måndag 16 augusti 2010

Trav365 och Kallblod

Trav365 har kommit med en "avslöjande" artikel om "Kostar miljoner - floppar på banan". De har väl som vanligt inte riktigt "lagt ner sig i grejorna" när de ska komma med ett scoop.
Här är artikeln

I faktarutan, så har de tagit upp ett antal hästar som varit de "dyraste" på auktionerna mellan 2002-2007. 2005 har de inga uppgifter på "Lo and Behold". Några få knapptryckningar, så kan man få fram att hästen bytt namn till "Langelidgutten" och finns i Norge och har tjänat drygt en halv miljon SEK och vunnit 13 lopp.

Jag har själv kollat upp de 1.616 hästar som såldes på Kriterie- och Elitauktionerna under 1999-2005. Den visade att kategorin hästar som kostade över en kvarts miljon i klart större utsträckning blev miljonärer och i snitt tjänade mest pengar.

Det klart att det är lättare att få en billigare häst att tjäna ihop till inköpskostnaden, än för en dyr häst. Vid mitt undersökningstillfälle, så hade exakt 50% av de 1.616 hästarna sprungit in till inköpskostnaden. Rent generellt sett, så är det bara några få procent av alla hästar som genererar ett plusresultat.

Ur ett uppfödarperspektiv, så är det också nödvändigt att det betalas för hästarna på auktionerna. Som det är nu, så är det bara ett fåtal som får betalt för sina utgifter vid försäljningen och då är inte "arbetet" inräknat.

Trav365 har dessutom låtit Thomas Nilsson kommentera "den mörka statistiken" och Nilsson blir inte förvånad. Nilsson som säger att "De ska ha bra exteriör, det är det absolut viktigaste." Sedan fortsätter han att säga att "Härstamningen är egentligen inte intressant."

Jag ska också passa på att reta upp kallblodsfolket lite grann när jag ändå är igång. Igår kördes kvalen till Kallblodskriteriet på Dannero. Röster har höjts från olika håll om att priserna i Kallblodskriteriet och Kallblodsderbyt ska höjas. De har höjts tills i år. Båda loppen är "insatslopp" och om fler kallblod föds OCH framförallt anmäls kommer förstapriserna samtidigt att kunna höjas. Logik 1.0.

Till kriteriekvalen igår anmäldes totalt 15 hästar, varav två tidigt ströks. Det innebar att alla hästar i första kvalen hade finalbiljetten klar, om de inte blev diskvalificerade. I det andra kvalet var det en häst som skulle bli utslagen och innan halva loppet var kört var en häst diskvalificera och övriga klara för finalen. Tränarna får faktiskt ta och anmäla sina hästar till dessa lopp, om det ska finnas någon status och prispengar kvar i framtiden. Jag vet inte, men känslan är att det på många håll saknas ambitioner om att sikta på dessa lopp. Mer prispengar tror jag tyvärr INTE skulle öka intresset att vara med, utan istället skrämma bort fler att anmäla. Nu blev det i år någon olycklig krock med det norska kriteriet, men det borde ha varit en större anledning för "de svenska" att i större utsträckning att anmäla sina egna hästar.

2005 och 2008 kvalade inte ens tillräckligt många hästar in för att fylla finalfältet...


Jag tycker att dessa lopp självklart ska finnas för de kallblodiga hästar. Jag hoppas att ägarna och tränarna till de unga kallbloden satsar på att vara med i dessa lopp kommande år. Det har varit bedrövligt de senaste åren, trots att de unga kallbloden i större utsträckning går premielopp och kvallopp. Känslan är att det även startar fler 3-åringar nu, än tidigare år. Varför inte anmäla till kriteriet och starta i försöken då?

Jag hann inte mer än skriva att det verkade som att alla var nöjda med valberedningens förslag på ny styrelse till ST... Då ploppade det lite här och var upp lite synpunkter på detta. Detta återkommer jag till imorgon.

1 kommentar:

  1. Härligt Håkan!

    Trav365 ska man trycka till så fort man får chansen, dom är pinsamma nästan varje gång.

    SvaraRadera