onsdag 8 december 2010

Hingstar 2011

Blir åter ett kort inlägg...

Jag har listat hingstarna som annonseras ut i Vinternumret. Varje dokument har två sidor, sid 1 för de som är uppstallade i Sverige och sid 2 för de som är uppstallade utomlands. Här kommer de två första listorna.
Hingstar 2011 - alfabetisk ordning
Hingstar 2011 - sorterade på total avgift

Prissänkningar på flera hingstar. Den mest anmärkningsvärda är Laddie till 2'+8'. Även anmärkningsvärt att de sänkte fullbokade Juliano Star till 3'+30'. Intressant prissättning på Enjoy Lavec med 50' vid hingstföl och nu har de halverat priset ytterligare på stoföl till 15'.

8 kommentarer:

  1. Tack för din intressanta blogg som dessutom i detta fall underlättar arbetet för oss andra uppfödare. Alltid intressant att jämföra priser på hingstarna.

    SvaraRadera
  2. Bra info om hingstarnas avgifter, tack!
    Skulle va intressant att se en lista över seminstationernas alla olika avgifter, stationsavg, vet.avgift, tappningsavg, dygnsavg, avg för dräktighetsintyg mm...

    SvaraRadera
  3. Jag tycker som Jeanette där som hon beskriver att kostnaden för att betäcka ett sto har blivit alldeles för dyrt med alla dessa avgifter vi betalar för att få stona dräktiga.En dräktighetsavgift där alla kostnader ingår är ett rättvisare system för oss stoägare.O här har Avelsföreningen nåt att ta tag i tycker jag för fortsätter den här kostnadsbiten skena som den gör nu tror jag att dom mindre uppfödarna inte har råd att fortsätta, för det är rena vilda västern bland seminstationerna med alla dessa avgifter som kommer till.

    SvaraRadera
  4. Snyggt jobbat Håkan!

    Erikssunds prissättning av Enjoy Lavec känns snudd på oseriös. Vad blir nästa steg? Att sätta 60' och 5'? Ska det vara gambling vad man får för något?

    Visst, priserna på ston är lägre vid försäljning och de springer totalt in mindre pengar, så man kan se en marknadsanpassning i prisbilden och ett eventuellt gynnande av de uppfödarna som lockas att betäcka.

    Men 15' är bara 30% av 50'. Så dåliga är inte förhållandena om man får/har ett sto. Om de nu skulle sänka 15' hade jag nog hellre sett iallafall 40' och 25' dvs 62% som mer rimligt.

    Sen är frågan om man verkligen gynnar uppfödarna, eller om man bara cementerar de redan föreliggande förhållandena? Köparna vet också sen i sin värdering av hästen att uppfödaren har betalat mindre för ett sto.

    Lösningen ligger nog snarare i att förtjänstmöjligheterna utjämnas i sporten.

    Sen känns det även som ett rejält underbetyg till sin egen hingst. Så här dåliga ston lämnar han, de är inte värda mer...

    SvaraRadera
  5. Håller med Fredrik. Att ha olika avgifter på sto och hingstföl är inte enbart är positivt, risken finns att prisskillnad på avkommorna ökar ännu mer med en sådan prissättning. Men det är absolut en bra tanke från hingstägarna att försöka kompensera uppfödarna på olika sätt. Mer sådant!!!

    SvaraRadera
  6. tack för jobbet du lagt ner Håkan på de snygga listorna. En sak bara: jag ser att du använt dig av UET-valutorna för 2010. Dollarn och CAD ligger på ungefärligen samma nivå som de gjorde då dessa kurser "sattes" så i dom fallen ger det en hygglig indikation på nuvarande kurser. Dock så har ju Euron försvagats avsevärt mot kronan så alla hingstar som har priser i Euro får lite oförtjänt höga priser i dina tabeller. EUR-kursen per idag ligger kring 9.12 vilket ger ca 13% lägre priser än i din tabell. mvh

    SvaraRadera
  7. Hmm, en fråga försökte få ett sto dräktig med Goetmaels Wood, men tyvärr blev hon inte dräktig.
    Har nu hört rykten om att jag är långt ifrån ensam om dilemmat. Någon som vet hur hög/låg dräktighetsprocent han har?
    //Peppe

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Måste erkänna att Jeanettes synpunkt ang tillkommande avgifter är oerhört intressant.
    Varför redovisas inte dessa avgifter öppet?
    Oftast framgår inte dessa avgifter ens av skriftliga avtal.

    Vi har valt att bojkotta de hingstar där seminstainstallationerna i efterhand skickar div avgifter av ren principsak.

    SvaraRadera