måndag 24 oktober 2011

Mer kommentarer

Kommentarer från mathias, Lars och Lasse på förra inlägget.
mathias sa...

När det gäller hingststatistiken i USA så är den banne mig inte lättanalyserad. Jag skrev lite om detta häromdan: http://www.jonasmoberg.com/?p=954

Sedan så undrar jag om inte startprocenten som du använder är % av hästarna som startat som 3-åringar.
Så jag tror att startprocenten är något högre om man även räknar in 2-årsstarter. Jag tror alltså, men är inte helt säker, på att dessa inte räknas med i just den där uppställningen.
Japp, Mathias. Visst är det som du säger, den amerikanska hingststatistiken är inte så lättanalyserad.
Den påverkas till stor del av vilka "Sire Stakes" som deras avkommor är berättigade till. Sedan ska
det jämföras med vilken konkurrens som råder i respektive delstat. Det "viktigaste" loppen är de som
ingår i "Grand Circuit". Det är dessa lopp som klassas som "Grupp 1-lopp" (finns inte den benämningen
i Nordamerika) och de som vi i första hand ska värdera.

Du har också helt rätt med startprocenten. Slarvigt av mig att inte skriva detta.
Anonym sa...

Tack för denna intressanta statistiken!

Det är ju som du säger svårt att jämnföra statistiken från land till land då det är en hel del skillnader både i hur man räknar statistiken och hur sporten bedrivs. I USA ex så ska ju hästarna helst vara färdiga starthästar redan som tvååringar, medans den tvåårstävlan som bedrivs i Frankrike och Sverige oftast är till för att låta de individer som känns mogna för det prova på tävlingsmomentet. Sen så finns det ju även en hel del regelskillnader både vad gäller utrustningsbestämmelser, dopingregler och medicinering som säkerligen påverkar en hel del. Finns ex säkerligen många tokstarka "skuttburkar" i Frankrike som hade tjänat betydligt mer pengar om de som i USA fick använda trottinghobbles för att hålla ihop travet (även om jag personligen inte är något större "fan" av den utrustningsdetaljen).

MVH
Lars
Visst är det svårt att rakt av jämföra statistiken från land till land. Enligt vad jag förstått så är -det relativt ovanligt (ca 5%) att de i Frankrike kvalar som 4-åringar eller äldre. Jag antar att det är
ännu ovanligare i Nordamerika. Sedan är det också som du säger helt olika tävlingssystem beträffande
upplägg, medicinering och utrustning o.s.v. mellan Sverige, Nordamerika och Frankrike.
Anonym sa... 
Statistik kan alltid vinklas på olika sätt i olika valörer precis som Lars skriver eftersom förutsättningarna ser helt olika ut. 
Skulle vara intressant med liknande statistik för 5 åringarna. USA SVERIGE FRANKRIKE

//Lasse
Visst, är det så. (se ovan) I Nordamerika finns knappast någon officiell "5-åringsstatistik", men jag kan jämföra "nyckeltalen" mellan Sverige och Frankrike.
(Siffrorna gäller för respektive 5-årskull (f.2006) till och med 29/9-11 resp 30/9-11.)

Svenska siffrorna före de franska...

Kvalprocent: 67,5 - 39,9
Intjänat reg.avk: 107.677 SEK - 12.058 EUR

Med UET:s valutakurs på EUR (9,0798) blir ställningen 107.677 - 109.484 SEK, dvs en fortsatt marginell skillnad (ca 1,5%) mellan länderna... Likaså utklassar Sverige fortsättningsvis fransyskorna och fransmännen när det gäller kvalprocenten. I Sverige är STARTprocenten på 66,5.

Det går såklart inte att blunda för att, OM du har en fransk häst som både kommer till start och dessutom tillhör toppskiktet - så finns det snuskigt mycket pengar att tävla om. Däremot har du oddsen emot dig, eftersom 60% inte ens klarar av att kvala. Det kanske finns orsaker (snabbare utslagning?) till detta också, men så säger i alla fall "statistiken".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar