onsdag 5 oktober 2011

Avgjort!

Då är de största 3-åringsloppen i Sverige avgjorda för 2011.

Svenskt Travoaks 2011 gick till - VINCENNES!
Här i Umeå har segerruset inte lagt sig ännu... Fantastiskt, vilken prestation! Jättekul för kretsen kring hästen. Hästägarna som har satsat hårt under många år - och har haft vissa framgångar - fick nu "full pott". Sören Lennartson som lyckades än en gång med litet material plocka fram en oaksfinalist, som dessutom segrade. Akseli Lahtinen som tillhört den finska kuskeliten under många år, visar att han även duger i alla svenska sammanhang också.

Vincennes har kanske inte den "modernaste" härstamningen. Elithingsten Spotlite Lobell är fadern som nu är 27 år, men han har under hela sin karriär visat att han kan lämna bra ston - ofta med franskt blod (ex. Hilda Zonett). Här är mormor franskfödda Tessy d'Odyssee. Misstänker att det glädjer uppfödarna Bengt-Åke och Kjell Nyberg lite extra att få vinna Oaks med en avkomma efter Spotlite Lobell som tjänstgjort under många år på Brättefors Stuteri. Modern Lina Trot är nu 15 år och hon är efter Firm Tribute som värderats till AB-hingst.

Svenskt Travkriterium 2011 gick till - PATO!
Misstänker att segerruset inte lagt sig i Halmstad heller efter Patos seger. Starkt jobbat av kretsen kring hästen även här och självklart räknar vi Peter Ingves åtminstone delvis till Umåker efter hans många år som lärling vid banan.

Pato är från den första svenskfödda kullen efter den franske kulltoppen Orlando Vici. Jag har haft stora förväntningar på Orlando Vici och han har ju börjat minst sagt lovande. Han hade ju även med New Royalty i finalen. Tidiga och segersugna hästar verkar han lämna, vilket jag uppskattar. Modern She's My Pie är en ostartad dotter till Alf Palema. Alf Palema som har visat sig fungera bra med ston med franskt blod i sig - kanske kommer att fungera bra som morfar i kombination med franska hingstar också?

2 kommentarer:

  1. Om man gör en snabbkoll på Spotlite Lobells produktion av ston så finner man att av hans 10 bästa stoavkommor så är hela 7 helamerikanska. Ytterligare 2 är på gränsen till helamerikanska (Västerbo Daylight har 2% franskt och Starlight har 1% franskt).

    Så den enda av hans 10 bästa stoavkommor mätt i insprungna pengar som har över 3% franskt blod är alltså Hilda Zonett.

    SvaraRadera
  2. Det franska blodet är hysteriskt överskattat i Sverige just nu. Jag blir mörkrädd när det betäcks med dåliga franska hingstar som inte ens är bra nog för vår bronsdivision. I treårs-kullen är det väl egentligen bara Orlando vici och möjligtvis Korean som gjort det bra. Frankofilin kommer stå svensk travsport dyrt inom kort är jag rädd

    SvaraRadera