fredag 6 augusti 2010

Hambletonian Day 2010

Jag har de senaste åren tillverkat ett eget "travprogram" till Hambletonian Day. I år blir det dock inget. Jag har haft fullt upp med jobba i veckan och i helgen ska vi fira min farmor som fyller 90 år. En av de i släkten som är mest klar i knoppen! Det får gå före Hambletonian, men kanske kan jag se sändningen på ATG Live ändå?

En sak som kan vara bra att ha i handen när ni ska se sändningen från Hambletonian är min omräkningstabell för tiderna. Det blir lite enklare att följa med i loppen då, tycker i alla fall jag. Första quartern efter 27,1...och?
Omräkningstabell mile-kmtid

För ni som är spelintresserade så kan finns Dave Browers (spelexpert på Meadowlands) tips på denna länk: TILL TIPSEN
Tidigare år har jag översatt tipsen, men i år får ni göra det själva...

Han tippar i alla fall såhär i de stora loppen:
Peter Haughton Memorial: 2 Pastor Stephan (7-1-3)
Merrie Annebelle: 2 Thatsnotmyname (7-1-6)
Hambletonian Stakes: 1 Cassis (2-4-8)
Hambletonian Oaks: 5 Bar Slide (3-2-8)

Här finns amerikanska programsidor till Hambletonian och Hambletonian Oaks. Klicka här!

För mig är dock inget av ovanstående race det viktigaste loppet som körs på lördag. Lite ego, men Youpie startar i Silverdivisionen på Solvalla. Det smäller högre för mig! Riktigt nedrankad av tipstidningarna. Mina (kanske något färgade) ögon tycker att han borde tillhöra de som kan vinna loppet. Hade han haft ett bättre spår hade jag trott på riktigt bra chans. Det åter bra från stallet och han jobbar bra. Senast gick han bra efter en stunds frånvaro och bör vara ännu bättre med loppet i sig. Han var rund och go om magen senast. Jag tycker han har mött och slagit bättre hästar, än motståndet på lördag.

Trevlig helg!

7 kommentarer:

  1. Några noteringar:

    Samtliga finalister i Hambletonian har Valley Victory-blod i sig. Valley Victory-blodet fortsätter att vara oerhört dominant i USA.

    Motsvarande siffra för Garland Lobell är att sex hästar har hans blod i sig (alla ”Hall”-hästarna ingår ju här).

    Av finalhästarna så är Cassis linjeavlad 4+3 på Valley Victory. Muscle Massive är inavlad 2+3 på Valley Victory.

    Ytterligare 2 av hästarna i finalen - Holiday Road och Mystery Photo - är linjeavlade på Valley Victorys möderne. Holiday Road är linjeavlad 4+3 på Valley Victorys mormor och Mystery Photo är linjeavlad 5+5 på Valley Victorys mormorsmor.

    4 av hästarna i finalen har någon form av linjeavel på ett framgångsrikt sto (antingen själva eller mamman). Holiday Road, Hard Livin samt Mystery Photo har linjeaveln ”själv”. On the Tab har en mamma som är inavlad 3+3 på Somolli.


    Kollar man på samtliga fyra stora unghästlopp under morgondagen så är siffrorna såhär:
    34 av 40 hästar har Valley Victory-blod i sig. 6 av finalistarna har nån form av in/linjeavel på Valley Victory (varav 3 av försöksvinnarna). Plus då att 2 av finalisterna har linjeavel på Valley Victorys möderne.

    24 av 40 hästar har Garland Lobell i sig. Ingen av hästarna är in/linjeavlad på Garland Lobell.

    10 av 40 hästar har nån form av linjeavel på ett framgångsrikt sto (antingen själv eller att mamman har det) inom fem led.

    ps. något fel kan ju ha smugit sig in, men jag tror att jag dubbelkollat det mesta.

    Med vänlig hälsning
    mathias

    SvaraRadera
  2. Tack Mathias! Mycket intressant kommentar. Gillas!

    SvaraRadera
  3. Efraim Långstrump6 augusti 2010 kl. 22:16

    Är det inte så att svenska V75 a l l t i d går före amerikanska unghästlopp? Herreguuud så själsdödande!

    SvaraRadera
  4. Kul att du gillade inlägget. Om du vill använda materialet på något sätt i din uppföljning av Hambletonian så feel free to use it!

    Apropå Långstrump: Hambletonian-dagen är ju lite utav unghästarnas Formel 1. Själv tycker jag det är oerhört kul att se dessa magnifikt fina travmaskiner tävla mot varandra när det står flera miljoner på spel. Visst kan amerikanskt trav bli väldigt tråkigt i längden och dom har utan tvekan sina problem inom sporten, men att dom har oerhört fina hästar kan ingen ta ifrån dom. Jag är ju fullkomligt övertygad om att en sån som Muscle Hill skulle ha krossat allt motstånd i Elitloppet om man hade valt att tävla med honom även i år (och även många av hans föregångare som vunnit Hambletonian). Som det är nu så är det ju faktiskt så att de (flesta) hästar vi får se i Europa har varit ganska långt ifrån kulltoppen over there. Och då är det ju kanske inte så jäkla konstigt egentligen att dom inte riktigt räckt till när dom möter det bästa som Europa haft att erbjuda.

    mvh mathias

    SvaraRadera
  5. Adrian Chip var tvåa i Hambo. Laddie och Muscle Memory var trea. Ingen av dom har varit i närheten av att duga i Elitloppet.

    SvaraRadera
  6. Man tackar för att det bara är några få som har insett hur bra Youpie är. Hade honom spik i
    DD-2 med Monster Drive och Practical Joke i DD-1...dryga 800ggr pengarna för några veckor sedan. Förtroendet är därmed bergfast för Youpie framöver :)
    Kalasblogg i övrigt, fortsätt skriva..

    SvaraRadera
  7. Tackar och gratulerar till snyggt spel!!

    SvaraRadera