tisdag 18 maj 2010

Kallblodslopp

Idag blir det ett för bloggen udda ämne. Tänkte diskutera kallblod, vilket inte är så vanligt här. Det omdiskuterade STC:s Guldtäcke. Varje år blir det diskussioner om detta lopp på ett eller annat vis.

"Flaggstart i ett lopp som körs inom V75 är oseriöst", vrålar tipstidningarna. Jämför man starten i STC:s Guldtäcke med exempelvis ett av världens största travlopp Prix d'Amerique, så tycker jag att starten i Guldtäcket är betydligt mer städad.

Handicaplopp...är alltid föremål för diskussioner. Det finns endast få personer som klarar av att göra en Handicap och jag anser att Danneros Bert-Ola Månsson har kompetensen för att klara av uppdraget.

Om vi tar loppet i lördags så hade loppet enligt propositionen en grundlag på 1.30. Det innebär att de hästar som ska stå på grunddistansen 2140m ska förväntas kunna 1.30,0. Vinnande B.W.Guliver hade i sin sista start inför loppet gått 31,9/2160m, vilket även var en tangering av hans personliga rekord. Hade loppet varit en "fri handicap", så borde B.W.Gulliver har varit placerad 40m längre fram...

Nu rekordsänkte B.W.Gulliver med 3,9 sekunder. Även om Bert-Ola hade varit synsk och hade kunnat förutse detta, så hade han gjort fel om han ställt B.W.Gulliver på någon annan distans är grunddistansen. Att en häst som står start rekordsänker med 3,9 sekunder förrycker hela handicapen. Exempelvis så rekordsänkte Farmfurir med 1,5 sekunder till 24,7. Han hade behövt gå 24,0 för att hinna fram till "målfoto".

Jag tycker att det är kul med handicaplopp, någon enstaka gång. Generellt sett kan de skriva ut lite fler handicaplopp, anser jag. Kanske inte inom V75, men jag tycker att det kan liva upp en vanlig vardagstravskväll. Numera kan man dessutom se i princip alla lopp i lopparkivet, så man själv har en möjlighet att skaffa sig en uppfattning om varje häst. Spelarna har möjlighet att få "lön för mödan", om de orkar lägga ner sig i att analysera loppen.

Som en parentes till Danneros tävlingsdag i lördags, så kan jag nämna att 44 av de startande hästarna under dagen satte nya "personliga" rekord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar