tisdag 13 juli 2010

Hingstenkät

Då var min lilla enkät avslutad och jag räknade in 48 svar. Vilken hingstlinje är mest efterfrågad på önskelistorna?
(Man kunde välja flera svarsalternativ, i snitt angavs 1,75 alternativ/svar.)

1. Love You-son, 15 st
Här lär det vara svårt att komma åt de bästa franskfödda. Vi får hoppas på en svensk avelskarriär för tyskfödde Nu Pagadi.

2. Goetmals Wood-son, 13 st
Även här lär det vara svårt att nå de bästa franskfödda. Här kanske kanske det kan bli ett gyllene läge för den svenska marknaden att komma åt en av de allra mest intressanta sönerna till Goetmals Wood, Zola Boko.

3. Yankee Glide-son, 12 st
Ganska intressant, eftersom Sverige redan har god tillgång på de bäst presterande sönerna till Yankee Glide. Glidemaster är den främste, men han är väl inte tillgänglig. Sedan kommer Celebrity Secret (uppstallad i Sverige), Ken Warkentin (svenskägd, finns på fryst) och Global Glide som verkat i svensk avel. Ganska intressant att sju av de tio vinstrikaste avkommorna till Yankee Glide är ston! Han näst snabbaste hingst finns redan i Sverige (dock inte i avel än), Rune U.S. Hans vinstrikaste 3-årige son 2009 finns också i Sverige, Howthehaloareyou. (Källa: ustrotting.com)

4. Viking Kronos-son, 9 st
Här bör det finnas goda möjligheter att det kommer några nya namn på avelsmarknaden de närmaste åren. Hans vinstrikaste son Triton Sund kanske redan nästa år? Mest intressant kanske Maharajah är? Andra potentiella är Yield Boko och Micro Mesh, samt Raja Mirchi, Noe d'Asolo och kanske Juggle Face.

5. Coktail Jet-son & Cantab Hall-son, 6 st

Intressant att två "franska hingstar" ligger i topp på önskelistorna. Detta trots att den svenska marknaden har fler franska hingstar tillgängliga än någonsin. Det som förvånade mig var att endast 4 st svarat Muscles Yankee. Han är i mina ögon de senaste årens dominant i USA. I alla fall den som visat den bästa förärvningen över flera år, tycker jag. I Sverige finns inte så stort utbud av Muscles Yankee-söner på marknaden, men kanske är inte efterfrågan så stor?

Muscles Yankees vinstrikaste hingstar i Nordamerika. (Källa: ustrotting.com)
1) Muscle Hill, 3.582.823 USD
2) Deweycheatumnhowe, 3.155.178 USD
3) Strong Yankee, 1.434.351 USD
4) Tom Ridge, 886.144 USD
5) Federal Flex, 735.534 USD

Tack till alla som svarat!

1 kommentar:

  1. Intressant undersökning även om underlaget inte var särskilt stort! Själva har vi valt att betäcka vårt sto Amanda Celeber med Kadabra i år, så vi håller tummarna för att resultatet blir vad vi önskar.

    SvaraRadera