onsdag 25 augusti 2010

Derbyt och lite auktioner

Uttagningarna till Svenskt Travderbyt och Derbystoet avgjordes igår. Jag återkommer med en analys av finalisterna när vi närmar oss finalerna. Noterade att TRE av finalisterna har kvinnliga tränare. Det måste vara unikt? Två av dem var också försöksvinnare. Jag har lärt mig att man aldrig ska prata om en kvinnas ålder, men noterar ändå att två av tjejerna är födda på senare delen av 70-talet.

Gårdagens Hans G-citat: "Grattis Ludde till en bra spårlottning!"

Lutfi Kolgjini kvalade in två hästar, båda försöksvinnare. Det fanns sex numrerade bollar i urnan och "Ludde" fick bollarna 4 och 6. Han hade förvisso kunnat få 5 och 6, vilket kunde ha ansetts vara sämre. Å andra sidan så fanns det teoretiskt 13 utfall som hade kunnat anses vara bättre än 4 och 6...

Jag har missat en "Ola Lernå"-blogg som jag hittade igår, men den är daterad till 100820. Han berörde ett ämne som jag vill lyfta fram. Jag har själv funderat i dessa banor, om det skulle vara genomförbart. (Eftersom det inte går att direktlänka till Travrondens lösenordsskyddade sida, så får jag citera...)
Återköpen har haglat under de senaste auktionerna jag varit på. Vilket inte är jätteovanligt, men det ger samtidigt halvknackigt rykte. Man anmäler väl till auktionen för att sälja till det pris som marknaden sätter?
...klipp...
Nej, inför säljarens lägsta pris i katalogen. Då kan man också "skikta" hästarna, till gagn både för köpare och säljare.
Jag har 100.000 kronor på fickan, vilka hästar är det idé att jag lägger kraft och besiktigar?
Visst kan det kännas lite "märkligt" att hästar blir återköpta på "höga prisnivåer", samtidigt som det alltid går att komma runt Lernås förslag. En "bulvan" ropar in hästen och gör att hästen i praktiken "går åter". Auktionerna skulle bli effektivare. För många kan en auktionskväll kanske kännas långrandigt. (Nu talar jag inte om mig själv!) Jag tror på grundidén, men vet som sagt inte om den är genomförbar.

Mer Lutfi Kolgjini... Jag ska här och nu hjälpa honom att som kusk vinna Svenskt Travderby! Hur då? Jo, runt år 2000 påstod jag: "Örjan Kihström är en bra kusk, men han lyckas sällan vinna några stora lopp." Hur det sett ut under 2000-talet vet alla. Örjan har vunnit i princip alla möjliga storlopp. Exempelvis: fem Travkriterium, två Travderbyn, ett Elitlopp, sju Breeders' Crown-finaler, o.s.v. Jag hade så fel som bara jag kan ha!

Örjan kvalade för övrigt igår in fyra hästar till Svenskt Travderby, samt tre ston till Derbystoet. Skaplig kväll på jobbet... Imponerade! 825.000 kr in till hans uppdragsgivare.

Så "Ludde" i all väl mening, så har du svårt att som kusk vinna stora finaler. Innan kommentarerna börjar hagla om Sprintermästaren och Åbergs med Lavec Kronos, E3 med Going Kronos o.s.v. Ja, "Ludde" HAR vunnit flera stora lopp och en del finaler. Däremot tycker jag att det i förhållande till möjligheterna varit ruskigt dålig utdelning och väldigt ofta har det slutat med galopper. Kom igen "Ludde" och vinn Svenskt Travderby!

En kusk som hamnat lite i bakflyt är Erik Adielsson. Igår körde han sju hästar i uttagningsloppen och det blev galopp med samtliga. På hela kvällen blev det 5.500 kr in till uppdragsgivarna. Noterar att Erik enbart vunnit ett lopp (förvisso Jubileumspokalen med Nu Pagadi) på 33 starter sedan han ingick äktenskap. Läste att på hans "twitter" att han och Disa väntar barn. Grattis!

"Positiva klubben" på Trav365 basunerar ut en ny rubrik: "Finansmannen: Har varit dåliga affärer" - "Han köpte topphästar för miljonbelopp - har bara floppat på banan". Visst är det kanske sant, men kommer någon att vilja äga en travhäst om de bombar på med dessa rubriker?

Det finns roligare historier att berätta i samma ämne. I Skellefteå vann TRE amatörhästar tränade på Umåker. Ingen av dessa var någon dyr affär för deras ägare. Jag bjuder på dessa positiva uppslag!

Dead Wood köptes av Urban Engdelius för en relativt liten peng. Han ville ha en starthäst under sommaren. Nu har hästen på tre månader hos Urban sprungit in drygt 158.000 kr och är inkvalad till V75-finalen på Solvalla under Kriteriehelgen.

El Sueco köptes av Kia Wiik för ca 1 år sedan för en "symbolisk summa". Hennes målsättning var att få honom till kval och att ha en häst att pyssla med på kvällarna. Under detta år har hästen förvisso klarat sitt kvallopp, men även vunnit åtta lopp och 370.000 kr har det hittills kommit in. Det lär inte vara den sista kronan som hästen tjänat.

Chakir leasas av Mattias Berglund. Mattias har tränat hästen sedan han var 3 år. Den nu 9-årige valacken har under dessa sex år, vunnit lopp varje år. Det har blivit 870.000 kr intjänat på hästens hittills 105 starter i regi Berglund.

Dessa tre uppslag är på intet sätt unika i Trav-Sverige. I princip varje travhäst bär på en story. Travsporten behöver både finansmän som trycker in pengar, men även amatörer som sprider reklam för "folksporten". Det senare är otroligt viktigt för sportens överlevnad...

3 kommentarer:

  1. "Mattias har tränat hästen sedan han var 3 år." Hög tid för Simon och Viktor att ta över träningen av Worldwide alltså... ;-)

    SvaraRadera
  2. Haha...ja, kanske det. Eftersom Mattias är född samma år som mig, så är det inte konstigt att Chakir är vältränad efter 32 år i selen.

    Det ska såklart vara så att Mattias har tränat Chakir, sedan Chakir var 3 år. :-)

    SvaraRadera
  3. Hej! Måste bara ge mig in i auktionsfunderingarna. Det låter lätt men är det så lätt i verkligheten att sätta ett pris i förväg? När man går hemma på sommaren och tittar på sin fina, "finaste av alla"-unghäst är det lätt att slå sig för bröstet och säga: - får vi inte 150' så tar vi hem den. När auktionen närmar sig och man inser att det visst blev 17 avkommor med samma hingst som ska säljas inser man ju att man nog får trappa ner förväntningarna en aning. Ok, 100' annars får den åka hem. Efter en auktionsdag med få visningar, när man har insett att "finaste-hästen" man åkte dit med, verkligen inte var finast så är situationen en annan. Stallet är fullt hemma och vad ska man göra? I det läget är man hoppfull och tänker..."bara jag blir av med den..."
    I teorin är det lätt att sätta pris i förväg men när man väl står där är läget helt annorlunda.

    SvaraRadera