onsdag 28 juli 2010

Hugo Åbergs och Kolgjini Sales

Hugo Åbergs gick till LAVEC KRONOS och LUTFI KOLGJINI! Imponerande att redan som 5-åring hävda sig mot världseliten. Han har också härstamning att falla tillbaka på.
  • Fadern Enjoy Lavec är i mina ögon underskattad av många. Han lämnar riktigt fina toppar!
  • Modern Dame Lavec hävdade sig bra på tävlingsbanan och tjänade en dryg halvmiljon och vann som 2-åring stakeslopp i Nordamerika.
  • Mormor Kit Lobell tjänade nästan nio miljoner och vann stakeslopp som 2-åring, men även fina meriter som äldre och var bl.a. tvåa i Elitloppet bakom Peace Corps 1991.
  • Mormors mor Keystone Pioneer tjänade redan på sin tid över en miljon dollar och vann bl.a. Hambletonian Oaks som 3-åring, men även stora lopp som äldre.
Som om detta inte vore nog, så heter lillebrorsan Raja Mirchi (e.Viking Kronos)...

Många som ska hyllas och jag vill även skicka ett grattis till ägarna WHAP Trotting AB m.fl. med Uffe Eriksson i spetsen. GRATTIS!

Mer Kolgjini...Kolgjini Sales!

Jag skippar tävlingshästarna i genomgångem och då var det 64 st 1-åringar i ringen och 28 ropades åter, vilket är 44% åter. Det låter kanske anmärkningsvärt mycket, men försäljningsprocenten på Stochampionatsauktionen var 60%. Ganska marginell skillnad. Men inte om jämför man med Kriterieauktionen 2009 som hade en försäljningsprocent på höga 90%!

Mina beräkningar säger att 44% fick ett utomstående bud som var högre än den uppskattade tillverkningskostnaden. 84% fick ett utomstående bud som var högre än avgifterna (bokning+levande föl) för att använda fadershingsten 2010. 16% fick bud som var lägre än faders hingstens avgifter 2010.

Auktionen hade några rejäla toppar med hela fyra 1-åringar som gick för över en miljon kronor! Tre av dessa var hingstar efter Viking Kronos och den fjärde en hingst efter Donato Hanover.

Till helgen körs försöken till de största amerikanska unghästloppen. Jag har tittat lite på härstamningarna till de som ska starta i försöken till Hambletonian Stakes. Det kommer i morgondagens inlägg.

1 kommentar:

  1. Lavec Kronos måste, med DEN stammen och den visade talangen, vara mycket intressant som avelshingst i framtiden. Framförallt då kanske till Viking Kronos-ston. Just den korsningen känns som en potentiell guldgruva (och jag antar att Ludde kommer att använda sig utav denna korsningen i framtiden).

    Viking Kronos har ju som bekant funkat ypperligt med Pine Chip (Lantern Kronos, Going Kronos, Order By Fax, Moonlight Kronos mfl) och även funkat mycket bra som morfar på Enjoy Kronos-hingstar (Red Hot Dynamite, Insect Face, Popcorn Lavec). Dessutom har Viking Kronos fungerat väldigt väl även ihop med franskt blod i allmänhet och kanske Florestan-blodet i synnerhet (Turbo Sund, Raja Mirchi, Joke Face, Face the Evil, He´s a Gangster mfl).

    Med Lavec Kronos på ett Viking Kronos-sto så får man en intressant korsning av alla dessa blod som visat sig fungera så ypperligt tillsammans. Och dessutom får man en linjeavel på superstoet Matina Hanover.

    SvaraRadera