torsdag 6 maj 2010

Elitauktionen

Då är Elitauktionskatalogen klar! Varje år sägs det att detta är den bästa katalogen. Låter klyschigt? Fast egentligen är det inte så konstigt, eftersom vi eftersträvar ett avelsframsteg. Då bör ju även auktionskatalogerna bli bättre och bättre för varje år.

Om du inte redan skaffat din katalog, så finns den på din hemmabana eller så kan du beställa katalog på www.asvt.se. Katalogen finns även att ladda hem som pdf-fil.

Som alltid när det handlar om selektering, så blir det diskussioner om vilka som skulle fått plats eller inte. Jag har pratat med många som blivit besvikna över att de inte kommit med på auktionen. Det är såklart inte kul för dessa. Alla som anmäler hoppas och tror att deras hästar ska komma med. Nu anmäldes det ca 250 hästar till 100 platser. Det är alltså fler som inte får plats, än de som fått plats.

Oavsett om det är landslagstruppen i fotboll, Elitloppsinbjudningar eller plats på Elitloppsauktionen, så är oftast lätt att plocka ut "de givna". Ju längre ner man kommer på "listan", så desto mindre är skillnaderna. Det är givet att olika personer har olika uppfattningar, om vilka som borde platsa. Skulle vi ta femtio personer som skulle få göra varsin uttagning, så lovar jag att ingen av dessa skulle ta fram en lista som är indentisk med en annan person...

I vissa fall kan jag hålla med de som anser att de borde fått plats, men samtidigt skulle jag inte vilja byta uppgift med de som selekterar. Det är svårt att få en lösning som gör det inte blir diskussioner.

Apropå auktioner, så har jag gjort en större undersökning på hästarna som sålts på Trottex Elit- och Kriterieauktioner mellan 1999-2005. Det handlade om 1.616 hästar, så underlaget är ganska stort. Jag ville testa några myter. (Gillar programmet "Mythbusters" på Discovery, men hinner sällan se det.) Vi har försökt att vinkla undersökningen både från ett köpar- och säljarperspektiv. Undersökningen gå i dagarna i tryck och kommer att publiceras i Hingstinfo nr 2.

Youpie startar på V75 igen på lördag. Nu är det Gävletravet som står som värd för V75. Det känns lite konstigt att ha sin uppfödning till start på V75...och ändå tänka att "detta är inte det viktigaste loppet denna månad". Han är ju redan inkvalad till finalerna på Solvalla under Elitloppshelgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar