söndag 25 juli 2010

Söndagsblogg

Ja, vi kör en söndagsblogg!

Stochampionatsauktionen avklarades i fredags. Det verkar som det blev lyckat med den nya auktionslokalen! Arrangemanget har så vitt jag kan förstå fått "plus-plus".

Priserna var också bra...om man ser det ur köparens perspektiv. Nej, det var inte en ekonomiskt bra auktion för säljarna. 83 hästar var uppe i ringen och av dessa fick 20 hästar inte ett utomstående bud. (17 osålda och 3 åter för 20.000 kr) Det är 24%, nästan var fjärde häst var inte tillräckligt intressant för någon köpare.

Jag jämförde försäljningspriserna med levande fölavgiften 2010. Endast 28 hästar nådde upp till detta pris, 33%. Två av tre hästar fick alltså bud som låg UNDER levande fölavgiften... Räknar vi schablonmässigt på att det kostar 75.000 kr i "övriga utgifter" att föda upp en 1-åring, så var det endast 4 hästar som såldes för mer än "levande fölavgiften + övriga utgifter". FEM PROCENT lyckades göra en vinst.

Det ska bli mycket intressant att se priserna på Kolgjini Sales imorgon kväll. Hur kommer prisbilden att se ut där? Jag lär återkomma i ämnet unghästauktioner under kommande vecka.

***

Idag är det final i Stochampionatet. En reflektion glömde jag bort i presentationen av deltagarna. Precis som i finalerna till E3 är det "de stora" tränarna som lagt beslag på finalbiljetterna.

Roger Walmann dominerar med fyra finalister. Imponerande!! Stig H Johansson, Olle Goop och Åke Svanstedt tillhör också "Topp 10" och de fick med varsin finalist. Fredrik Persson, Håkan K Persson och Glen Norman tillhörde 2009 "Topp 25" på inkörda pengar och de har med varsin finalist. Lägg där till Thomas Lönn som hamnade precis utanför denna lista, så är det "bara" Carl Johan Jepson som ännu inte tillhör den absoluta tränartoppen.

Visst är det så att det bättre tränarna får fler och bättre hästar, än de mindre framgångsrika tränarna. Jag tycker ändå att tränarna (och skötarna!) har en väldigt stor del i hästarnas framgångar. Det hänger inte enbart på materialet...

Om några timmar vet vi vem som skrivs in i historieböckerna för evigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar