tisdag 10 augusti 2010

Behaglig beröring för Takter!

Rubriken passar i två fall av tre efter helgens stora unghästlopp på The Meadowlands. Graceful Touch (Pine Chip) är mor till Jimmy Takters två vinnare, Muscle Massive (e.Muscles Yankee) och Thatnotmyname (e.Windsong's Legacy). Inte lika behaglig var diskningen av Pastor Stephen (e.Cantab Hall) som på de bilder jag sett helt obegripligt blev diskad. Jag kan inte det amerikanska reglementet, men skulle samma toleransnivå användas i Sverige är det många ekipage som skulle bli diskade i varje lopp.

Peter Haughton Memorial
Än så länge står The Lindy Reserve som vinnare. Vi får se hur det ser ut när Jimmy Takter drivit detta till domstol. Är det i något land som en domstol skulle kunna ändra ett löpningsresultat är det väl i USA? Frank Antonacci tränar och Tim Tetrick körde till segern, tiden blev 11,9ak.

The Lindy Reserve är en son till SJ's Caviar och Crown N Lindy (e.Conway Hall).
Inavel: 11,113% och relativt ungt blod då medeltalet för de 4 generationerna är 1981,43.
I Blodbanken saknas tävlingsuppgifterna för Crown N Lindy som faktiskt gick 14,5ak och tjänade 15.318 USD. Crown N Lindy seminerades som 3-åring med SJ's Caviar och detta är således hennes första avkomma. Mormor My Dolly tillhörde sin kulltopp och gick 11,2ak och tjänade 576.059 USD. The Lindy Reserve är alltså ett resultat av snabba generationsväxlingar på välstammade individer som presterat bra som unghästar.

Merrie Annabelle
Gick till stora favoriten Thatsnotmyname, tränad av Jimmy Takter och ägd av Order by Stable i Borås. Hon segrade på tangerat banrekord 11,5ak med John Campbell i sulkyn.

Thatsnotmyname är en dotter till Windsong's Legacy och Graceful Touch (e.Pine Chip).
Inavel: 12,643% och relativt ungt blod även här med ett medeltal (4 gen) på 1979,17.
Modern Graceful Touch tillhörde toppen av sin årgång och satte rekordet 12,2ak och tjänade 161.893 USD. I avel har hon även lämnat årets Hambletonianvinnare Muscle Massive och hans helbror Muscle Mass som tillhörde sin kulls topp innan en skada som 2-åring satte stopp för fortsatt tävlande.
Mormor Act of Grace (e.Valley Victory) som gick 10,0ak och tjänade 403.525 USD var även hon en kulltopp. Förutom Graceful Touch lämnade hon även Cobol i aveln.
För den som är intresserad av x-faktoravel, så har Thatsnotmyname Hickory Pride (4+5) och hans mor Misty Hanover (5+6) i x-faktorposition både hos fadern och modern. Personligen tror jag mer att framgångarna kommer från hennes Triple Crown-vinnande far Windsong's Legacy och guldstammade kulltoppen Graceful Touch. Även här kan man säga att vinnaren var ett resultat av snabba generationsväxlingar med välstammade individer som tillhört kulltoppen.

Hambletonian Oaks
Det blev en triumf för Joe Holloway-tränade Bar Slide som kördes av Tim Tetrick. Segertiden 10,8ak. Sista quartern gick inte fortare än 13,6.

Bar Slide är en dotter till Yankee Glide och Marla Bar (e.Malabar Man).
Inavel: 11,427% och medeltalet för (4 gen) är 1975,00 vilket i USA är ganska normalt.
Marla Bar tillhörde kulltoppen som tävlingshäst och gick 12,3ak och tjänade nästan en kvarts miljon dollar! Mormor Martine Lobell har lyckats bra i avelsboxen och även lämnat V Eight (11,4ak/422.697 USD), Cigar Bar (11,4ak/198.095 USD) och Bar None (12,2ak/144.584 USD). Mormors mor är den framgångsrika Matina Hanover som lämnat bl.a. Mack Lobell. Som mormor har hon enastående framgångar med sina barnbarn American Winner, Enjoy Lavec, Super Pleasure m.fl. Den listan kan göras lång...
Bar Slide har avlats på Speedy Crown i x-faktorposition både hos far och mor (3+5). Det finns flera "double x" inslag i henne, bl.a. via Hickory Pride, Florican, Darnley, Calumet Chuck och stoet Duchess Hanover. Tror man på x-faktoravel, så borde det vara "guld-läge" att testa med exempelvis Enjoy Lavec när det är dags för avel för Bar Slide?
Även Bar Slide är ett resultat av snabba generationsväxlingar mellan individer som varit framgångsrika unghästar.

Hambletonian Stakes
Tredje raka segern i Hambletonian för Muscles Yankee! Muscle Massive triumferade för Ron Pierce och tränaren Jimmy Takter. Den delvis svenskägde hingsten segrade på 09,0ak.

Muscle Massive är en son till Muscles Yankee och Graceful Touch (e.Pine Chip).
Inavel: 19,481% och generationsmässigt ett medeltal för (4 gen) på 1976,67.

Eftersom jag redan skrivit om Graceful Touch-mödernet ovan i samband med Thatsnotmyname, så tar vi en annan vinkel här. Muscle Massive är hårt inavlad med en inavelskoefficient på hela 19,481%. Även hans helbror Muscle Mass har visat fina resultat på tävlingsbanan. 2008 års Hambletonianvinnare Deweycheatumnhowe har en inavelskoefficient på 18,806%. Fler finalister i lördags efter Muscles Yankee hade hög inavelskoefficient, exempelvis In The Mean Time (Hambo Oaks) 18,764% och Hey Mister (Merrie A) 19,635%. Som morfar är Muscles Yankee anfader till Medusa Blue Chip (Merrie A) 18,611%. Jag är lite motståndare till hög inavel, men måste erkänna att det verkar onekligen fungera rätt bra när Muscles Yankee är inblandad. Kanske finns det en förklaring till detta, men jag vet inte varför.
Korsningsmässigt blir det 2+3 på Valley Victory som främsta inavel. Sedan finns det också en stor portion Speedy Crown inblandad i Muscle Massive. Valley Victory har som bekant fungerat bra tillsammans med Speedy Crown och verkar fortfarande göra så. Om Muscle Massive varit ett sto (!?), så hade även h*n haft Hickory Pride i dubbla x-faktorpositioner.
Återigen konstaterar jag att vinnaren är ett resultat av snabba generationsväxlingar mellan framgångsrika unghästar.

Muscle Mass som är en helbror med Muscle Massive och halvbror till Thatsnotmyname har funnits (och finns) tillgänglig i Sverige med fryst sperma. Han värderades att ha "medelhögt förväntat avelsvärde". Jag misstänker att hans förväntade avelsvärde steg under lördagskvällen. Att Graceful Touch skulle ha en så lyckad "Hambletonian Day", kunde givetvis inte avelsvärderingsnämnden förutse.

Avslutningsvis en kortis om Youpie. Det är ganska trist att läsa Travronden en sånhär dag, som uppfödare till en Silverdivisionsvinnare på Solvalla. Förväntansfull studsar man mot brevlådan i morse. Vad har de skrivit om hans insats? Det ENDA är loppkommentaren och den kan jag citera, utan att bli långrandig:
"11 YOUPIE femte utvändigt. Satt kvar när det attackerades varvet kvar. Med på bortre långsidan, eget anfall 200 kvar, vasst avslut."

2 kommentarer:

  1. Apropå Muscle Massive och hans hårda inavel

    Det finns bara 28 hästar i världen, födda senast 2008, som har balanserad inavel 2+3 på Valley Victory samt linjeavel på Speedy Crown 3+4. Muscle Mass och Muscle Massive samt även Stig H:s Formula One ingår ju i denna skara, mer om detta nedan.

    Intressant med dessa hästar är ju att både pappan samt även mormorn då är framavlade via den magiska golden crossen Valley Victory på ett Speedy Crown-sto.

    Just den crossen är ju en av de främsta i världshistorien och skapade på totalt 175 avkommor hästar som Muscles Yankee, Bullville Victory, Victory Dream, Record OK, Lindy Lane, Donerail, Armbro Monarch, Dream Valley Om, Amity L.B., Yankee Glide, Act of Grace och många flera.

    Ungefär 20% av hästarna med denna korsning är miljonärer (kanske ännu fler – det kan ju saknas information i Blodbanken). Och ungefär 7.5% (kan ju vara högre i verkligheten även här) är mångmiljonärer (dvs sprang in över 3 MSEK). Och ett flertal av hästarna var ju rena rama superstärnor.

    Ett antal av dessa hingstar har ju också lyckats oerhört bra och varit dominerande som avelshingstar – så det var på alla sätt en golden cross. De ston som har denna golden cross förefaller också på många håll ha fungerat väldigt bra i aveln.

    Det är ju naturligtvis så att det ÄR väldigt hög inavel på dessa 28 hästar, så jag tror att antingen så slår det väldigt väl ut och då kan det bli riktigt bra hästar. Eller så blir det helt enkelt så att dom inte får det att funka fullt ut som tävlingshästar (men då blir de istället intressanta i aveln, med något trevligt outcross-blod).

    Om Speedy Crown-blodet och även dess nyare del Valley Victory-blodet kan man ju säga att det onekligen visat sig kunna ”tåla” och till och med frodas av en stor dos in-och linjeavel.

    SvaraRadera
  2. Bland de 28 hästar i världen som har den in/linjeavelskombination på Valley Victory/Speedy Crown som beskrivs ovan finns t ex:
    Muscle Massive – Nybliven Hambletonianvinnare.
    Muscle Mass - obesegrad som 2-åring i USA. Sprang världsrekord med 10.7 i sin andra start i livet. Fick skadeproblem som 3-åring, annars är det inte helt omöljligt att Graceful Touch hade haft två Hambo-vinnare.
    Hey Mister - 2-årigt sto som i sin tävlingsdebut (!!) vann kval till världens största lopp för 2-åriga ston, Merrie Annabelle. Hon gick i dödens hela vägen och vann med 3 längder på 12.1. I finalen galopperade hon tyvärr innan bilen släppte fältet.
    Formula One - Stig H:s jänkarimport som imponerat oerhört mycket under våren och sommaren. Nu har han 6 segrar på 7 starter. Enda gången han fick stryk gick han i dödens på E3-vinnaren Amaru Boko. I sista starten han gjorde vann han på 12.9 kort distans från dödens på Solvalla. Stig H sade efter loppet att han utan tvekan är stallets bästa 3-åring (och då var ju ändå Noe d´Asolo tvåa i öppna E3-finalen på 13.2).
    Truly Devoted - en annan Stig H-import som imponerat stort. Hon vann i debuten för Stig H på 16.3 full väg - med fem längder! Sedan galopperade hon i sin andra start, men i den tredje starten var hon grym igen då hon plockade ner hingstar från dödens i ett öppet 3-årslopp på Solvalla. Hon gick då 15.4 med voltstart (från 8-spår).

    Det finns bara finns 2 svenskfödda hästar födda senast 2008 som ingår bland de 28 som nämns ovan (en är född 2007 och den andre 2008). Den första av dessa är Global Mon ChiChi som Jonas Moberg har i träning. Den andra är född 2008 och heter Veronica Win och finns hos Anna Forsell.

    Som ett litet tillägg kan ju också noteras att Gooparnas norske överlägsne kull-topp är den första hästen i Norge som har inavlats (2+4 i hans fall) på Valley Victory-blodet. Även han har den gyllene crossen både hos pappan och mamman. Jag kan ju tillägga att det fanns ett norskfött sto född år 2000 också, men hon var incest-avlad på Valley Victory och det är ju såklart väldigt svårt att få bra tävlingshästar då (fast hon kan vara intressant som avelssto, och framför allt kanske hennes döttrar kan vara intressanta framöver i aveln då incestaveln så att säga har balanserats en aning.)

    Avslutningsvis kan man säga att inavel/linjeavel per definition inte alltid är av ondo (även om det naturligtvis har sina negativa effekter och därför måste man ju göra det ”smart” och med eftertanke).

    Kolla t ex på Järvsöfaks och hur han är uppbyggd i tidigare led – där kan vi snacka inavel och till och med incest-avel (farfarsfar Jahn Sjur) i tidigare led. Och han var ju inte alltför dålig vare sig som tävlinghäst eller som avelshingst?

    SvaraRadera