torsdag 12 augusti 2010

Amerikansk hingststatistik

Efter Hambletonian Day känner jag att det är dags att presentera lite färsk amerikansk hingststatistik.
Den finns att ladda hem här!

Innan jag kommenterar hingststatistiken så vill jag tipsa om en annan statistik. På asvt.se har Anders Järnerot sammanställt lite statistik kring Hambletonian och Peter Haughton Memorial.
Det dokumentet finns här!

Kommentarer, 2-åringar:
Klart mest pengar har avkommorna till Credit Winner tjänat ihop. Han har en stor kull med 2-åringar, så det kanske är lite missvisande? Snittet per avkomma placerar honom som fyra på min lista.
Toppar listan på "intjänat per avkomma" gör Windsong's Legacy och Muscles Yankee som båda har ca hälften så stor kull som Credit Winner.
  1. Windsong's Legacy fick ju en stor seger i Merrie Annabelle med Thatsnotmyname.
  2. Muscles Yankee gör det fantastiskt och ligger alltså tvåa.
  3. Cantab Hall ligger trea på min lista och han presenterar en fin startprocent, 62,2%.
  4. Credit Winner, se "ingressen".
  5. Here Comes Herbie hittar vi på femte plats. Riktigt fin startprocent, 66,7%. Lovande start för Donato Hanover-brodern, som tyvärr är avliden.
På den negativa sidan, så tycker jag att "debutanten" Chocolatier har dålig startprocent 29,7%. Andover Hall har också hamnat långt ner (sist av de som ligger på Topp 20-listan) i tabellen på "intjänat per avkomma".

Kommentarer, 3-åringar:
Dominanten heter Yankee Glide! Avkommorna har totalt tjänat mest pengar och dessutom har han det bästa snittet "intjänat per avkomma". Han har gjort sig känd för att lämna bra ston och det blev också en dubbelseger i Hambletonian Oaks genom Bar Slide före Ultimate Carmeron. Inte nog med detta, så har trean Springtime Volo och fyran Behindclosedoors Yankee Glide som morfar! Han var alltså inblandad i de fyra första hästarna i Hambletonian Oaks...
  1. Yankee Glide i topp! (se ovan)
  2. Cantab Hall ligger tätt bakom på "intjänat per avkomma". Bra startprocent även i denna kull, 62,9%.
  3. Muscles Yankee ligger också bra med även i denna kull. Starkt! Tvåa på mest intjänat. Far till vinnaren av Hambletonian, Muscle Massive.
  4. Kadabra ligger bra till, trots att det blev galopp och inga pengar i "Oaks" för favoriten Poof She's Gone.
  5. Credit Winner ligger trea på mest intjänat och har en bra startprocent, 66,4%.
Classic Photo har "bara" 39,1% i startprocent i denna kull. Ska också nämna att Andover Hall ligger bättre till bl.a. 3-åringarna, än vad han gör i bland 2-åringarna.

Tre hingstar utmärker sig mest och ligger i topp i båda årskullarna. Muscles Yankee, Cantab Hall och Credit Winner.

Windsong's Legacy och Yankee Glide toppar varsin lista, men ligger "under medel" i motsvarande tabell.

Det är absurt mycket pengar att köra om i Hambletonian. Muscle Massive tjänade 750.000 USD på sin seger, vilket är mer pengar än vad HELA Credit Winners 2-åringar har gjort tillsammans. Alltså den hingst som toppar hingststatistiken bland 2-åringarna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar