Berörde hästbristen lite i kanten i gårdagens inlägg.
Jag har funderat om det verkligen är den hästbrist i landet som det pratas om. Det föds färre hästar per kull, JA. Det är redan nu svårt att fylla loppen, speciellt vintertid, JA. I dagens speloptimerade trav-Sverige, så är känslan att det är hästbrist. Men är det hela sanningen? Finns det ett underlag av aktiva och hästägare för ett större antal hästar i träning? Min känsla är att många amatörer slutar och de befintliga drar ner på antalet. Ska man som amatör ha 6-7 hästar i träning, så MÅSTE man kunna leva på travsporten. Det är ingen hobbyverksamhet då och du kan inte ha ett normalt civilt arbete vid sidan om.
Magnus Svensson (kallad "kronprinsen" i trav-Sverige) uttalade sig i en intervju i Travronden:
"Det är väldigt få som kan leva på sin sport så är det i alla sporter, och travet är inget undantag. Men ändå lever någonstans uppfattningen att man ska kunna tjäna pengar på detta intresse."
Tja, eftersom sporten har ca 400 proffstränare som ska ha detta som huvudsaklig sysselsättning och de i sin tur har sina anställda lärlingar/hästskötare som ska ha sin (låga) lön, så är väl tanken att de åtminstone ska kunna ha en reell chans att få ihop ekonomin? Statistik visar att de 10 största tränarna och kuskarna tar en allt större del av priskakan, medan de andra tappar mark. För småtränare/amatörer/hästägare/uppfödare lever drömmen om att lyckas, men jag känner väldigt få som TROR att de ska kunna leva på detta.
Allt eftersom får vi rapporter om att det blir färre och färre aktiva. Tränarna blir allt äldre. Finns det egentligen tillräckligt många hästägare och aktiva för att kunna bedriva en speloptimerad travsport i Sverige, nu och på sikt?
Claes Freidenvall skrev såhär i ledaren i Travronden för någon vecka sedan:
"Tittar man på antalet B-tränare i Sverige per den 2 februari 2010 i åldersspannet 31-40 år är antalet kvinnor 386 och männen 247. Går man ytterligare neråt i åldrarna (18-30 år) så uppgår kvinnornas antal till 303 och männens till endast 53. "
Det finns alltså i snitt ca 2 st manliga B-tränare som är 30 år eller yngre per svensk travbana! Smaka på den framtidssiffran... Tänk då på att det dessutom är färre lärlingar än tidigare, så det är inte i proffsstallen som ungdomarna "gömmer" sig.
En kompis har räknat ut och jämfört den fasta kostnaden för att FÅ TRÄNA en travhäst. Då räknar han på kostnaden för licensen, den obligatoriska försäkringen och serviceavgiften som de flesta banor tar ut. För 6-7 år sedan låg kostnaden på 120 kr/månad, om man slog ut den över året. I år 2010, så är motsvarande kostnad 340 kr/månad. Då har du ingen häst, ingen stallhyra, inget foder, ingen utrustning, ingen skoning, ingen hästförsäkring, ingen veterinärvård, inga resor, inga kuskarvoden, ingenting mer än en licens. Är det konstigt att färre tränar häst? Är det någon som tror att det ska gå och leva på travsporten med den kalkylen?
Om vi kollar på "min region" och utgår från Umåker. Vi tar och kollar banorna från Bergåker (27 mil enkel väg) upp till Boden (29 mil enkel väg). Mellan den 1 mars och 10 mars, körs det 7 tävlingsdagar...varav 5 är på dagtid under en vardag. En tisdagskväll på Bergsåker (samma dag som Skellefteå körde lunchtrav) och en söndag på Boden. Två frågor: När ska de professionella träna sina hästar? När ska amatörerna jobba civilt?
Jag är fullt medveten om att det spelmässigt är gynnsamt att köra trav dagstid. Exempelvis omsätter ett skitdåligt P21-lopp som går som lopp 5 en onsdag mer, än en hel tävlingsdag på Skellefteå som inte är sänd på ATG-live. Givetvis är det mycket lönsammare att köra P21-loppet som dessutom knappt kräver några prispengar. Sporten är beroende av spelpengar för att kunna bedrivas.
Jag är också medveten om satsningen som gjorts på prispengar i både Boden och på Bergsåker. Visst är det bra, men kanske hade det funnits fler aktiva om man även satsat på att få Skellefteå, Dannero och Solänget att leva? Umåker hamnade i år i ett mellanläge, men det ska förhoppningsvis bli bättre 2011 med fler "riktiga" tävlingsdagar på vintern.
Fast om ingen vill, orkar eller har råd att träna sina hästar och än mindre har råd att sätta i proffsträning. Då kommer vi snart inte att ha tillräckligt många "startklara" hästar att spela på. Det kanske vore lönsamt om ATG/STC hade anställda tränare för att få spelobjekt? Bara en riktigt galen tanke...
Ett annat galet alternativ är att mutera en Anders Lindqvist-avkomma till varje travbanas tränarkår. Jag har hört och läst om hans Topper (föddes före mig) som startade flitigt. Som mest gjorde Topper 81 starter under ett år (1983)! Anders hade fler hästar som startade frekvent. Då skulle en del av lösningen vara nära...och på köpet skulle det hända lite mer i svensk travsport!
Läs mer om Topper här
För att det ska kunna bli hästbrist måste efterfrågan på travhästar vara större än tillgången. Är det så eller är det "bara" för få spelobjekt?
Dags att vakna
SvaraRaderadet är stor ämne och krever tid att presentera min förklaring men bara snabbt just nu:
ingen brist på äggare intresse mm. utan folck har fattat att monopol med hingstar och att allt som är värt säljs innan eller i maj eller första dag i kriter.a.
att ingen klasisk vinnare såldes i september sista 5 år att viking kronos och hall kompani äger allt som är värt i Sverige att det här är big busniss för Ekerö ligan har ställt till det som händer idag och lägg till det som händer på travbanor just nu ...