fredag 21 oktober 2011

Moe Kungen

Jag skrev igår om Daniel Redén och Moe Kungen. Det finns en kul story bakom köpet av Moe Kungen. Stall Zet hade fattat tycke för mina vänner fina kallblod Viggo Viking.


De blev uppringda av Stall Zet som helt enkelt ville köpa honom. De som inte förstår att "allt går att köpa för pengar", kanske nu förstår att det finns hästar som betyder mer än pengar. "Viggo" betyder väldigt mycket för Anne-Mari som äger honom. Vi snackar "familjemedlem" och han var inte till salu för pengar. Samtalet slutade med att Anne-Mari och Thomas erbjöd dem att köpa deras fint stammade 1-åring efter Moe Odin och Tindra Jorona istället. Det nappade Stall Zet på och det blev affär. En affär som jag tror alla parter var nöjda med när Moe Kungen debuterade i förra veckan på 1.31,2v/2140m... Det ska bli mycket intressant att följa fortsättningen på denna story.


Anne-Mari och Thomas äger för övrigt även Nordglöd som jag nämnt tidigare i bloggen. Nordglöd som i år vunnit både travlopp och SM-Guld i "Beridet bågskytte". I måndags fick 9-åringen lägga ytterligare en merit till listan när han segrade i ett montélopp, vilket blev hans femte årsseger på travbanan. Kan man som travhäst vara med allround?

Läser i dagens Travronden på sidan 3 i Ola Lernås spalt. Han hade sett ett premielopp tillsammans med Stefan Hultman som ansåg att de 25.000 kr som detta inbringade knappast var en avgörande anledning för att investera en 1,5-årig travare. Hultman ville precis som Lutfi Kolgjini ta de 43 miljoner som utbetalas i premiepengar och lägga på att öka förstapriset i våra största unghästlopp. Gärna 5 miljoner i förstapris i Kriteriet och Derby o.s.v.

Med tanke på gårdagens inlägg om "Amare" - Amatörerna, så måste jag också ge en annan vinkling på premieloppspengarna. Jag förstår såklart att Hultman och Kolgjini vill se pengarna i de lopp som de varit med att vinna de senaste åren. Jag förstår att deras hästägare som köper unghästar för sexsiffriga belopp, lika gärna kan skita i de 25.000 kr som delas ut vid premieloppet. 

För amatörer och hästägare som satsar på att köpa en unghäst för "mindre pengar" alternativt föder upp sina hästar själva, så är 25.000 kr en betydande summa. Även de 17.000 kr som de som amatörer själva får för att de tränat fram 2-åringen till premielopp är en betydande summa.  

Premiepengen är en morot för att många amatörer ska motivera sig att orka ut och träna i smäll kalla vintern. Det finns ett mål att uppnå, även om det "bara" handlar om 17.000 kr. För dem finansierar det flera månaders kostnader. 

Några bekanta som hade en besvärlig 2-åring som de inte klarade av. De kunde tack vare premieloppspengarna lämna in hästen i proffsträning 3-4 månader för att, dels få ordning på hästen och dels få 25.000 kr som till stor del finansierade de ökade träningskostnaderna. De var HELNÖJDA med att få in 25.000 kr. Glöm inte bort amatörerna IGEN! Se till att amatörerna får samma premie som proffsen. De utför samma prestation och ska ha samma premie!

Ett "galet" förslag? Säg istället att man får välja vad man vill göra med premiepengen. De som vill ha sina 25.000 kr för genomfört premielopp, får dessa utbetalda direkt. De som INTE vill - kan få lägga 25.000 kr (efter genomfört premielopp) till ett insatslopp. Lek med tanken att 500 hästägare väljer att lägga 25.000 kr till ett insatslopp = 12,5 miljoner i samlad prissumma.

Skulle kunna bli:
- Fyra lopp med ca 1,5 miljoner i förstapris. (3- och 4-åringar, lika pengar h/v och ston)
- ...eller ca 30 lopp med 200.000 kr i förstapris. (Ett lopp i månaden från 2-års säsongen till och med 4-åringssäsongen.)
- ...eller ett JACKPOTLOPP med 6 miljoner i förstapris...

I helgen står det barnkalas på schemat. Det står även debut i Gulddivisionen för vår uppfödning Youpie och comeback för vår 11-årige gentleman Worldwide som åker till Boden på söndag. En spännande helg med andra ord! 

Trevlig helg på er allesammans!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar