onsdag 2 mars 2011

Kommentar

Nu har jag varit sjuk i en vecka. Igår var jag fortfarande orkeslös, men idag känns det *peppar-peppar*, klart bättre. Har massor av saker som ska jobbas i kapp och det underlättar inte av att det blir möten i dagarna tre (fredag-söndag). Bara att bita ihop, men bloggandet får faktiskt prioriteras bort. Ett snabbt svar till Ylva L.
Ylva L: Tjusningen med travhästavel är just att det inte finns någon självklar formel för hur man ska få fram "den perfekta travhästen". Kan inte du,Håkan, ta fram exempel på det? Vi har ju dels de som mäter olika vinklar osv, sen har vi de som går på x och y faktorn, de som hävdar 25% franskt osv. Som uppfödare måste man våga testa sina idéer, själv tror jag på snabba tider och att själva uppfödningen har stor betydelse.
Ja, det finns många filosofier på hur man kan nå målet "den perfekta travhästen". Exteriöra vinklar, generationsintervall, x och y faktorer, franskt/amerikanskt o.s.v. Jag uppskattar de uppfödare som har egna idéer och vågar satsa på dessa. Kan man motivera och stå för sitt hingstval, är man en bra bit på väg.

Det är så pass många pusselbitar som ska falla rätt för att man ska lyckas, samt att det finns två pusselbitar som är viktigare än alla andra. Utan dessa två, har man dåliga möjligheter att lyckas.
1) Man måste ha tur.
2) Man får inte ha otur.

Sedan spelar själva uppfödningen en viktig roll, precis som du säger Ylva.

Nu måste jag jobba vidare, så jag får åka på Årsstämman...

3 kommentarer:

  1. Hej.
    Mycket kommentarer ang förra veckans avelsvärdering på Ax, många olika åsikter luftas i alla möjliga forum.
    Allt går ju som bekant att sälja med mördande reklam och det finns mycket pengar att hämta för den hingstägare som är skicklig i marknadsföring.
    Enligt min åsikt behöver vi stoägare all hjälp vi kan få i vårt svåra val av lämplig avelspartner till vårt sto och en avelsvärdering är jätteviktig men....

    Varför redovisas inte poängen i de olika delbedömningarna? Det borde vara en självklarhet.

    Exteriörbedömningen bör redovisas så noggrannt som möjligt och kommentera samma exteriöra detaljer hos alla värderade hingstar, t ex hasvinkel, bredd i bringan etc Samt förstås speciella exteriöra avvikelser.

    Det finns ett stort sug efter franskt blod i Sverige, inte konstigt med den hårt inavlade amerikanska travaren.
    Jag, och jag tror flera med mig, tycker det är svårt att värdera dessa hingstar och därför vore det mkt värdefullt att någon specialist på den franska travaveln var adjungerad till avelsvärderingsnämnden.

    Synpunkter och tankar från mig, kanske något för ASVT att lobba för?
    mvh/Kerstin

    SvaraRadera
  2. Solen värmer, nu är det dags att bli frisk Håkan!

    SvaraRadera