måndag 21 mars 2011

BLUP-fråga

Jag som är en "BLUP-nörd" fick en av avelskvällarna i förra veckan en mycket bra fråga vid en fikapaus.
"Du det här med BLUP verkar ju jättekonstigt. Vi har två (kallblods-) ston hemma. Den ena har gått 26 och tjänat över en halvmiljon. Det andra stoet har gått 36. Hon som har gått 36 har mycket högre index än hon som gått 26. Hur kan det vara så tokigt?"
Min första fråga. När gick stoet 26?
"Ja, det gjorde hon nog som 7- och 8-åring. Det var då hon tjänade som mest med pengar."
Ok, eftersom BLUP baseras på unghästprestationer (3-6 år för kallblod och 3-5 år för varmblod) har dessa prestationer ingen betydelse för BLUP. När gick det andra stoet 36?
"Det gjorde hon som 3-åring och då tjänade hon 75.000 kr."
Oj, om hon tjänade 75.000 kr som 3-åring måste hon ha tillhört toppskiktet av stona i sin 3-årskull. 36 som 3-åring är heller inte så illa. Det är nog därför som hon har högre index än hon som presterade bra som äldre.

Jag har kollat upp stona i efterhand och kan presentera dem såhär:

STO 1 - BLUP 114
Något sämre stam enligt BLUP. Som 3-åring kvalade hon, men det påverkar inte BLUP-talet. Som 4-åring gjorde hon fyra starter och tjänade 5.000 kr. Som 5-åring gick hon 32 och tjänade 40.000 kr. Sedan gick hon jättebra som 7- och 8-åring, men det påverkar som sagt inte BLUP.

STO2 - BLUP 119
Lite bättre stam. Hittar tyvärr inga säkra uppgifter på hennes prestationer, eftersom hon är importerad. Om jag ska lita på de uppgifter som jag fick så gick hon 36 som 3-åring och tjänade 75.000 kr.

Återigen UNGHÄSTPRESTATIONER är det som är viktigast när vi ska avla. Personen som jag pratade med tyckte att BLUP var orättvist för de hästar som var sena, eftersom de kanske inte kom till start förrän de är 6-7 år och då kan tävla bra. Jag svarade att hästar som är sena nedärver oftast detta och som 6-7-åringar är det miljöfaktorerna som har tagit över det mesta. Jag blev jätteglad över att få diskutera detta. Ett jättebra exempel att visa upp!

Om jag ska försöka vara lite pedagogisk när det gäller avelsindex.
Det är ju på varmblod prestationer (och släktens prestationer) mellan 3-5 års ålder som detta beräknas. Tonvikten ligger på 3-åringsprestationerna, vikten halveras till 4-års och halveras ytterligare till 5-års. Det är många parametrar som vägs in, utifrån bevisad arvbarhetsgrad. Om vi tittar på "inkörda pengar" som är en parameter.

3-åring som har tjänat 100.000 kr. Han värderas lika som en...
4-åring som har tjänat 200.000 kr. Båda dessa värderas lika som en...
5-åring som har tjänat 400.000 kr.
En häst som sedan vinner Elitloppet och/eller Prix d'Amerique som äldre (6 år eller senare)...vägs inte in överhuvudtaget, eftersom det har så låg arvbarhet. Då har miljöfaktorerna tagit över.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Hur vägs 2-årspretationerna i blup?

    Gillar också blup generellt, fast tycker inte att man ska använda det så mycket på individnivå. Miljöfaktorn för unghästprestationer är också väldigt väsldigt stor.....

    SvaraRadera