måndag 28 mars 2011

Utlandsbetäckningar

Jag vill bara påminna om de nya regler som kom i samband med den nya avelsvärderingen, VDN. Tidigare fanns möjligheten att åka utomlands och betäcka med hingstar som inte var godkända i Sverige. Den möjligheten finns inte längre, utan alla hingstar måste vara VDN-godkända. Det finns alltid risk att någon stoägare tror att det är samma regler som förut angående detta och det vore ju olyckligt om någon skulle bli besviken av att hamna i Stambokens del. 2.

Följande gäller:
* Hingstar som är uppstallade i andra länder med egen avelsvärdering (ex. IT, FR, FI, No, DK) ska vara godkända i det land som de är uppstallade. De måste dock ansöka för ett godkännande som görs pappersvägen. Ungefär på samma sätt som "listhingstarna" tidigare, men med en utförligare deklaration. Detta oavsett om hingsten används i uppstallningslandet eller i Sverige.
- Däremot hjälper det inte att åka till uppstallningslandet och använda hingsten, om den inte ansökt och fått godkänt vid pappersvägen.

Måste skriva några rader om Wellino Boko också. Det ska inte vara möjligt att göra den prestationen som han gjorde i lördags. Att han varit ifrån så länge för en så allvarlig skada, så ska man inte kunna göra comeback DIREKT i ett uttagningslopp till Olympiatravet. Det ska inte gå att vinna på detta sätt. Vilken enorm skalle han visade när han, trots att han var slagen, kom tillbaka till seger. Det kändes nästan välregisserat. Hoppas verkligen han får hålla ihop och vara frisk. Då har vi ytterligare en häst i världseliten. Jag fick rysningar i kroppen av att se Wellino Boko och håret stod rakt upp på armarna. Häftigt och travsport när den är som bäst! Hoppas att det gick hem i rutan, även för de som såg Vinnarfesten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar