fredag 28 oktober 2011

Min torsdag

Jag var ruskigt effektiv igår eftermiddag, om jag får säga det själv.

Började med att se sonen ha ett uppträdande på fritids som skulle vara mellan 14.30-15.30 (konstig tid, om du frågar mig). Han hade dragit ett "bra startspår" och var klar 14.50. Då hann jag köra till Umåker (3 km) och se vår Worldwide starta i P21-loppet kl. 15.00 (konstig tid för trav, om du frågar mig). Lärlingen Linnea Lundgren körde ett drömlopp med honom från 60m tillägg och de slutade trea - med mersmak! Sedan var det bara att hämta hem barnen från dagis (inne i stan) och fritids. Jag åkte tillbaka in till stan för att köra ett simpass. (Känns bättre nu, tekniken har gått från rapporteringsmässig till lite skuttig - om vi ska prata travtermer.) Sedan käka en middag på stan (inte Max och Coca-Cola - utan Pasta Carbonara och en stor mjölk), innan en 2,5 timmes föreläsning med den mentale styrketränaren Olof Röhlander - "Det blir ALLTID som man tänkt sig".

Puh! Reflektioner...
- Jag tycker det är roligt att kunna ge lärlingar (eller amatörer) chansen att köra när det passar. De är VÅR framtid och de behöver få chanser att utvecklas. De är också oftast väldigt engagerade inför uppgiften. Pålästa och vill verkligen göra ett bra jobb, även om det nu var "bara" ett P21-lopp. Jag har tyvärr erfarenheten av fullfjädrade proffs som bara ser uppgiften som "ett måste, men jag får ju i alla fall uppsittningsavgiften". De vet inte ens distans och spår när de kommer och hämtar hästen... Lite trist är det också att höra hur proffsen (finns några) låter mot lärlingarna i loppen. Försök hjälpa, istället för att stjälpa!

- Simningen...äsch, det är inte mycket att säga om den. Det är i alla fall en bra och rolig träning. Jag hoppas att jag kan få den att bli en regelbundenhet. Det krävs 21 upprepningar för att skapa en vana. 18 upprepningar kvar...

- Olof Röhlander! Här skulle jag kunna skriva desto mer, men det är så svårt att återberätta för att det ska bli bra. Mitt råd är i alla fall att gå och lyssna på honom, om man har chansen. Det var definitivt värt! Rubriken på föreläsningen, "Det blir alltid som man tänkt sig" är faktiskt rätt talande för hur man kan påverka sitt liv.


Om det alltid blir som man tänkt sig med "travet" är svårt att säga. Jag kan tyvärr konstatera att antalet amatörer fortsätter att minska i stadig takt. 2000 fanns det 7259 B-licenser - den 15/10-2011 är det 4750 kvar. Bara i år har antalet B-licenser minskat med 189...
Läs på travnet.se

Moe Kungen vann igår igen! Han segrade med många längder på 1.30,3/2140m för tränaren Daniel Redén. Spännande fortsättning följer...

Trevlig helg!

onsdag 26 oktober 2011

Sifferpresentation - igen

Detta var mitt första inlägg som skrevs för exakt två år sedan. Jubileum alltså! 
Hej!

Jag heter Håkan Persson och mitt uppdrag är att blogga på asvt.se. Ett hedersamt uppdrag som jag inte kunde tacka nej till när jag fick frågan. Jag och min familj bor i Röbäck, en by som blivit mer utav en förort till Umeå. Hemifrån har jag ca 2140m till travbanan Umåker och det blir oftast autostart för egen del när jag ska dit. Nu tänkte jag inleda med en presentation av mig själv i sifferform!

1 - fru, Jenny.
2 - barn, Simon 5 år och Viktor 3 år.
2 - uppfödningar, Youpie 4 år och Le Mat 2 år.
10 - antalet körda travlopp. Kusk-karriären avslutad, utan framgångar eller skandaler.
17 - år som hästägare.
54 - travbanebesök på ett år är mitt personliga rekord. Kommer aldrig att slås igen?

Några årtal
1975 - föddes undertecknad.
1994 - första segern som hästägare, Zoot Cristy på Hagmyren.
2000 - första tränarsegern, Newspaper Carry på Bergsåker.
2003 - registrerades stallbredbyn.com, vår hemsida.
2008 - första uppfödarsegern, Youpie på Axevalla i debuten.

Avslutar med en sifferkombination:
34, 88, 183 - ålder, vikt och längd. Två av dessa tal ökar varje år. Gissa vilka!

I nästa inlägg ska jag skriva lite mer om mitt travintresse och våra hästar. 
Det mesta är väl detsamma som för två år sedan. Barnen och hästarna har blivit två år äldre, samt att ytterligare en uppfödning har tillkommit - Divine Star (f.2011, e. Juliano Star - Staro Yours Truly). Även om inte mycket ändrats siffermässigt, så har det hänt massor av saker under dessa två år. Jag har bläddrat lite bland gamla inlägg (drygt 400 inlägg nu) och det är rätt kul att se vad som har hänt under denna tid. För egen del har det varit mycket glädje med att blogga. Det har också varit givande och framförallt lärorikt att föra en dialog med er som kommenterat. Nu känner jag dock att upploppsklockan har ringt för min del. Det kräver en del att blogga också, oavsett hur roligt det än må vara. Det har den senaste tiden känts lite tyngre att hinna med bloggandet och kreativiteten har också varit lite kantstött. Jag känner själv att kvalitén har tappat successivt och då är det lika bra att lämna över stafettpinnen "i tid" till en ny bloggare här på asvt.se.

Ni som är uppmärksamma har sett att Lena Myrenius har börjat "gästblogga" på asvt.se. Här finns hennes blogg.

Något överraskande är det i alla fall att kolla på den avslutande sifferkombinationen som jag skrev om, 34, 88, 183. Det är faktiskt - som utlovat - att två av dessa siffror som står för ålder, vikt och längd har ökat. De nya siffrorna är 36, 86, 184. ;-)

tisdag 25 oktober 2011

Internetauktion

Ikväll är det stor internetauktion på asvt.se! Kanske den största någonsin?

Innehållsförteckning:
21 fölston (varav 18 dräktiga)
12 1-åringar
8 starthästar (varav 1 är en 2-åring)

Bland fölstona så finns döttrar till bl.a. Valley Victory, Viking Kronos, Muscles Yankee, Supergill, Mack Lobell och Love You. Många ston från fina mödernelinjer också.

Kolla in auktionen på, http://asvt-test.space2u.com/IntAuk/
Auktionen på går ikväll (tisdag 25/10) mellan 18.00-22.00.

måndag 24 oktober 2011

Mer kommentarer

Kommentarer från mathias, Lars och Lasse på förra inlägget.
mathias sa...

När det gäller hingststatistiken i USA så är den banne mig inte lättanalyserad. Jag skrev lite om detta häromdan: http://www.jonasmoberg.com/?p=954

Sedan så undrar jag om inte startprocenten som du använder är % av hästarna som startat som 3-åringar.
Så jag tror att startprocenten är något högre om man även räknar in 2-årsstarter. Jag tror alltså, men är inte helt säker, på att dessa inte räknas med i just den där uppställningen.
Japp, Mathias. Visst är det som du säger, den amerikanska hingststatistiken är inte så lättanalyserad.
Den påverkas till stor del av vilka "Sire Stakes" som deras avkommor är berättigade till. Sedan ska
det jämföras med vilken konkurrens som råder i respektive delstat. Det "viktigaste" loppen är de som
ingår i "Grand Circuit". Det är dessa lopp som klassas som "Grupp 1-lopp" (finns inte den benämningen
i Nordamerika) och de som vi i första hand ska värdera.

Du har också helt rätt med startprocenten. Slarvigt av mig att inte skriva detta.
Anonym sa...

Tack för denna intressanta statistiken!

Det är ju som du säger svårt att jämnföra statistiken från land till land då det är en hel del skillnader både i hur man räknar statistiken och hur sporten bedrivs. I USA ex så ska ju hästarna helst vara färdiga starthästar redan som tvååringar, medans den tvåårstävlan som bedrivs i Frankrike och Sverige oftast är till för att låta de individer som känns mogna för det prova på tävlingsmomentet. Sen så finns det ju även en hel del regelskillnader både vad gäller utrustningsbestämmelser, dopingregler och medicinering som säkerligen påverkar en hel del. Finns ex säkerligen många tokstarka "skuttburkar" i Frankrike som hade tjänat betydligt mer pengar om de som i USA fick använda trottinghobbles för att hålla ihop travet (även om jag personligen inte är något större "fan" av den utrustningsdetaljen).

MVH
Lars
Visst är det svårt att rakt av jämföra statistiken från land till land. Enligt vad jag förstått så är -det relativt ovanligt (ca 5%) att de i Frankrike kvalar som 4-åringar eller äldre. Jag antar att det är
ännu ovanligare i Nordamerika. Sedan är det också som du säger helt olika tävlingssystem beträffande
upplägg, medicinering och utrustning o.s.v. mellan Sverige, Nordamerika och Frankrike.
Anonym sa... 
Statistik kan alltid vinklas på olika sätt i olika valörer precis som Lars skriver eftersom förutsättningarna ser helt olika ut. 
Skulle vara intressant med liknande statistik för 5 åringarna. USA SVERIGE FRANKRIKE

//Lasse
Visst, är det så. (se ovan) I Nordamerika finns knappast någon officiell "5-åringsstatistik", men jag kan jämföra "nyckeltalen" mellan Sverige och Frankrike.
(Siffrorna gäller för respektive 5-årskull (f.2006) till och med 29/9-11 resp 30/9-11.)

Svenska siffrorna före de franska...

Kvalprocent: 67,5 - 39,9
Intjänat reg.avk: 107.677 SEK - 12.058 EUR

Med UET:s valutakurs på EUR (9,0798) blir ställningen 107.677 - 109.484 SEK, dvs en fortsatt marginell skillnad (ca 1,5%) mellan länderna... Likaså utklassar Sverige fortsättningsvis fransyskorna och fransmännen när det gäller kvalprocenten. I Sverige är STARTprocenten på 66,5.

Det går såklart inte att blunda för att, OM du har en fransk häst som både kommer till start och dessutom tillhör toppskiktet - så finns det snuskigt mycket pengar att tävla om. Däremot har du oddsen emot dig, eftersom 60% inte ens klarar av att kvala. Det kanske finns orsaker (snabbare utslagning?) till detta också, men så säger i alla fall "statistiken".

lördag 22 oktober 2011

Kommentar från Lars

Fick en kommentar från Lars som jag vill lyfta fram.
"Personligen så tror jag att de franska inslagen och möjligheten att blanda det bästa från båda "sidorn" kommer ge oss en sundare och konkurenskraftigare "svensk" varmblodstravare i framtiden. Sen så är det kanske inte som en del tror att det automatiskt blir bättre djur bara för att de har en viss procentuell blandning mellan det franska och det amerikanska, utan det krävs även en selektiv avel där man hela tiden väljer de kompetentaste djuren med de starkaste generna. Däremot så tror jag att många förespråkare för den "rena" amerikanska travaren kommer få tänka om, det säger ju sig själv att den stigande inavelsgraden som följer med den kraftiga linjeaveln kommer leda till osundare djur i längden. Skulle vara intressant att se lite siffror med kvalprocent, startprocent och liknande för de amerikanska hingstarnas avkommor i USA. Något du har koll på Håkan? /Lars"
Det finns forskning som tyder på att en ökad genetisk mångfald är positiv för avelsframsteget. Jag tror inte heller att det är en "viss procentuell blandning" som är det viktigaste för att nå framgång. Det gäller också att använda det individer som har avelskraft och att individerna passar/kompletterar varandra o.s.v.

Det samma anser jag angående korta generationsintervall. Är det inte "rätt individer" som korsas, så får man inte heller någon effekt av att jaga snabba generationsintervall.


I Nordamerika tror jag att hingstar som Kadabra, S.J.'s Photo, Balanced Image och Garland Lobell delvis nått sina framgångar, tack vare att de kommer från lite udda linjer i den amerikanska aveln. De bär naturligtvis också på starka gener, vilket är nog så viktigt. Revenue har också nått relativt bra framgångar i Nordamerika.

Hur ligger det till i USA? Tyvärr har jag inte koll på populationens startprocent i USA, men jag kan redovisa den för några av de mest framgångsrika hingstarna i olika kullar.
Denna tabell är för 2010 och 3-åriga travare för hingstar med minst 15 avkommor, sorterat på "snitt intjänat/avkomma".
HINGSTAvk.  St.   St.%  Snitt intj./avk (USD)
1 Credit Winner1077469,136,735
2 Kadabra714461,933,577
3 Muscles Yankee966264,533,566
4 Yankee Glide996060,632,466
5 Cantab Hall895865,129,752
6 Windsong's Legacy   773849,328,336
7 Conway Hall865462,728,236
8 Andover Hall704057,127,360
9 Ken Warkentin926368,425,112
10 Striking Sahbra987576,521,284
11 Revenue542444,420,823
12 Broadway Hall835566,220,528


Hur ser det ut i Frankrike? Denna tabell är för 2011 (per 30/9) och 3-åriga travare för hingstar med minst 21 avkommor, sorterat på "snitt intjänat/avkomma". Istället för startprocent, så är det KVALprocent. Tabellerna är såldes inte jämförbara med varandra.
HINGSTAvk. 
Kval.   Kval.% 
Snitt intj./avk (EUR)
1 Quadrophenio291965,517.025
2 Obrilliant231460,816.935
3 Kaisy Dream603660,014.558
4 Coktail Jet835869,813.848
5 Love You755573,311.375
6 Password   724968,010.460
7 Prince d'Espace532445,29.955
8 Diamant Gede734663,09.534
9 Goetmals Wood   856778,89.133
10 Nice Love 744358,19.127
11 Orlando Vici765673,68.688
12 Look de Star793949,38.718
Snitt för kullen11.4654.15236,22.820

Hur ser det ut i Sverige? Denna tabell är för 2011 (per 29/9) och 3-åriga travare för hingstar med minst 20 avkommor, sorterat på "snitt intjänat/avkomma". Tabellerna är såldes inte jämförbara med varandra.
HINGSTAvk. 
Kv.%   St.% 
Snitt intj./avk (SEK)
1 Varenne2045,045,089.514
2 Pine Chip3770,359,574.576
3 Viking Kronos7280,669,466.646
4 Conway Hall 2475,058,348.242
5 Cantab Hall2065,045,045.611
6 Lindy Lane   6758,241,841.913
7 Rite On Line8568,260,038.403
8 Orlando Vici5066,060,034.345
9 Pearsall Hanover  3943,643,633.558
10 Igor Brick3363,654,530.451
11 Offshore Dream   6061,746,729.421
12 Mr Pine Chip11868,655,929.133
Snitt för kullen3.474  53,141,320.795

Det är lite intressant att jämföra det franska snittet med det svenska snittet. Det skiljer en dag i statistiken. Många motiverar att det ska vara så fördelaktigt idag att köpa unghästar i Frankrike, eftersom det finns så ohyggligt mycket pengar att köra om där. Det är såklart sant för de som kan konkurrera i toppen. Utslaget på hela populationen, så är det enligt dessa siffror inte sämre förutsättningar i Sverige.

Kvalprocent:
Frankrike 36,2
Sverige 53,1 (startprocent 41,3)

Intjänat per avkomma:
Frankrike 2.820 EUR omräknat enligt UET-kursen (9,0798) blir det 25.605 SEK.
Sverige 20.795 SEK.

Det är förvisso ca 20% mer prispengar (enligt dessa tabeller till nämnda datum) i Frankrike, men samtidigt så har de en rejält mycket lägre kvalprocent. Når du toppen i Frankrike är det lönsamt, men du riskerar också att hamna bland de 2/3 som inte ens kvalar som 3-åring...

Med de 18 miljoner som ska satsas på Svensk Travsports Unghästserie nästa år, innebär att Sverige kommer upp i nivå med de franska siffrorna, intjänat per avkomma.

fredag 21 oktober 2011

Moe Kungen

Jag skrev igår om Daniel Redén och Moe Kungen. Det finns en kul story bakom köpet av Moe Kungen. Stall Zet hade fattat tycke för mina vänner fina kallblod Viggo Viking.


De blev uppringda av Stall Zet som helt enkelt ville köpa honom. De som inte förstår att "allt går att köpa för pengar", kanske nu förstår att det finns hästar som betyder mer än pengar. "Viggo" betyder väldigt mycket för Anne-Mari som äger honom. Vi snackar "familjemedlem" och han var inte till salu för pengar. Samtalet slutade med att Anne-Mari och Thomas erbjöd dem att köpa deras fint stammade 1-åring efter Moe Odin och Tindra Jorona istället. Det nappade Stall Zet på och det blev affär. En affär som jag tror alla parter var nöjda med när Moe Kungen debuterade i förra veckan på 1.31,2v/2140m... Det ska bli mycket intressant att följa fortsättningen på denna story.


Anne-Mari och Thomas äger för övrigt även Nordglöd som jag nämnt tidigare i bloggen. Nordglöd som i år vunnit både travlopp och SM-Guld i "Beridet bågskytte". I måndags fick 9-åringen lägga ytterligare en merit till listan när han segrade i ett montélopp, vilket blev hans femte årsseger på travbanan. Kan man som travhäst vara med allround?

Läser i dagens Travronden på sidan 3 i Ola Lernås spalt. Han hade sett ett premielopp tillsammans med Stefan Hultman som ansåg att de 25.000 kr som detta inbringade knappast var en avgörande anledning för att investera en 1,5-årig travare. Hultman ville precis som Lutfi Kolgjini ta de 43 miljoner som utbetalas i premiepengar och lägga på att öka förstapriset i våra största unghästlopp. Gärna 5 miljoner i förstapris i Kriteriet och Derby o.s.v.

Med tanke på gårdagens inlägg om "Amare" - Amatörerna, så måste jag också ge en annan vinkling på premieloppspengarna. Jag förstår såklart att Hultman och Kolgjini vill se pengarna i de lopp som de varit med att vinna de senaste åren. Jag förstår att deras hästägare som köper unghästar för sexsiffriga belopp, lika gärna kan skita i de 25.000 kr som delas ut vid premieloppet. 

För amatörer och hästägare som satsar på att köpa en unghäst för "mindre pengar" alternativt föder upp sina hästar själva, så är 25.000 kr en betydande summa. Även de 17.000 kr som de som amatörer själva får för att de tränat fram 2-åringen till premielopp är en betydande summa.  

Premiepengen är en morot för att många amatörer ska motivera sig att orka ut och träna i smäll kalla vintern. Det finns ett mål att uppnå, även om det "bara" handlar om 17.000 kr. För dem finansierar det flera månaders kostnader. 

Några bekanta som hade en besvärlig 2-åring som de inte klarade av. De kunde tack vare premieloppspengarna lämna in hästen i proffsträning 3-4 månader för att, dels få ordning på hästen och dels få 25.000 kr som till stor del finansierade de ökade träningskostnaderna. De var HELNÖJDA med att få in 25.000 kr. Glöm inte bort amatörerna IGEN! Se till att amatörerna får samma premie som proffsen. De utför samma prestation och ska ha samma premie!

Ett "galet" förslag? Säg istället att man får välja vad man vill göra med premiepengen. De som vill ha sina 25.000 kr för genomfört premielopp, får dessa utbetalda direkt. De som INTE vill - kan få lägga 25.000 kr (efter genomfört premielopp) till ett insatslopp. Lek med tanken att 500 hästägare väljer att lägga 25.000 kr till ett insatslopp = 12,5 miljoner i samlad prissumma.

Skulle kunna bli:
- Fyra lopp med ca 1,5 miljoner i förstapris. (3- och 4-åringar, lika pengar h/v och ston)
- ...eller ca 30 lopp med 200.000 kr i förstapris. (Ett lopp i månaden från 2-års säsongen till och med 4-åringssäsongen.)
- ...eller ett JACKPOTLOPP med 6 miljoner i förstapris...

I helgen står det barnkalas på schemat. Det står även debut i Gulddivisionen för vår uppfödning Youpie och comeback för vår 11-årige gentleman Worldwide som åker till Boden på söndag. En spännande helg med andra ord! 

Trevlig helg på er allesammans!!

torsdag 20 oktober 2011

Amare

En vän på Facebook upplyste på sin status att
"Ordet amatör kommer av latinets amare som betyder älska - älska det man gör."

Ni som följt denna blogg har nog förstått att jag vurmar för just amatörerna i Svensk Travsport. Jag visste inte vad ordet amatör kom ifrån, men tyvärr är det för många ett negativt laddat ord. För mig står ordet amatör, precis för vad det betyder enligt latin. Något som vi får se emellanåt även på våra svenska travbanor, än så länge. Jubileumspokalskvällen har väl ingen glömt. När vi som tittade berördes av Rolf Ramnegård och Ann-Louise Wernby - två amatörer som älskar sina hästar och sin sport. När Gävle körde V75 för snart två veckor sedan fick vi se äkta glädje när Peder Gustafsson segrade med sin Agobra Peter Pan. Sedan vann även Daniel Redén med "gamle Q" - Q.Forty Five. Daniel driver inte direkt en amatörrörelse (42 hästar i träning), men licensmässigt är han amatör och jag upplever att Daniel älskar sitt jobb med hästarna.

Såg förresten statistik på hur många amatörkuskar som vunnit på V75 i år. Det är nu tre st. Förutom Daniel Redén och Peder Gustafsson som segrade på Gävle, så är det Bjarne Albinsson som segrade på Jägersro under Derbysöndagen i KGB:s Minneslopp - ett amatörlopp...

Jag tjatar vidare om att amatörerna i Svensk Travsport är de verkliga ambassadörerna för sporten. De är dessa som med kärlek och glädje står upp för sporten "ute bland folket". Den reklamen för sporten är ovärderlig. Det är dock med sorg som jag ser i statistiken att det under de senaste åren har slutat en amatör om dagen... Det är allvarliga siffror, hävdar jag.


Ska avsluta med några rader om Daniel Redén. Han har efter en lite motig sommar hittat formen på sina hästar. I oktober har hans hästar gjort 18 starter. Det har blivit sju segrar, två andraplatser och tre tredjeplatser. (Drygt 600.000 kr i prispengar.) Imponerande!

Förutom "gamle" Q.Forty Five, så har två 3-åringar utmärkt sig. Först Moe Kungen som segrade med "många längder". Här kan vi bokstavligt snacka om att vinna med hela upploppet. Sedan följde han upp med Up Up And Away som spöade äldre motståndare när han satte ett prydligt banrekord på Bollnäs. Igår kväll vann både Hard Livin och Kentucky Love inom V64 på Solvalla. Moe Kungen är uppfödd av vänner till mig och det finns en kul story bakom köpet. Den storyn får ni vänta på tills imorgon.

Jag ska också förtydliga att det inte enbart är amatörer som är glädjespridarna på travbanorna. Under SM-dagen på Åby, så vi fick via TV-rutan uppleva glädje från bl.a. Carl-Otto Göransson och Peter G Norman, samt inte minst (även om han inte är längst) Peter Ingves. Alla behöver inte bli glada när de vinner lopp och är man inte glad, så tycker inte jag att man inte heller visa konstruerad glädje heller. Jag tror dock mest att det blivit en tråkig "image-grej"...

onsdag 19 oktober 2011

Frysmärkning och Worldwide

Jag satt igår och planerade resvägen för frysmärkarna som ska besöka Umåker och Solängets region om ca en månad. Jag har haft uppdraget för Solängets region i 8-9 år nu tror jag. Den äldsta listan som jag har sparad i datorn är från 2004. Detta år frysmärktes 57 hästar i Solängets region. I år står det 2011 i almanackan och det är 15 hästar att planera resvägen för. Inte så kul utveckling...

Jag vet inte hur det sett ut historiskt för Umåker, men i år är det 34 hästar som jag planerar för. Trist att det inte är fler...

I lördags gick vår gentleman Worldwide (e. Chief Litigator) provlopp. Han gick 1.17 full väg och det såg bra ut. På söndag gör han comeback på Boden inför hans sista "vintermeeting". Han tävlar bäst vintertid och på frusna banor, så nu när har är 11 år blir det sista vintern på tävlingsbanorna. Fjolåret innebar mycket stople ut, så vi får hoppas att det blir stople in i vinter.

Vi har nåtts av det trista beskedet att Elithingsten Spotlite Lobell fick lämna jordelivet förra veckan. Detta bara några veckor efter att hans dotter Vincennes segrade i Svenskt TravOaks. Det kanske är fel att säga att en så framgångsrik hingst fick sluta på topp, men han bevisade i alla fall att han fortfarande var duglig in i det sista. Spotlite Lobell blev 27 år gammal och jag är mycket imponerad av vad han hann uträtta för svensk travaravel.

En ny intressant hingst kommer till Sverige 2012. Det är nu klart att Brodda International kommer att stalla upp Infinitif. Hans äldsta avkommor är nu 2 år och dessa har börjat lovande. Han blir ett intressant tillskott.

Morgondagens inlägg kommer att handla om att älska...missa inte det! ;-)

fredag 14 oktober 2011

VAMS och simkort

Igår blev det en ovanlig dag. Jag hade bra timing, utan att jag visste om det. Jag valde att ta en "VAMS-dag" (Vård Av Mig Själv). Jag fick för mig att åka och hälsa på fölet, Divine Star (e. Juliano Star - Staro Yours Truly). Det är lite skämmigt, men det tog faktiskt nästan 4 månader innan jag träffade henne första gången... Hon är i alla fall vacker! Ska försöka få in lite bilder till nästa inlägg.Jag hann även med att klippa mig och tvätta bilen.

Det var ruskigt bra timing, efter som min bredbandsleverantör just igår hade fått en fiberkabel avgrävd (= inget bredband, ingen telefon och inga mail) utanför Stockholm. Jag hade alltså inte kunnat jobba den dagen, om jag hade varit hemma. Osannolik tur! Vilken tur att det var en dag som jag INTE hade "deadlines" och "intervjuer" på schemat. Tack!

Sedan köpte jag badbyxor och inledde årets andra seriösa försök att börja träna. Denna gång blev det simningen som ska utmanas. Jag har inte simmat (alltså, simmat längder) sedan jag gick i skolan, men köpte ett simkort (inte till telefonen...) och hoppade i bassängen.

Jag måste erkänna att jag är rätt imponerad av min "simskalle" (eller säger man vattenskalle, istället för löpskalle?). Först tänkte jag simma 25 längder...sedan 30...äsch det får bli 40...och när jag simmat 50 längder klev jag upp. Shit! Jag var tvungen att sätta mig på bassängkanten för att jag inte skulle ramla ihop.

Jag var rätt nöjd över att jag på väg hem från simhallen passerade varenda mack som säljer "nygräddade" kanelbullar". Bra Håkan! Jag tog istället en banan när jag kom hem.

Vaknade i natt när jag inte kunde lyfta armen när jag skulle vända mig i sängen. Något sliten i morse. Kändes ändå rätt bra och nu är det bara att hoppas att jag lyckas får regelbundenhet i träningen.

Frun påstår att jag inte motionerat längre än de sju meter som vi har till brevlådan under hela sommaren, förutom de gånger som jag varit och hämtat barnen från förskolan/fritids. Ja, det värsta är ju att hon har rätt...(igen!) Nu är det full satsning mot "Beach 2012"!

Just det...om jag ska vara ärlig...det blev några skopor chokladglass till bananen igår. Dock skippade jag såväl marängerna, vispgrädde och chokladsåsen. Bra Håkan! Tänk positivt!

Trevlig helg på er allesammans!

torsdag 13 oktober 2011

400...Solvalla

Då var det inlägg nr 400... :-)

Kollade på V64-loppen från Solvalla igår. Vilka fina prestationer! Riktigt kul att se så fina vinnare.

- Oracle (e. Ganymede) speedade ner motståndarna i 1140m-loppet. Det är lätt att anta att denna "lopptyp" oftast vinns från ledningen. Nu är det statistiska underlaget ganska litet, men av de tolv lopp som finns i den statistik som jag har tillgång till har endast fyra vunnits av spetshästen.
- Nostromo (e. Muscles Yankee) skeppades över från Finland och hade ett gott rykte med sig i bagaget. Ett rykte som han visade vara välgrundat. Tuomas Korvenoja har här ytterligare en potentiell stjärnhäst för de stora loppen. En mycket fin 2-åring!
- Saston (e. Kesaco Phedo) är ruggigt fin för dagen. En mycket gott intryck när han segrade i "Fyra kilometer". Harper Hanovers Lopp, 2012?
- Herbie Sisu (e. Here Comes Herbie) har härdats i tuffa gäng, men fick nu utdelning när han segrade från ledningen.
- Vector du Ling (e. Banker Hall) lovordades i början av sin karriär, men sedan har det varit en krokig och skadedrabbad väg för den nu 7-årige valacken. Därför var det riktigt kul att se honom i så fin författning när han segrade igår kväll. Modern heter förresten Volita du Ling (e. Super Arnie).
- Pay Attention (e. Viking Kronos) satt fast med rubbet i Oaksfinalen senast, men nu såg Örjan Kihlström till att reglera motståndet från dödens. En snygg prestation! Lite kuriosa, så var modern Dedicated (e. Smokin Yankee) miljonärska, liksom hennes mormor Kind Attention (e. Zoot Suit). Idel ädel Menhammar-blod på mödernet alltså och en hel del Elithingstar i blodet som är/varit uppstallade på stuteriet.

Nämner också prestationerna av de "två-benta" profilerna: (hela kvällen)
Kusk: Örjan Kihlström - fyra segrar.
Tränare: Timo Nurmos & Stefan Melander - tre segrar vardera.

måndag 10 oktober 2011

Kadetten spöade Europa!

Härligt, äntligen och välförtjänt! Ja, så skulle jag vilja sammanfatta segern för Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) i Grand Prix de l'UET som avgjordes i Schweiz. Härligt för att det är skönt att se att den svenska unghästen fortfarande håller i internationell konkurrens. Äntligen för att det var den första stora segern för Kadett C.D. som hela tiden varit med i kulltoppen, bl.a. med en andraplats i Kungapokalen. Äntligen och välförtjänt går väl lite hand i hand, men jag tycker att det var välförtjänt för kretsen kring hästen. Dessutom fick Johan Lejons två hästar Deuxieme Picsous och Amour Rapide med sig ett femte- respektive ett sjättepris hem.


Kommentarer på ett tidigare inlägg

mathias:
Om man gör en snabbkoll på Spotlite Lobells produktion av ston så finner man att av hans 10 bästa stoavkommor så är hela 7 helamerikanska. Ytterligare 2 är på gränsen till helamerikanska (Västerbo Daylight har 2% franskt och Starlight har 1% franskt). Så den enda av hans 10 bästa stoavkommor mätt i insprungna pengar som har över 3% franskt blod är alltså Hilda Zonett.
Du har helt rätt. Jag kollade upp detta som du skriver innan jag skrev, men skrev ändå att han har fungerat bra med franska ston. Det är den känsla som jag har, men det kanske är en myt. Jag har inte hunnit kolla upp så noggrant, men Spader Dam är i alla fall en annan framgångsrik Spotlite-dotter med Tibur som morfar.

Jonas:
Det franska blodet är hysteriskt överskattat i Sverige just nu. Jag blir mörkrädd när det betäcks med dåliga franska hingstar som inte ens är bra nog för vår bronsdivision. I treårs-kullen är det väl egentligen bara Orlando vici och möjligtvis Korean som gjort det bra. Frankofilin kommer stå svensk travsport dyrt inom kort är jag rädd
Det känns som att det har blivit en rejäl hausse på det franska blodet i Sverige. Jag kan till viss del hålla med om att till och med blivit lite överskattat också. Oavsett om det är svenska, franska, amerikanska eller italienska hingstar (eller ston), så är det viktigt att vi använder individer som håller måttet. Det är lite synd, om det ska bli två läger - franskt kontra amerikanskt - och jag tror att vi i Sverige har en fördel av att kunna välja själva huruvida vi vill använda franskt OCH amerikanskt. I USA vill de inte ha franskt och i Frankrike "får" de inte använda amerikanskt, även om "alla" topphingstar har mer eller mindre amerikanskt blod i sig där numera.

Det är kanske lite "skevt" - eftersom en stor del av finalisterna i "Europaderbyt" var franskfödda, men faktum är att samtliga prisplacerade hade franska (och stora amerikanska) inslag.
1) Kadett C.D. - 22,96%
2) Timoko - 64,48%
3) The Best Madrik - 52,18%
4) Tolca de Bellouet - 67,79%
5) Deuxieme Picsous - 19,27%
6) Amour Rapide - 27,09%

Japp, det var allt för denna gång. Ha det gott!

torsdag 6 oktober 2011

Prispengarnas fördelning

Jag har kollat lite på statistiken över hur prispengarna har fördelats inom Svensk Travsport under 2010.

(Klicka på bilden för att förstora den)
Såhär har prispengarna fördelats per åldersgrupp. Kanske opedagogiskt med blått för ston och rött för hingstar, men så blev det i alla fall. Observera att det röda fältet är lagt "ovanpå" det blå, dvs totalen för 4-åringarna var knappt 140 Mkr.


Ovan visar kurvorna "intjänat per startande" i respektive åldersgrupp.

I samtliga diagram har jag bara med svenska (ej utlandsregistrerade eller importerade) varmblodiga hästar.

Källa: Svensk Travsports Årsstatistik 2010.

onsdag 5 oktober 2011

Avgjort!

Då är de största 3-åringsloppen i Sverige avgjorda för 2011.

Svenskt Travoaks 2011 gick till - VINCENNES!
Här i Umeå har segerruset inte lagt sig ännu... Fantastiskt, vilken prestation! Jättekul för kretsen kring hästen. Hästägarna som har satsat hårt under många år - och har haft vissa framgångar - fick nu "full pott". Sören Lennartson som lyckades än en gång med litet material plocka fram en oaksfinalist, som dessutom segrade. Akseli Lahtinen som tillhört den finska kuskeliten under många år, visar att han även duger i alla svenska sammanhang också.

Vincennes har kanske inte den "modernaste" härstamningen. Elithingsten Spotlite Lobell är fadern som nu är 27 år, men han har under hela sin karriär visat att han kan lämna bra ston - ofta med franskt blod (ex. Hilda Zonett). Här är mormor franskfödda Tessy d'Odyssee. Misstänker att det glädjer uppfödarna Bengt-Åke och Kjell Nyberg lite extra att få vinna Oaks med en avkomma efter Spotlite Lobell som tjänstgjort under många år på Brättefors Stuteri. Modern Lina Trot är nu 15 år och hon är efter Firm Tribute som värderats till AB-hingst.

Svenskt Travkriterium 2011 gick till - PATO!
Misstänker att segerruset inte lagt sig i Halmstad heller efter Patos seger. Starkt jobbat av kretsen kring hästen även här och självklart räknar vi Peter Ingves åtminstone delvis till Umåker efter hans många år som lärling vid banan.

Pato är från den första svenskfödda kullen efter den franske kulltoppen Orlando Vici. Jag har haft stora förväntningar på Orlando Vici och han har ju börjat minst sagt lovande. Han hade ju även med New Royalty i finalen. Tidiga och segersugna hästar verkar han lämna, vilket jag uppskattar. Modern She's My Pie är en ostartad dotter till Alf Palema. Alf Palema som har visat sig fungera bra med ston med franskt blod i sig - kanske kommer att fungera bra som morfar i kombination med franska hingstar också?

söndag 2 oktober 2011

Svenskt Travkriterium 2011

1 Stormysky
Andover Hall - Not A Spacecase - Barbeque
Inavel: 12,738% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1973.07
Modern: 10,8a - 771.432 EUR - 144: 48-12-20 - BLUP saknas

2 M.T.Golden Boy
Viking Kronos - Mystical Michelle - Pine Chip
Inavel: 12,833% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen):1971.40
Modern: 11,4a - 2.914.438 kr - 34: 14-2-4 - BLUP 104

3 Perfectly Enough
Express It - Just About Enough - S.J.'s Photo
Inavel: 7,503% - Franskt: 10,28% - Medeltal (4 gen): 1971.33
Modern:15,6a - 161.250 kr - 19: 2-1-4 - BLUP 114

4 Fredrik Laday
Lindy Lane - Mere of Matchtown - Self Confident
Inavel: 12,080% - Franskt: 3,81% - Medeltal (4 gen): 1970.00
Modern: 15,5a - 877.939 kr - 56: 14-4-3 - BLUP 107

5 Pato
Orlando Vici - She's My Pie - Alf Palema
Inavel: 4,411% - Franskt: 31,55%  - Medeltal (4 gen): 1975.93
Modern: Ostartad - BLUP 107

6 New Royalty
Orlando Vici - New Look Staro - Lord of All
Inavel: 4,459% - Franskt: 31,55%  - Medeltal (4 gen):1971.60
Modern: 16,4a - 136.700 kr - 17: 4-1-1 - BLUP 107

7 On Track Piraten
Kool du Caux - Monrovia - Rite On Line
Inavel: 0,588% - Franskt: 38,10% - Medeltal (4 gen): 1976,87
Modern: Ostartad, till avel som 3-åring - BLUP 105

8 Global Noble
Rite On Line - Kyanite - Self Possessed
Inavel: 13,486% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1975.80
Modern: Ostartad, till avel som 3-åring - BLUP saknas


9 Bon Frecia
Steinlager - Fabiola Safir - Lindy's Crown
Inavel: 11,427% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1970.53
Modern: 16,0a - 136.803 kr - 42: 5-3-0 - BLUP 104

10 Prawns
Viking Kronos - Gambari - Victory Dream
Inavel: 15,562% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen):1973.23
Modern: 15,3a - 46.020 kr - 7: 1-0-0 - BLUP 113

11 Donttellmewhattodo
Offshore Dream - Possesive Lilly - Self Possessed
Inavel: 6,559% - Franskt: 26,35% - Medeltal (4 gen): 1978.67
Modern: 15,1a - 40.259 kr - 5: 0-0-1 - BLUP saknas

12 Angelo
Angus Hall - Sweet Cindy - Malabar Man
Inavel: 11,332% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1976.07
Modern:14,5a - 112.934 kr - 10: 0-3-2 - BLUP saknas


Fadershingstar: Sex deltagare är efter listhingstar och två är efter elithingstar.

Moder: Tre ostartade. Åtta har rekord 16,0 eller bättre. Tre ston som har tjänat över 800.000 kr, varav två är flerfaldiga miljonärskor. Åtta ston har fått BLUP-tal, samtliga har över 100 och två har 114.

Inavel: Prawns är värst med 15,562%. Åtta ligger under 12,500%, samt tio under 13,000%. Fem är under 10,000%.

Franskt: Fem deltagare har franskt blod, varav fyra har det från sin far.

Medeltal (4 gen): Här är Fredrik Laday lägst med 1970.00 och Donttellmewhattodo högst 1978.67. Det är rätt jämnt där emellan.

Svenskt Travoaks 2011

1 Electra Sund
Cantab Hall - Symfoni Sund - Viking Kronos
Inavel: 7,735% - Franskt: 13,28% - Medeltal (4 gen): 1977.43
Modern: 12,9a - 531.000 kr - 27: 11-1-1 - BLUP 119

2 Princess View
Igor Brick - Review Ås - Prego Nilema
Inavel: 14,057% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1973.00
Modern: 13,5a - 576.500 kr - 81: 3-10-11 - BLUP 110

3 Latitude Broline
Pine Chip - Armbro Lantern - Dream of Glory
Inavel: 11,741% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1965.90
Modern: 14,1a - 297.326 USD - BLUP 101

4 Alicia Keeper
Conway Hall - Elizia Keeper - Credit Winner
Inavel: 10,376% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1977.70
Modern: ostartad - gick till avel som 3-åring - BLUP 110

5 Polly Frontline
Goetmals Wood - Ibiza Frontline - Super Arnie
Inavel: 2,877% - Franskt: 29,35% - Medeltal (4 gen): 1973.53
Modern: 14,7a - 135.500 kr - 22: 3-3-3 - BLUP 110

6 Vincennes
Spotlite Lobell - Lina Trot - Firm Tribute
Inavel: 5,734% - Franskt: 20,80% - Medeltal (4 gen): 1967.00
Modern: 14,2a - 411.200 kr - 58: 5-6-9 - BLUP 104

7 Pay Attention
Viking Kronos - Dedicated - Smokin Yankee
Inavel: 9,945% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1969.23
Modern: 13,2a - 1.328.572 kr - 47: 11-7-1 - BLUP 107

8 Miss Shape
Goetmals Wood - In Shape - Texas
Inavel: 3,065%  - Franskt: 29,35% - Medeltal (4 gen): 1968.03
Modern: 13,2a - 544.000 kr - 17: 7-1-2 - BLUP 112

9 Mermaid Ås
Broadway Hall - Superlou Ås - Super Bowl
Inavel: 11,642% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1973.67
Modern: 14,3a - 939.320 kr - 24: 8-3-3 - BLUP 111

10 Parodie
Viking Kronos - Giggling - Zoot Suit
Inavel: 7,342% - Franskt: 10,06% - Medeltal (4 gen): 1969.53
Modern: 14,1a - 339.860 kr - 35: 3-2-5 - BLUP 112

11 Askens Valencia
Rite On Line - Staro Ultima - Gazoullis
Inavel: 0,352% - Franskt: 41,30% - Medeltal (4 gen): 1970.77
Modern: 15,5a - 154.800 kr - 25: 2-3-2 - BLUP 103

12 Paranoia
Viking Kronos - Going Crazy - Tenor de Baune
Inavel: 7,861% - Franskt: 22,96% - Medeltal (4 gen): 1971.20
Modern: 16,2a - 208.550 kr - 29: 7-2-2 - BLUP 106

Fadershingstar: Fem är efter listhingstar och fem är efter elithingstar.

Moder: Alla utom en har startat. Fina prestationer på de flesta - alla som startat har segrat och tjänat över 150.000 kr. Nio ston har rekord som är bättre än 1.15! Sex ston har tjänat över 500.000 kr! Alla har BLUP över 100, varav sju har 110 eller högre.

Inavel: Princess View sticker ut och har högst med 14,057%. Övriga ligger under 12,500%. Faktiskt ligger hela åtta deltagare under 10,000%.

Franskt: Sju deltagare har inslag av franskt blod - mellan 10,06% och 41,30%.

Medeltal (4 gen): Latitude Broline ligger lägst med 1965.90 och i topp ligger Alicia Keeper 1977.70 och Electra Sund 1977.43. Övriga ligger mellan 1967-1974.

Bengt

Fick en kommentar av "Bengt":
Vet inte om du missat exempelvis Aftonbladets fullständiga bombardemang med köpta låtsasartiklar inför auktionen. Antingen är de som beställt dessa artiklar totalt inkompetenta, då de genomgående handlar om hur lite hästar kostat och hur mycket de tjänat, eller så får du nog inse att du själv är ganska ovanlig när du inte är nyfiken på hästpriser.


Nej, jag har inte missat dessa artiklar. Som vanligt är de onyanserade och innehåller ofta faktafel. I deras värld finns inga omkostnader och det viktigaste är att få en bra rubrik. Det finns uppenbart ett allmänt intresse av att veta vad hästar kostar, människor tjänar, grannens hus kostade och hur mycket restskatt kändisarna fick. Jag tycker bara att det är oförskämt att ställa frågan om vad en häst kostat och ännu mer oförskämt att upprepa den när man vänligt men bestämt har avböjt att svara. Kanske är jag ovanlig att ha den åsikten?
Jag tror i vart fall att Åsa Elmroth hade ungefär samma intentioner med sin fråga som de som beställde alla artiklarna i Aftonbladet, och om du har problem med detta kanske du bloggar på fel ställe?
Nja, jag vet inte om det är samma sak - skillnad på att köpa "utdömd och ostartad 4-åring" eller "billig 1,5-åring". Jag har heller inga ambitioner om att sprida budskapet "FYNDA - Köp de billigaste hästarna på auktionen". Jag hoppas att kvalité ska löna sig - både för köpare och säljare.
Jag gillar Håkan Persson. Han är duktig, men idag blev jag besviken på honom. ;)
Tack! Även solen har sina fläckar... *hahaha*

Pato och notiser

Det oregelbundna bloggandet fortsätter...

PATO


Pizzeria Roberto i Umeå anses av många vara stadens bästa pizzeria. En normal helgdag kan väntetiden vara en bit över en timme. De är starkt "Milan-influerade" de som jobbar på pizzerian och det hänger även en travbild på väggen med Ulf Bäckman i sulkyn. Kopplingen till morgondagens Svenskt Travkriterium, pizzan "Pato". Är den döpt efter en av förhandsfavoriterna? Nej, den är förmodligen precis som hästen döpt efter den brasilianske fotbollsspelaren Alexandre Pato som spelar i Milan. Det finns för övrigt ytterligare en koppling mellan hästar och Pato. Argentinas nationalsport heter Pato och utövas på hästryggen och kombinerar inslag från hästpolo och basketboll.

Om vi ska fortsätta att koppla - så skötte Ulf Bäckmans dotter Sarah Bäckman travhästen Roberto när hon jobbade hos Kari Lähdekorpi och de turnerade flitigt och framgångsrikt runt på V75-banorna. Sedan är det så att Ulfs äldsta dotter Åsa Bäckman är sambo med ingen mindre än Peter Ingves...så ska köra Pato imorgon. Det kanske blir en Pato som söndagspizza imorgon?

HÄSTPRISER

Jag gillar Åsa Elmroth. Hon är duktig, men idag blev jag besviken på henne. För mig är en av de viktigaste grundreglerna som reporter att INTE tjata om vad en häst har kostat. "I min bok" är det den mest oförskämda frågan som man kan ställa. Om dessutom den som blir intervjuad avböjer att svara på frågan, så blir det bara olustigt när frågan ställs åter - inte bara en gång - utan flera gånger. Skämskudden fram!

Tyvärr är det vanligt i vinnarcirklar att just denna fråga kommer ut, speciellt om det är ett "nyförvärv" som segrat. Usch och fy! Jag har aldrig märkt av att sportreportrar frågar idrottsmän/kvinnor vad de tjänar. Det anses väl vara oförskämt att lägga sig i detta och jag anser personligen att det är lika oförskämt att fråga vad en häst kostade. Fokusera istället på segerglädjen, den sportsliga prestationen och kärleken till hästen. Tycker oftast att det bara blir dålig stämning när det börjas utfrågas om prislappar på hästar. Snälla, låt mig slippa detta i fortsättningen!

MISS PARIS


Miss Paris (Kadabra - Pizza Dolce) har jag nämnt tidigare i bloggen, inför Merrie Annabelle där hon segrade i ett av försöken. Jag tog denna bild på henne när hon för nästan precis ett år sedan såldes på auktionen i Lexington. Natten till fredag slog hon till i finalen av Ontario Sire Stakes Gold Final med $130.000 i samlad prissumma.

BRAD DE VELUWE

Idag segrade Brad de Veluwe (Andover Hall - Amazing Ride) i det finska Kriteriet. Den finske kulldominanten gjorde ingen besviken och segrade på nytt finskt rekord för Tuomas Korvenoja.

Om du skriver in Tuomas Korvenoja i Google Translate och översätter från svenska till engelska, så får du "Tuomas Sausage Madness" som svar.