torsdag 9 december 2010

Ny lista och kommentarer

Här kommer en ny lista med hingstarna inför 2011. Denna gång är de sorterade efter BLUP-tal.
Hingstar 2011 - sorterad efter BLUP-tal

Lite kommentarer på förra inlägget.
Anonym: Tack för din intressanta blogg som dessutom i detta fall underlättar arbetet för oss andra uppfödare. Alltid intressant att jämföra priser på hingstarna.
‪Tack! Det underlättar i alla fall för mig när jag ska välja hingst. De som är för dyra kan man ju direkt sortera bort.‬
Jeanette: Bra info om hingstarnas avgifter, tack! 
Skulle va intressant att se en lista över seminstationernas alla olika avgifter, stationsavg, vet.avgift, tappningsavg, dygnsavg, avg för dräktighetsintyg mm...
‪Jag håller med!‬
Torbjörn: Jag tycker som Jeanette där som hon beskriver att kostnaden för att betäcka ett sto har blivit alldeles för dyrt med alla dessa avgifter vi betalar för att få stona dräktiga.En dräktighetsavgift där alla kostnader ingår är ett rättvisare system för oss stoägare.O här har Avelsföreningen nåt att ta tag i tycker jag för fortsätter den här kostnadsbiten skena som den gör nu tror jag att dom mindre uppfödarna inte har råd att fortsätta, för det är rena vilda västern bland seminstationerna med alla dessa avgifter som kommer till.
Håller med även här, även om jag direkt inte är så insatt med min ringa erfarenhet.

4 kommentarer:

  1. Här har Torbjörn en viktig poäng. Det bör TYDLIGT framgå vad som ingår i avgifterna och VILKA avgifter som blir. Detta speciellt när man är ny som uppfödare. Det är inte roligt att få aha upplevelser av negativ art med massa småposter som hela tiden dyker upp.

    SvaraRadera
  2. Sitter just med några gamla räkningar från 2000. 36 kubik spån från samma lev som nu kostade då 1600 kr, idag kostar exakt samma vara 6000 kr! 10 rtg-bilder på en häst på ATG kostade 1150 kr, idag kostar samma undersökning ca 4000 kr...Det k-a-n vara en orsak till att kostnaderna på seminstationerna "skenar". Förut kunde folk köpa grovfoder för 1 kr/kg och idag handlar det (ma av diesel-,gödselpriser) oftare om mellan 2-3 kr/kg. Vi funderar ju på en liten "utredning" om detta på stallbredbyn.se...för vi har i många år hävdat att ALLA kostnader skenat iväg medan prispengarna inte alls följt efter.

    SvaraRadera
  3. Visst har omkostnaderna för oss alla ökat. Men det mest logiska hade väl då varit att den ökningen skulle göra att dygnsavgifterna hos seminstationerna blev högre? Då hade man som stoägare själv kunnat välja att ta hem stona mellan seminperioderna för att hålla nere kostnaderna eller om man ville låta ”taxan ticka på” tills de var dräktiga. För att öka sina fasta intäkter har seminstationerna istället lagt till andra avgifter som storägarna inte kan välja bort. Att ta betalt för att man tex skriver ut ett dräktighetsintyg eller för att man tappar hingsten på sperma är väl saftigt tycker jag!
    Det finns några hingstägare/seminstationer som har valt att ta ut en dräktighetsavgift istället för bokningsavgiften det känns däremot som ett steg i rätt riktning…

    SvaraRadera
  4. Under varje betäckningssäsong så skulle det finnas uppföljning på hur hingstarna fungerar på betäckning, ex hur många semineringar per dräktighet osv som det är nu mörkas det mycket med det, en mer öppnare betäckningssäsong gör att vi stoägare kan följa hur varje hingst fungerar.

    SvaraRadera