finns sex elithingstar. Pine Chip var en av dessa som inte klarade snittet för kullen, trots hög startprocent. Spotlite Lobell den andre som också hade relativt hög startprocent.
  • Två besvikelser som tidigare varit stabila "lågprishingstar" är Tap In och Smasher. De hamnade båda långt under medel.
  • Av debuthingstarna så dominerade Turbo Sund. Han hade dock bara 19 avkommor och fick därmed inte plats i min tabell ovan. Turbo Sund visade bra siffror överlag och toppen heter som bekant Turbo Viking.
  • Två andra hingstar från tabellen med mindre än 20 avkommor som visar bra resultat är Scarlet Knight och From Above.

söndag 3 januari 2010

Franskstammat på V75

Observerade i början av 2009 hur de franskstammade hästarna tog för sig på V75. Tänkte att jag skulle göra en veckovis uppföljning på detta under 2010 på denna sida. Vad är franskstammat? Jag har valt följande kriterier hästen ska ha minst en FRANSKFÖDD häst i stamtavlans TVÅ första led, dvs far, mor, farfar, farmor, morfar eller mormor. Sedan är det ju så att det finns svenskfödda hästar som har mer franskt i sig, än vissa franskfödda hästar men dessa kriterier gäller här och nu.

AXEVALLA 2 januari 2010.
Fem segrar till de franskstammade Caballion (e.Kesaco Phedo), Acclaim (ue.Larabello), Reality Pride (u.Elitloppa), Cherion Tooma (ee.Tibur) och Ravello (e.Revenue).

Sammanställning:
Franskstammat, 24: 5-3-4, 856.500 kr, 35.687 kr/startande.
Övriga, 54: 2-4-3, 752.500 kr, 13.935 kr/startande.
TOTALT: 78: 7-7-7, 1.609.000 kr, 20.628 kr/startande.

(Förtydligande; Det startade 24 hästar på V75 som var "franskstammade". Fem av dessa vann, tre blev tvåa och fyra blev trea. Hälften av de startande blev bland de tre främsta! De tjänade totalt MER pengar än de 54 hästar som inte hade en franskfödd häst i de två första leden i stamtavlan. I snitt "per startande", så tjänade de "franskstammade" ca 2,5 gånger så mycket pengar!)

fredag 1 januari 2010

Första inlägget, första dagen

Nytt år med nya möjligheter framför oss! Det blir en mjukstart med bloggandet och jag bjuder på tre korta klipp från YouTube. Först, lite travsnack innan filmerna.

Jag läste sammanställningen i TravRonden över de vinstrikaste 12-åriga h/v och 10-åriga ston som gick i pension vid årsskiftet. De allra flesta av dessa varmbloden klarade sitt premielopp som 2-åringar och debuterade senast under första halvåret som 3-åringar. Starkt att kunna vara igång både tidigt och hålla "hela vägen" till pension. Jag tror att det är just för att de är igång tidigt som de håller länge.

De sju kallbloden som föddes 1994 och tjänade över en miljon tillhör en fantastisk kull! Dessa sju kallblod klarade samtliga av sitt premielopp och sex av dem vann lopp redan första halvåret som 3-åringar. Tre tävlade till de blev 15 år, sedan slutade övriga vid 14 år, 13 år, 12 år och 11 år. Tillsammans gjorde dessa sju kallblod 1.151 starter...

Dags för lite filmklipp. Tre teman: Humor - Häftigt - Inspiration

Nyårsdagen är synonymt med "backhoppning på TV" för väldigt många. Här ett klipp om backhoppning.



Mythbusters är ett intressant program på Discovery. Vore intressant att släppa lös dem på travets myter. Hur stor skillnad har sulkyns vikt? Hur stor roll spelar kuskarnas vikt? Nåja, här testar de att skicka en släde med raketer i drygt 1000 km/h in i en bil. Kolla hur bilen bokstavligen blir till pulver!


Sista klippet ger förhoppningsvis inspiration inför 2010! Det handlar om den 17-årige autistiske Jason McElwain. Jason har inte fått plats i laget, men tagit på sig rollen som assisterande tränare. Inför säsongens sista hemmamatch får Jason byta om för att få sitta med på bänken med sina kamrater. När det återstår 4 minuter väljer coachen att låta Jason spela. Det blir såklart succé när han sätter sex (!) 3-poängare och en 2-poängare. Stämningen i baskethallen är galen! "Alla drömmer om att få en chans. Vad vi gör av möjligheten är vad som skapar historia."