fredag 14 maj 2010

Pigga gamlingar

Idag vill jag puffa lite för de gamla hästar som förgyller den svenska travsporten på ett eller annat sätt. Igår vann Find Cowboyland stayerloppet på Bergsåker. Kanske reflekterar men inte mycket över det när man zappar igenom resultatlistorna i den allt mer omsättningsfixerade sporten. "Jasså, 13 ggr på nr 14. Oj, tvillingen gav över 100 ggr tillsammans med nr 13..." Faktum är att segern igår för Find Cowboyland i sista V5 på Bergsåker var något mycket större... 12-årige hingsten efter Buckfinder till för elfte året i rad en seger! Elfte säsongen och seger minst en gång per år. Det är stort och bör hedras. Hur många varmblod har klarat den bedriften?

Hästen ägs av hårdsatsande Ecurie Courant och bland deras många stora segrar, tror jag att denna seger räknas som en av de mest glädjande...trots "bara" 25.000 kr i förstapris. Dessutom var 12-åringen enligt uppgift "finare än någonsin".
http://www.courant.se/en-vinnare-for-elfte-aret-i-rad

Vi har också en pigg gamling i vårt stall, gentlemannen Worldwide, 10 år och drygt 100 starter. Han har förvisso inte vunnit lopp alla säsonger, men för oss är han den trevligaste farbrorn man kan tänka sig. Trots sin ålder, så är han i stort behov av rutiner. Igår hade han varit upprörd hela dagen i hagen. Hans älsklingstjej "Stjärna" som går i hagen bredvid hade fått sällskap av "Viggo". Jag tror inte "Viggo" ligger på plus, om man säger så...

Worldwide är inte bara en tävlingshäst som passerat 100 starter, utan när det var V75 här på Umåker så fick han leda defileringarna till "rubrikloppen" och invigningen. Det gjorde han tillsammans med en annan travhäst, Barbwire. De gamla travarna är nyttiga!

Worldwide till vänster...

Andra bedrifter som gamla hästar utfört, så kommer jag att tänka på Breezy Broline som startar i Ådalspriset...även kallad Gulddivisionen eller V75-3, imorgon. Han kom till Norrland från Stig H Johansson som 3-åring. Jag ska inte överdriva, men han såg inte märklig ut i provloppen... Breezy Broline vann i debuten som 4-åring med sin tränare Dick Sjöström i sulkyn. Sedan har Dick kört honom själv i 189 starter och det har blivit seger varje säsong hittills. Ingen seger denna säsong ännu, men det återstår 7,5 månader av året...och karriären. Rätt coolt att själv träna OCH köra en häst från noll kronor till miljonär, Breezy Broline har nu passerat 1,3 miljoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar