fredag 4 mars 2011

Listhingstar, kommentar och Stämma

Nu är listhingstarnas omdömen offentliga.

Mycket högt:
Chocolatier
och Explosive Matter

Högt
One du Rib
, Password, Prince d'Espace, Qwerty och Roc Meslois.


---

Fick en kommentar av Kerstin.
Hej.
Mycket kommentarer ang förra veckans avelsvärdering på Ax, många olika åsikter luftas i alla möjliga forum.
Allt går ju som bekant att sälja med mördande reklam och det finns mycket pengar att hämta för den hingstägare som är skicklig i marknadsföring.
Enligt min åsikt behöver vi stoägare all hjälp vi kan få i vårt svåra val av lämplig avelspartner till vårt sto och en avelsvärdering är jätteviktig men....

Varför redovisas inte poängen i de olika delbedömningarna? Det borde vara en självklarhet.

Exteriörbedömningen bör redovisas så noggrannt som möjligt och kommentera samma exteriöra detaljer hos alla värderade hingstar, t ex hasvinkel, bredd i bringan etc Samt förstås speciella exteriöra avvikelser.

Det finns ett stort sug efter franskt blod i Sverige, inte konstigt med den hårt inavlade amerikanska travaren.
Jag, och jag tror flera med mig, tycker det är svårt att värdera dessa hingstar och därför vore det mkt värdefullt att någon specialist på den franska travaveln var adjungerad till avelsvärderingsnämnden.

Synpunkter och tankar från mig, kanske något för ASVT att lobba för?
mvh/Kerstin
ASVT har haft och det kommer fler föreläsningar under våren på temat Hingstval. Jag har inte varit med på någon av de som varit, men vad jag har hört så har de både varit uppskattade och relativt välbesökta. Vi ska köra en "Norrlandsturné", om två veckor när vi ska besöka Piteå, Umeå och Örnsköldsvik. Då ska jag vara med på samtliga tre träffar och jag hoppas att det kommer bra med folk. Det blir Anders Järnerot som föreläser.

Delpoängen är som sagt efterfrågad av många, men jag vet inte hur det kommer att bli med den. Offentlig eller inte...

Exteriörbeskrivningen ska redovisas så noggrant som möjligt. Den ska vara beskrivande och inte som tidigare bedömande. Nu ska allt beskrivas, inte bara det som är avvikande.

Det har blivit populärt med franskt blod, även om andelen som använde franskt blod inte ökade 2010 jämfört med 2009. Den låg på ca 19% båda åren. (Räknat på franskfödd hingst eller om far eller mor till hingsten är franskfödd.) Det ÄR svårt att värdera franska hingstar. Det är svårare att komma över vettig statistik på franska hingstar. Jag hävdar också att det är svårare att lyckas med franska hingstar. Jag vet inte om det borde vara med någon speciellt adjungerad i avelsvärderingsnämnden för just franska hingstar, utan de som sitter med i nämnden bör vara tillräckligt pålästa för att kunna bedöma alla hingstar.

---

Nu laddar vi för en trevlig helg på Infra City med årsstämma och mingel.

1 kommentar:

  1. Man kan ju också fråga sig varför inte exteriören bedöms i poäng? En häst med exteriöra avvikelser bedöms lika i aveln som en häst utan avvikelser.

    SvaraRadera