Vi har uppdaterat på vår hemsida, stallbredbyn.se med tre artiklar från "Breeder's Corner" som varit publicerade i Hingstinfo under 2010. Där diskuteras bl.a. "X-faktoravel", "Den svenska travaren internationellt" och om att "Välja ettåring". Bland de medverkande finns Stig H Johansson, Jocke Lövgren, Marcus Lindgren, Hans Nelén, Ulf "MOAB" Eriksson m.fl.
Här finns årets "Breeder's Corner".
Kommentarer som blivit liggande och obesvarade...
Anonym: Under varje betäckningssäsong så skulle det finnas uppföljning på hur hingstarna fungerar på betäckning, ex hur många semineringar per dräktighet osv som det är nu mörkas det mycket med det, en mer öppnare betäckningssäsong gör att vi stoägare kan följa hur varje hingst fungerar.
Jeanette: Håller med, en redovisning om hur bra eller dålig dräktighetsprocent de olika hingstarna och seminstationerna har skulle vara intressant info för oss stoägare. Problemet är att det blir svårt att kontrollera att uppgifterna som kommer från seminstationerna överensstämmer med sanningen.Jag håller med "Anonym" om att det vore det optimala. Jag inser liksom "Jeanette" också risken att det skulle "fuskas" och "mörkas". Det handlar om stora (ekonomiska) risker för de stationer som har dåliga siffror i början av säsongen. Det klart att vi som kunder vill ha så bra information som möjligt inför våra olika val som vi står inför.
En annan sak som det ”fuskas” med är fullbokade (överbokade) hingstar. Vi har varit med om att hingsthållare i slutet av augusti ringer runt för att kolla vilka ston som blivit dräktiga och inte så att de kan rapportera in ”rätt” ston på språngrullan. Detta gör även att dräktighetsprocenten på de här hingstarna blir bättre än verkligheten då man plockar bort ett antal ej dräktiga ston i sin rapportering. Såklart i mindre omfattning nu när nästan ingen hingst får 150 ston (eller mer), men det visar ändå vilken inställning som finns bland våra hingsthållare.
Henrik Renström skrev en mycket bra kommentar, på "Årets mörkning". Finns här!
"Anders" skrev en kommentar om skillnaderna som skapats i förutsättningarna för A- och B-tränare, där de senare i princip "diskrimineras". Kommentaren finns här!
Det jag kan säga är att ASVT jobbar för att det ska utgå lika premie oavsett licens på tränaren. Borde vara en självklarhet.
Jag håller delvis, men inte helt med i licensfrågan. Frågan är ganska stor... Det finns saker som kunde skötas bättre i nuvarande system för att få det att fungera bättre. Att få A-licens ska vara en "kvalitetsstämpel" för hästägaren och det krävs både resultat och utbildning/ar för att få den. Sedan kan jag tycka att uppföljningen borde vara hårdare för de som fått A-licens. En A-licens ska vara något man ska förtjäna för att få behålla, annars är det inte längre en kvalitetsstämpel.
Varför behövs en sådan kvalitetsstämpel (vilket det ändå inte är i praktiken) ? Varför finns det inte en sådan uppdelning för alla andra företagare ? Jag är själv företagare och äger hästar. Varför ska det vara sämre villkor för mig att lämna hästarna till den tränare som jag VILL använda bara för att den har "fel" sorts licens ? /Anders
SvaraRadera