onsdag 21 juli 2010

Stochampionatsauktionen del 3

Då var det dags att redovisa mina TRE "toppar" på auktionen. (utan inbördes ordning)

39 Carl Hammering (hingst e.Enjoy Lavec - Graceful Hammering e.Alf Palema)
Jag gillar Enjoy Lavec och tycker det känns intressant att korsa honom på ett sto efter Alf Palema med Tibur som morfar. Modern har egentligen "för dåliga" egna unghästmeriter, men platsar ändå när mödernet är stabilt och hon har ett högt BLUP.

42 Sheriff Ribb (hingst e.Juliano Star - Heaven Sent e.Mack Lobell)
Juliano Star gillar jag skarpt... Far-Morfarskorsningen Juliano Star - Mack Lobell har som bekant givit Commander Crowe (10,1a/9 Mkr), men även Unix Håleryd (11,8a/443.230 kr). Detta på endast fyra avkommor i startbar ålder. (Litet underlag, förvisso.) Modern tävlade bra som unghäst och mödernet är ett av de bästa som finns (Sybil Hanover). Ska man anmärka på något, så hade jag hoppats att modern skulle lämna bättre i avel än vad hon har hittills gjort. Kanske är detta hennes "stjärna"?

51 Merry Broline (hingst e.Pine Chip - Justeen Hall e.Victory Dream)
En korsning som påminner om Dream Vacation. Modern var själv ostartad, men har ju inlett bra i avel i USA med två avkommor över 100.000 USD och fem av sex US-födda som travat fortare än 2:00. I Sverige har hon inlett med Jolly Broline (13,2a/298.500 kr) som nu hos Roger Walmann blivit en finalist i Stochampionatet.

Två bubblare...
56 Your Highness (sto e.Chocolatier - La Belle Lady e.Conway Hall)
Chocolatier känns mycket spännande och korsningen på ett sto efter Conway Hall med Pine Chip som morfar tycker jag känns rätt. Snabba generationsväxlingar på mödernet, men också osäkerheter i vad de kan förärva. Mormor har bara en avkomma och detta är moderns första avkomma. Mormors mor har lämnat mycket bra, liksom 4:e mor, men det är väldigt långt ner. Förärver mor och mormor lika bra är detta en potentiell kanon!

90 Secret Va Bebe (hingst e.Love You - U.S.Secret Valley e.Valley Victory)
Här föll jag främst för korsningen Love You - Valley Victory som känns mycket intressant. Modern minns jag lite svagt från tävlingsbanan, men det är möjligt att jag övervärderar henne och hon har blivit till åren nu. Vann hon verkligen bara ett lopp? (Säkert, eftersom det står så...) Hon har väl lämnat "sådär" hittills, men hennes topp Global Lawbreaker är ju riktigt lovande och han är efter Coktail Jet...som är far till Love You.

Noterat:
17 Quota (sto e.Varenne - Chippie Ås e.Pine Chip) och
54 Quick on the Draw (sto e.Varenne - Knocker e.Pine Chip)
Korsningen Varenne - Pine Chip har varit lyckosam. I Blodbanken finns det 24 avkommor i startbar ålder, topparna är:

  • Impeto Grif (IT) 12,1a/338.851 EUR. Som 2-åring tvåa i Gran Premio Allevatori och som 3-åring trea i Derby Italiano.
  • Southwind Serena (US) 11,7a/385.088 USD. Som 3-åring vinnare av Breeders' Crown.
  • Lily Kronos (IT) 12,0a/1.559.054 kr. Som 3-åring vinnare av Korta E3.
  • I övrigt finns det ytterligare godbitar med denna korsning.
Forts...54 Quick on the Draw. Hon har en skyhög inavelskoefficient på 16,432%. Lite intressant att kolla på moderns prestationer. Hon har rekordet 11,7a, men inte tjänat mer än 68.353 kr. Lite anmärkningsvärt..."dålig utdelning". Hon har också 17 starter utan seger.

26 M.T.Harrison
(hingst e.Pine Chip - Elettra K.Jet e.Supergill)
Korsningen Pine Chip - Supergill har också varit lyckosam. Den har givit bl.a. amerikanska hingstarna Civil Action (10,1a/1,1 milj. EUR), More Chips (10,5a/2,3 milj. Nok), Chip Happens (11,8a/147.789 USD), m.fl.

28 Earl Dreamcatcher (hingst e.Angus Hall - Elizabeth Hanover e.Super Bowl)
Korsningen Angus Hall - Super Bowl har varit bra i USA. Dock inte så uppdaterad statistik, men bl.a. Starsel (11,2a/315.000 USD) och Rushfan (11,4a/153.000 USD).

Intressant med de nya hingstarna som har sin första 1-åringskullar på auktionerna i år. Kolla extra noga på avkommor efter Flirtin Man, Laddie, Quite Easy U.S. och Up Front Larry.

***

Först idag kom katalogen till Kolgjini Sales, så det är inte troligt att jag hinner göra motsvarande "analys" till den auktionen. Ja, jag vet att det funnits på nätet, men det är lite jobbigare att hantera än att ha den i handen. Vi får se om jag hinner...

***

Intressant annons i Travronden igår, "Toppstammant amerikanskt 4-årssto". Längre ner i annonsen står det "Ett mycket intressant framtidsobjekt." Visst verkar härstamningen bra. Jag skulle nog också ha skrivit att modern gått 12,0 och tjänat 113.602 USD. Mormor var en 13-travare som tjänade nästan 90.000 USD. Bra, men lite gammalt möderne. Visst skulle denna häst kunna vara ett intressant framtida avelsobjekt, om det inte vore för...

...att han enligt travsport.se är registrerad som VALACK!

***

Imorgon kommer en analys av deltagarna i Stochampionatets final 2010. Ur ett härstamningsperspektiv, såklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar